Eerst VAS-zege voor Bjorn Syx in Hemicuda Rally in Koeklare

Bjorn Syx (Citroën C3 Rally2) heeft in Koekelare de 22ste Hemicuda Rally op zijn naam geschreven. De Dikkebusnaar pakte er zijn eerste VAS-zege met ruime voorsprong op Kurt Boone (Ford Fiesta Rally2) en Gunther Monnens (Porsche 997 GT3).

Vooraf waren alle ogen gericht op zevenvoudig winnaar Andy Lefevere, die opnieuw een beroep deed op de VW Polo van SXM Competition. De Stadenaar nam zaterdagavond stevig de leiding in handen in Middelkerke, maar liet zich op de eerste zondagproef verrassen op het verraderlijke parcours. Bjorn Syx kreeg op die manier de leiding in handen en wist daarna foutloos en onbedreigd naar zijn eerste overwinning in het VAS-kampioenschap te rijden.

Al even geleden

“Het doet deugd om nog eens te winnen, want het was al even geleden”, zei Syx, die na de Ypres Historic Rally in 2019 een tweede algemene zege pakte. “Na de opgave van Andy was het nog een lange dag en was het moeilijk om het ritme te bepalen, maar ik denk wel dat we een goed tempo hebben aangehouden. We hebben ook weer een pak progressie gemaakt. We kregen de hele dag tips door om de wagen te verbeteren en die hebben wel gewerkt. Op nu naar de Rally van Kortrijk, waar de concurrentie ongetwijfeld een stuk sterker wordt.”

Moeilijke start

Gunther Monnens, de winnaar van de jongste twee edities, leek na een moeilijke start goed op weg naar de tweede plek, tot de Limburger na een lekke band op de slotproef nog net gepasseerd werd door Kurt Boone. De Pollinkhovenaar sloot op die manier zijn knap Rally2-debuut af met een onverhoopt resultaat.

De Nederlander Jim Van den Heuvel (Renault Clio Rally3) finishte als vierde vóór F2-winnaar Jonas Dewilde (Renault Clio Rally4). Jelle Segers reed de ex-Coene Ford Fiesta Rally2 naar een zesde plek voor thuisrijder Chris Vandamme (Alpine A110). Cedriek Merlevede (BMW M3), ruim winnaar bij de Historics, finishte achtste en klopte daarbij nipt de Mitsubishi’s van Thierry Dekoninck en Stefaan T’Joens, de winnaar in Divisie 1-2.

The post Eerst VAS-zege voor Bjorn Syx in Hemicuda Rally in Koeklare is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »

Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge

De Landelijke Gilden organiseren op zaterdag 29 juni, zondag 30 juni en zondag 1 september van 10 tot 18 uur weer hun Opentuindagen. In Vlamertinge stelt tuinarchitect Geert Merlevede onder de noemer Tussen tuin en landschap zijn eigen vijf hectare grote tuin open voor het publiek.
The post Tuinarchitect Geert Merlevede opent droomtuin voor publiek in Vlamertinge appeared first

Lees meer »

Kregen natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? “Als Europa vindt van wel, moeten ze mogelijk miljoenenbedrag terugbetalen”

Kregen 3 natuurverenigingen onterecht subsidies om gronden aan te kopen? Een vzw die de belangen van grondbezitters verdedigt, denkt alvast van wel en diende daarom een klacht in bij de Europese Commissie. Volgens de vzw gebruiken de natuurverenigingen het geld ook om zelf geld te verdienen. De natuurverenigingen reageren dat ze het geld enkel gebruiken om aan natuurbeheer te doen.

Lees meer »

Belgen verbruikten vorig jaar minste energie in bijna 30 jaar

Het energieverbruik in België lag vorig jaar op het laagste peil sinds 1995. De daling heeft te maken met de erfenis van de energiecrisis, de industriële activiteit die op een laag pitje staat en de mildere winters. Het merendeel van die verbruikte energie is nog altijd fossiel, maar het aandeel hernieuwbare energie stijgt licht.

Lees meer »

Bepaling strafmaat in rechtszaak rond Trump en Stormy Daniels uitgesteld tot 18 september

De bepaling van de strafmaat in het proces tegen voormalig Republikeins president Donald Trump voor het betalen van zwijggeld aan een pornoster is uitgesteld tot 18 september. Dat blijkt uit een juridisch document dat AFP kon bemachtigen. Op 6 september zal rechter Juan Merchan zich uitspreken over de potentiële impact van de beslissing van het Hooggerechtshof op deze rechtszaak.

Lees meer »

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »