Bruggeling onder de loep (41): Brouwer Henri Eeckhout

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: brouwer Henri Eeckhout.

Tegenover het Atheneum aan de Sint-Clarastraat waren gedurende enkele jaren een brouwerij en limonadefabriek gevestigd. Het was een eerder bescheiden bedrijf dat werd uitgebaat door Henri Eeckhout en zijn zoon Adolf.

Kaakstraat

Henri Eeckhout werd geboren op 8 juni 1878 in de Kaakstraat in Sint-Michiels. Nu heet de straat Koningin Astridlaan. Henri is de zoon van Henri sr. en Louise Trancez. Beiden zijn uit Oostkamp afkomstig en baten aan de Kaakstraat een winkel uit. Mogelijk was vader Henri ook seizoenarbeider waardoor Henri’s geboorteakte mee door de vroedvrouw is ondertekend. Dit alles en nog veel meer is ons bekend dankzij opzoekwerk door wijlen Jaak A. Rau. Wanneer Henri jr. op 24 april 1906 met Marie Reinilde De Ghein trouwt, woont het koppel nog even in aan de Kaakstraat. Korte tijd later verhuizen ze naar de Niklaas Desparsstraat, waar ze een herberg uitbaten. Die wordt, samen met onder andere het fort Het Bezemtje, omstreeks 1930 afgebroken wanneer de familie Dhoedt er de bioscoop Nova opricht. In de Niklaas Desparsstraat wordt op 16 juni 1907 zoon Adolf geboren en twee jaar later een dochtertje dat na enkele maanden overlijdt. In 1909 verhuist het gezin Henri Eeckhout-De Ghein naar de burgerwoning Sint-Clarastraat 103. Die werd in 1900 gebouwd naar de plannen van architect Julien De Bisscop en in opdracht van Henri Hubené die in de Sint-Jakobsstraat een apotheek had. Eind 1909 start Henri Eeckhout er een brouwerij die zijn naam draagt. Daarnaast voert hij met paard en kar bier rond in Brugge, voert hij Engelse bieren in en richt hij onder de naam Mon Désir een limonadefabriek op. Henri verkoopt ook nog een nieuwigheid: sifons. Geleidelijk aan wordt zoon Adolf in het bedrijf ingeschakeld. In 1931 trouwt die met Alice Van Deven en het gezin gaat wonen in de Schrijversstraat. Nadat op 22 oktober 1932 vader en weduwnaar Henri Eeckhout overlijdt, gaat Adolf in de Sint-Clarastraat wonen. Omstreeks 1934 verhuist Adolf naar de Wagnerstraat in Assebroek, waar hij zijn activiteiten als limonadefabrikant voortzet en bier verkoopt.

Henri Eeckhout. (gf)

Duits werkkamp

In de Tweede Wereldoorlog wordt Adolf door de Duitsers opgepakt en naar een Duits werkkamp gestuurd. Hierdoor is zijn vrouw genoodzaakt de activiteiten stop te zetten. Als Adolf in 1945 naar huis terugkeert en merkt dat geen van zijn dochters de brouwerij of limonadefabriek wenst voor te zetten, verhuist het gezin naar Charleroi, waar Adolf in 1977 overlijdt. (CW)

The post Bruggeling onder de loep (41): Brouwer Henri Eeckhout is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Man naar ziekenhuis nadat hij in berm A19 belandt

Zaterdagmorgen moesten de hulpdiensten in alle vroegte uitrukken naar de A19. Een man was er met zijn Volkswagen Polo in het struikgewas in de berm beland.
The post Man naar ziekenhuis nadat hij in berm A19 belandt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Vlaamse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit”

Dit weekend opent de nieuwe meubelzaak Blanco de deuren aan de Kortrijksesteenweg 279 in Harelbeke. De drijvende kracht achter de exclusieve outdoormeubelen is ontwerper Kurt Velghe, die samen met zijn zoon Axell (29) de zaak runt.
The post Kurt (60) opent zaterdag nieuwe meubelzaak Blanco in Harelbeke: “Mijn zoon Axell voert mijn ontwerpen en creaties uit” appeared first on

Lees meer »

Financiële geletterdheid Vlaamse scholieren afgelopen tien jaar gedaald

De financiële geletterdheid van Vlaamse scholieren is op tien jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit het PISA-onderzoek van de vakgroep Onderwijskunde van de UGent. Vlaanderen blijft wel bij de toppresteerders van Europa op het vlak van inzicht in financiële concepten en risico’s. Alleen leeftijdsgenoten uit Denemarken en Nederland doen het even goed als Vlaamse jongeren.

Lees meer »