Vooruit Izegem voert actie tegen racisme tijdens damesvoetbal

De Izegemse afdeling van Vooruit hield zondag aan de velden van voetbalclub VV Kachtem een actie tegen racisme in de sport. Dat deden ze tijdens de match VV Kachtem-Geluwe bij de dames.

De partij hekelt dat er jaarlijks meer dan honderd meldingen van racisme of discriminatie in de sport zijn. “Dat is een cijfer dat veel te hoog ligt en waar dringend iets moet worden aan gedaan”, vinden raadsleden Eva Bossuyt, Julie Vandewatere, Vlaams parlementslid Maxim Veys en bestuurslid Sammy Swaenepoel.

“Daarom deelden we flyers uit aan de supporters bij een lokale voetbalwedstrijd met de boodschap ‘Vrijheid en gelijkheid in de sport’. Elk individu, ongeacht afkomst, gender, seksuele geaardheid of religie heeft het recht om veilig en zonder vooroordelen deel te nemen aan de sportwereld”, zegt Sammy.

Niet getolereerd

“Daarom voeren we actie naast het sportveld. De strijd tegen racisme en homofobie is dezelfde. Het is een strijd voor waardigheid en rechtvaardigheid.” Met deze flyeractie willen we de boodschap uitdragen dat discriminatie in de sportwereld op en naast het veld niet getolereerd wordt. We willen daarmee oproepen om discriminatie in de sport tegen te gaan, maar vragen omstaanders ook in te grijpen bij problemen.”

“Het is belangrijk dat alle sporters, trainers, scheidsrechters en supporters zich bewust zijn van deze problematiek en samenwerken om een inclusief en respectvol sportklimaat te creëren”, zegt Myriam Vanlerberghe, voorzitter van Vooruit Izegem. “Voetbal moet een gemeenschap zijn die iedereen welkom heet en iedereen gelijke toegang biedt in een veilige omgeving, van waar hij ook komt, wat hij ook gelooft of wie hij ook graag ziet.”.

Niet enkel de voetbalwereld

“We willen met deze actie niet enkel de voetbalwereld aanspreken”, zegt Sammy Swaenepoel. “We zien alle sportclubs en verenigingen als onze bondgenoten om deze strijd tegen discriminatie te voeren.

“Iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn”, vult Maxim Veys aan. “Wie je bent, wie je graag ziet, wat je ook gelooft, bepaal je zelf. Sport heeft de kracht om mensen te verenigen en dit kan alleen gebeuren als we elkaar respecteren en waarderen. Vooruit staat voorop de barricaden voor dat recht en als het nodig is voeren we op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen actie”.

(VD)

The post Vooruit Izegem voert actie tegen racisme tijdens damesvoetbal is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vrachtwagen eindigt in gracht aan afrit E40 in Nieuwpoort, chauffeur naar ziekenhuis overgebracht

Aan de afrit van de E40 in Ramskapelle bij Nieuwpoort gebeurde er dinsdagmiddag rond 15.10 uur een verkeersongeval met een vrachtwagen. In het regenweer slipte een vrachtwagen ter hoogte van de afrit. De cabine van de truck kwam in de gracht terecht, terwijl de lege oplegger over de afrit eindigde. “De chauffeur werd gewond naar het ziekenhuis gebracht”, meldt de

Lees meer »

Dierenasiel Oostende reageert verbolgen op arrest rond dierenleed: “Wie gaat dieren nu nog verdedigen?”

Het Blauwe Kruis van de Kust, een bekend dierenasiel in Oostende, vreest dat dierenmishandelaars voortaan minder snel gestraft gaan worden. De organisatie Animal Rights kreeg van het Hof van Cassatie te horen dat ze niet naar de rechter mocht stappen, omdat ze zelf geen persoonlijk belang heeft bij een zaak rond dierenleed. Door het arrest kunnen dierenrechtenorganisaties nu nog moeilijk

Lees meer »

Z’n huwelijk met Avril Lavigne liep erop stuk en het veroorzaakte bijna z’n dood: SUM 41-zanger vocht tegen alcoholverslaving

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Volle buit voor Girmay én twee ploegmaats kwijt: nieuwe groene trui wordt bijna onmogelijke opdracht voor Philipsen

Een tweede opeenvolgende groene trui is weer wat verder weg voor Jasper Philipsen. De sprinter van Alpecin-Deceuninck moest in Villeneuve-sur-Lot toekijken hoe concurrent Biniam Girmay nog maar eens de volle buit pakte én hij zag met Jonas Rickaert en Soren Kragh Andersen ook twee ploegmaats buiten tijd aankomen. “We proberen nu te mikken op nog een ritzege.”

Lees meer »

Jambon pleit voor “confederale omslag met zo veel mogelijk bevoegdheden voor deelstaten” in laatste 11 julitoespraak

In zijn laatste grote 11 julitoespraak als Vlaams regeringsleider pleit Jan Jambon (N-VA) voor een “confederale omslag waarbij zo veel mogelijk bevoegdheden naar de deelstaten komen”. Nu zitten er nog “grote weeffouten” in onze staatsstructuur en zijn bevoegdheden te “versnipperd”, waardoor de deelstaten niet volledig het beleid kunnen voeren dat ze willen voeren. “De architectuur van dit land klopt niet”,

Lees meer »

Na dodelijk ongeval door noodweer: waarom was park in Ukkel niet vroeger gesloten?

Het Wolvendaalpark in Ukkel, waar gisteren door het noodweer een baby om het leven kwam, was nog geopend toen dat ongeval plaatsvond. Het park valt onder de verantwoordelijkheid van de burgemeester, die zich voor het sluitingsuur heeft gebaseerd op de expertise van Leefmilieu Brussel. "Maar het is gisteren veel sneller gegaan dan verwacht", legt Judith Verbist van Leefmilieu Brussel uit.

Lees meer »

“Tot 200 man extra inzetten terwijl ons eigen recyclagesysteem pérfect werkt”: ook Pukkelpop ziet nut herbruikbare bekers niet in

Dé herbruikbare festivalbeker. Wat ecologisch moet zijn volgens de overheid – en daarom verplicht sinds deze zomer – overschaduwt stilaan de muziek. “Erg dat het allemaal om de bekers draait, terwijl het reinigingsproces niet eens milieuvriendelijk is”, zegt de organisatie van Pukkelpop aan HLN. Wat gaat het laatste grote zomerfestival doen, nu Rock Werchter een herziening vraagt en Tomorrowland aangeeft

Lees meer »

Christophe Deborsu over Waals regeerakkoord: “90% zeker dat Bouchez de nieuwe minister-president wordt, dan hoeft hij nooit nog Nederlands te spreken”

Georges-Louis Bouchez (MR) en Maxime Prévot (Les Engagés) kozen de Vlaamse Feestdag uit om het Waalse regeerakkoord toe te lichten. We peilden bij RTL-journalist Christophe Deborsu naar de symboliek, de voorbereidingen en de inhoud van het akkoord. “Hun boodschap is duidelijk: dit is een breuk met het verleden en tegelijk wordt een brug naar Vlaanderen geslagen.”

Lees meer »