Twee jaar werk aan overstromingsmuren en opwaardering jachthaven Zeebrugge: “Aantrekkelijke zone met veel groen”

Rond de jachthaven is gestart met het bouwen van overstromingsmuren die de wijk bij zware storm moeten beveiligen. Daarbij wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om de jachthaven te vernieuwen en om de omgeving te verfraaien met een nieuwe, groene wandelpromenade. De werken zullen twee jaar duren.

Aan de jachthaven – de oude visserijdokken – zijn Afdeling Kust van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) en Stad Brugge gestart met twee jaar werkzaamheden. Rond de jachthaven komen een dijkmuur, stormmuur en mobiele keringen. Dit gebeurt in het kader van het Masterplan Kustveiligheid, dat de kustlijn en het achterland tegen zware stormvloeden moet beschermen. In Zeebrugge werden eerder al stormmuren geplaatst langs beide uiteinden van de Kustlaan. De beveiliging rond de jachthaven vormt het sluitstuk.

Tegelijk krijgt de jachthaven een grondige opwaardering. MDK creëert nieuwe ligplaatsen en vernieuwt de basisinfrastructuur, in overleg met de jachtclubs en sportvissers. Aan de Werfkaai wordt een stuk glooiing vernieuwd. In het Tijdok verdwijnt de hellende ‘kuisbank’ waarop vroeger schepen droog gezet werden. Dit gedeelte wordt verdiept en er komt een nieuwe kaaimuur.

De kostprijs van de werken is geraamd op 20 miljoen euro (btw inbegrepen). “Daarvan betaalt Stad Brugge 1,5 miljoen euro voor de verfraaiing van de omgeving. Er komt een aantrekkelijke publiekszone met veel groen”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van openbaar domein Mercedes Van Volcem.

Hinder beperken

Om de hinder voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken, wordt er in fases gewerkt en niet tijdens de zomermaanden. Eerst vinden de verdieping van het Tijdok, de overstromingsmaatregelen in de Rederskaai en het vernieuwen van de steigers in het Albertdok plaats. Vanaf september 2024 worden de overstromingsmaatregelen in de Werfkaai, Tijdokstraat en Vismijnstraat uitgevoerd en de steigers in het Tijdok vernieuwd.

(RJ)

The post Twee jaar werk aan overstromingsmuren en opwaardering jachthaven Zeebrugge: “Aantrekkelijke zone met veel groen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »

Marie Verhulst verklapt wat we van haar te zien krijgen in nieuw seizoen ‘De Verhulstjes’: “Heel verschillend”

De zomervakantie is dan wel begonnen, voor Marie Verhulst (28) is het werken geblazen. “Binnenkort staan Samson en ik zeven op zeven in Plopsaland De Panne met onze zomershows”, glundert de dochter van Gert. Om mensen warm te maken komen ze vandaag met het zomerse nummer ‘Naar Zee’, een herwerking uit de erfenis van Samson & Gert. Reporter Jarne is

Lees meer »

Brugge zet Olympische deelnemers in de kijker

Brugge wordt op de komende Olympische Spelen vertegenwoordigd door discuswerper Philip Milanov en de roeiers Tibo Vyvey en Niels Van Zandweghe. Zij worden richting Parijs in hun stad passend in de kijker gezet, met vlaggen met het opschrift ‘Brugge gaat Olympisch’, op ’t Zand en op de Markt.
The post Brugge zet Olympische deelnemers in de kijker appeared first

Lees meer »

De tijdritparel van wereldkampioen Remco Evenepoel ontleed: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Met dit exemplaar doet Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne een gooi naar zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »