Palingstroper betrapt in gevoelig natuurgebied in Diksmuide

Op een afgelegen maar “uiterst gevoelige” plek in natuurgebied De Blankaart bij Diksmuide betrapte conservator Guido Vandenbroucke een palingstroper op heterdaad. “We zijn dit niet meer gewoon, zeker deze manier van stropen is een nieuw fenomeen.”

Een eigenaardig zicht zaterdagmorgen aan een waterloop in natuurgebied De Blankaart: een man had er zijn voertuig geparkeerd en boog zich over verschillende lijnen, die vanaf de oever in het water verdwenen.

Zeldzaam

Guido Vandenbroucke, conservator van het natuurgebied, had het tafereel gespot en reed ter plaatse. “Ik heb die man op heterdaad betrapt: hij was bezig met het stropen van palingen”, aldus Vandenbroucke.

“Dat zijn we hier niet meer gewoon. Het is al vele jaren geleden dat we te maken kregen met professionele strooptechnieken. Het ging om mensen die ’s nachts een aanzienlijk deel van de vijver van De Blankaart afbakenden met fuiken en dan met een bootje hun slag probeerden te slaan. Dat is gelukkig verleden tijd. Tegenwoordig wordt wel eens een fuik langs een oever ontdekt, en dan nog per toeval omdat zo’n fuik vastraakt in de motor van ons bootje. Stroperij is hier een zeldzaam fenomeen geworden.”

Nachtlijnen

“Niet alleen deze recente palingstroperij is nieuw, maar vooral ook de manier van stropen”, vervolgt Vandenbroucke. “Die man was niet bezig met fuiken, wel met nachtlijnen. Het gaat om draden met een haak en aas, die vastgemaakt worden aan de oever. ’s Nachts raken vissen – en voor deze stroper liefst palingen – vast aan de haken terwijl ze het aas eten.”

“Er lagen verschillende lijnen naast mekaar op de oever en ze waren systematisch aangebracht. ’s Morgens vroeg moet de stroper die lijnen uittrekken en de prooien meenemen, anders wordt alles ontdekt.”

Natuurinspectie

Vandenbroucke woont vlakbij de bewuste waterloop en had het fenomeen opgemerkt. “Dat voelt raar aan en is allerminst aangenaam. Ik ging ter plaatse, nam foto’s en maakte mijn bevindingen over aan de bevoegde diensten van de natuurinspectie. Zij zullen dan hun werk doen. De reden waarom stroperij zo zeldzaam werd, is net door de sterk toegenomen controle van de natuurinspectie op deze waterlopen en vijver.”

“Er is ook meer sociale controle door de ontsluiting van het natuurgebied voor het publiek en de aanwezigheid van kijktorens en kijkplatforms. Als je hier nu rondloopt, word je altijd wel door iemand gezien. Vroeger was dat minder het geval.”

Zeldzame watervogels

De plek van de recente stroperij bevindt zich wel op een erg afgelegen locatie van het natuurgebied, vlakbij waterproductiecentrum De Blankaart.

“Het is een uiterst gevoelige plek middenin het broedgebied van steltloperachtigen zoals grutto, tureluur, steltkluut en de zeldzame zomertortel. Voor de vele watervogels is dit een belangrijk rustgebied. Alleen mensen van De Watergroep komen er af toe om watercontroles te doen in het kader van de waterproductie. Vandaar die half verharde weg langs de waterloop.”

Durven opeten

De conservator verbaast zich over het doelwit van de stroperij. “Palingen blijken nog steeds een lekkernij, zowel voor private consumptie als voor de horeca. Maar ik zou ze niet durven opeten, hoor. Dat wordt ten stelligste afgeraden omwille van historische vervuiling in de modder en bodem van alle waterlopen.”

“Palingen zijn erg belast met zware metalen. Deze roofvissen eten andere vissen, waardoor de vervuiling zich opstapelt en ze eigenlijk giftig worden.”

(TP)

The post Palingstroper betrapt in gevoelig natuurgebied in Diksmuide is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dieven stelen kilo’s in beslag genomen drugs en duizenden sigaretten op luchthaven Zaventem

Bijna 30 kilogram cannabis, 1.392 kilogram waterpijptabak, 75 kilogram versnijdingsmiddel voor cocaïne en maar liefst 269.000 sigaretten. Dieven hebben hun slag geslagen in een magazijn voor in beslag genomen goederen op de luchthaven van Zaventem. Het gebouw zou goed beveiligd moeten zijn en is enkel toegankelijk met een badge. Maar ook vorig jaar in mei was er al een inbraak.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hád ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is een batje”

Het gemeentebestuur gaat op zoek naar een uitbater voor jeugdhuis Den Teirlinck op de Marktplaats in Moorslede. Door een gebrek aan voldoende bestellers stopte de uitbating in mei. De concessie komt neer op 500 euro huur per maand. “Dat is een batje”, merkt Gert-Jan Hovaere (NVAPlus) op.
The post Jeugdhuis Den Teirlinck in Moorslede zoekt uitbater: “De huur is

Lees meer »