Negentien mensen staan vanaf dinsdag terecht in Parijs voor dood van 39 migranten in vrachtwagen die uit Zeebrugge kwam

In Parijs start dinsdag het proces tegen 19 mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van 39 Vietnamese migranten in 2019 in een vrachtwagen in Engeland. De migranten stikten in een oplegger die langs de haven van Zeebrugge was gepasseerd.

Het proces begint bijna dag op dag vier jaar nadat 31 mannen en 8 vrouwen uit Vietnam, tussen de 15 en 44 jaar oud, op 22 oktober 2019 in het noorden van Frankrijk in een oplegger waren gestapt. Die werd naar de haven van Zeebrugge gereden om er verscheept te worden naar Engeland, waar hij door een andere vrachtwagen vervoerd werd. In een industriezone ten oosten van Londen werden de migranten dood aangetroffen in de oplegger.

De 19 mensen die in Parijs terechtstaan, van Vietnamese, Franse, Chinese, Algerijnse of nog Marokkaanse nationaliteit, worden verdacht van deelname aan een groot netwerk voor clandestiene migratie van Vietnam naar Europa. Ze worden vervolgd voor het in bende geven van hulp aan een buitenlander om op onregelmatige wijze Frankrijk binnen te komen, er te circuleren en verblijven, en wegens bendevorming om misdrijven te plegen, waarop tien jaar cel staat. Vier van hen worden daarnaast berecht voor onopzettelijke doodslag.

De speurders kwamen tot de slotsom dat de negentien mannen die in Frankrijk berecht worden, transport voor de migranten regelden, als taxichauffeur meewerkten of eigenaar waren van appartementen waar de Vietnamezen tijdelijk ondergebracht werden.

Over de zaak werden al processen gevoerd in België, Groot-Brittannië en Vietnam. Zo werd begin 2022 in België een Vietnamees veroordeeld tot 15 jaar cel. Hij zou aan het hoofd hebben gestaan van de Belgische cel van het netwerk.

The post Negentien mensen staan vanaf dinsdag terecht in Parijs voor dood van 39 migranten in vrachtwagen die uit Zeebrugge kwam is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Roeselare is klaar voor Godelievefeesten

Op zondag 7 juli zijn er de jaarlijkse Godelievefeesten. Er staan opnieuw tal van activiteiten met de nodige animatie op het programma. Door de recente werken moest het stratenplan voor de rommelmarkt wat hertekend worden.
The post Roeselare is klaar voor Godelievefeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »