Minister Crevits opent vernieuwde hoofdsite Ten Anker: “Voorbeeld voor anderen”

Onlangs werden de vernieuwde gebouwen van zorginstelling Ten Anker in de Zuiderlaan feestelijk geopend door de bewoners, medewerkers, familieleden, Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) en andere notabelen. Het complex biedt plaats aan 20 volwassenen met een verstandelijke beperking.

In de namiddag waren de families van de bewoners uitgenodigd om samen de vernieuwde gebouwen van Ten Anker vzw te ontdekken. Het hoofdgebouw van de zorginstelling aan de Zuiderlaan werd afgelopen jaar volledig gerenoveerd. Daarna volgde de officiële inhuldiging. Voorzitter Patrick Vanheusden, directeur Nicolas Desmet en bewoner Elien heetten de aanwezigen welkom en bedankten iedereen die bij het grote project betrokken was.

Ook burgervader Kurt Vanryckeghem (CD&V) en partijgenoot en Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits namen het woord. “Het is leuk om het resultaat van dit mooie project en de vele blije gezichten te zien. Dit vernieuwde gebouw is een goed voorbeeld van hoe je met de juiste indeling van de ruimtes kan inspelen op de noden van de bewoners”, reageert de minister. “De Vlaamse overheid investeert jaarlijks zo’n 4,3 miljard euro in mensen met een handicap. Maar dat budget moet nog groter worden, want er bestaat op vandaag helaas een lange wachtlijst.”

Verouderd

De plannen om de hoofdsite van Ten Anker te verbouwen, dateren uit 2013. Het voormalige gebouw met een bovenverdieping van twintig kamers, leefruimte, keuken, wasserij en enkele bureaus barstte uit zijn voegen en was sterk verouderd. De eerste bewoners namen er namelijk hun intrek in 1979.

Het vernieuwde complex telt nu twintig kamers waar de bewoners zelfstandig kunnen wonen. Wat verderop, naast het Jeugdcentrum, werden enkele jaren geleden al drie woningen voor telkens vier bewoners gerealiseerd. Het activiteitencentrum met dagbesteding en een eigen winkel situeert zich sinds vorig jaar op de Markt, in het voormalige CM-kantoor. “Een bewuste keuze om werk en wonen gescheiden te houden”, duidt directeur Nicolas Desmet, die voor zijn 50ste verjaardag drie kussen ontving van minister Crevits.

2,7 miljoen euro

De bewoners beschikken nu over ruimere en moderne kamers, eigen sanitair, een betere toegankelijkheid met rolstoel en ziektebed, aangepaste badkamers, rustplaatsen, gespreksruimtes en een groter restaurant. De medewerkers genieten op hun beurt van meer comfort.

Het budget werd initieel geraamd op 1,5 miljoen euro. Door prijsstijgingen tijdens corona en de Russische invasie in Oekraïne liepen de kosten op tot 2,7 miljoen euro. Ten Anker kon rekenen op een subsidie van VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden) en een investeringstoelage van 125.000 euro van stad Waregem. Tijdens de verbouwingen verbleven de bewoners in een zorghotel in Ronse.

The post Minister Crevits opent vernieuwde hoofdsite Ten Anker: “Voorbeeld voor anderen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels

De speelplaats van het Sint-Bernarduscollege was woensdagavond opnieuw het decor van een spannende voetbalavond, dit keer voor de wedstrijd tussen Oekraïne en België die eindigde in een 0-0 gelijkspel. Ondanks het ontbreken van doelpunten, bleef de sfeer uitgelaten en vol verwachting.
The post Geen doelpunten, maar toch uitgelaten sfeer op speelplaats van Sint-Bernarduscollege voor wedstrijd van Rode Duivels appeared

Lees meer »

Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger blijft oude trapgevel van college”

De eerste steen zal ten vroegste voor eind 2025 zijn, maar het collegesiteproject is een stapje dichterbij gekomen. Naar aanleiding van het lopende openbaar onderzoek rond de verkavelingsaanvraag werd donderdag een infomarkt georganiseerd in dienstencentrum ‘t Vijverhof. Daarbij kregen bezoekers ook enkele nieuwe conceptbeeldjes te zien.
The post Infomarkt kondigt nieuwe fase aan voor stadsvernieuwingsproject collegesite Tielt: “Dé blikvanger

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Vzw Weg-Wijs helpt kwetsbare mensen in Zwevegem: “We brengen culturen samen”

Begin juli 2021 werd de vzw Weg-Wijs opgericht. “We willen mensen uit kansengroepen, met bijzondere aandacht voor kinderen en gezinnen, samen met een ‘wegwijzer’ (lees: vrijwilliger) op weg helpen, zeg maar wegwijs maken in een aantal belangrijke domeinen zoals taal, integratie, huisvesting… en hen zo begeleiden naar een actief burgerschap”, vertelt ons Marc Claeys.
The post Vzw Weg-Wijs helpt

Lees meer »

Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café

Een 55-jarige man uit Koksijde moet een werkstraf van 50 uren uitvoeren nadat hij na een cafébezoek slaags raakte met een andere man. Die deelde hij een reeks vuistslagen uit. “Dat komt omdat hij me beledigd had”, vergoelijkte L.D.
The post Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café appeared first on KW.be.

Lees meer »

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »