Marc Huyghe uit Beernem is Vlaams masterkampioen hamerslingeren

Marc Huyghe werd vorig weekend in Antwerpen in zijn vijftigste jaar dat hij aan atletiek doet Vlaams kampioen hamerslingeren. Hij behaalde die titel bij de masters met een worp van 37m92. “Anderhalve meter onder mijn beste jaarprestatie. Ik wil 40 meter halen, maar ik ben daar nog niet in geslaagd.”

Marc Huyghe (61), sinds april lid van Atletiek Club Beernem, traint nu twee keer per week. Iets wat hij eerder minder deed. “In het verleden was dit samen met een trainer. Nu doe ik het alleen, zij het in het gezelschap van mijn clubgenote Nora De Bois, die ik net de beginselen van het hamerslingeren aanleerde. Zij werd daardoor tweede op het provinciaal kampioenschap bij de cadetten.”

Voorheen heeft Marc verschillende clubs doorlopen waar hij heel wat Vlaamse en Belgische titels behaalde. Vanaf tweedejaarspupil is hij met atletiek begonnen. “Zij het zonder drie ronden op de piste te lopen, want een afstandsloper ben ik nooit geweest”, vertelt hij. “Ik deed in het verleden aan tienkamp. Bij de start van mijn hogere studies ben ik hiermee gestopt. Vooral de springnummers waren moeilijk omdat mijn knieën het fysiek niet langer aankonden.”

Nadien ging de focus naar het hamerslingeren. Marc, opvoeder in de Zande in Wingene, volgde hiervoor nationale trainingen. “Ik ben van opleiding regent lichamelijke opvoeding en heb van het hamerslingeren zelfs een eindwerk gemaakt. Ik heb dit altijd blijven doen, net als de andere werpnummers, zoals speer- en discuswerpen, kogelstoten en gewichtwerpen. Dat laatste is in mijn categorie nu met negen kilo, terwijl de hamer vijf kilo weegt. Je doet voor beiden wel dezelfde beweging, met het verschil dat de werpafstand uiteraard anders is.”

Techniek

Hamerslingeren is volgens Marc specifiek, en een van de moeilijkste werpnummers. “Er is veel techniek mee gemoeid. Eenmaal je die techniek onder de knie hebt, kan je het lang beoefenen. Het is minder belastend dan bijvoorbeeld speerwerpen.”

(ACR)

The post Marc Huyghe uit Beernem is Vlaams masterkampioen hamerslingeren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Wim Vandoorne (RC Bissegem): “Allicht mijn laatste seizoen”

RC Bissegem, vorig seizoen met steile ambities gestart, moest uiteindelijk met minder genoegen nemen. Pas nadat Pascal De Vreese het sportieve roer in handen nam, geraakte Racing op kruissnelheid en kwam nog dicht bij een eindrondeticket. Voor komend seizoen houdt voorzitter Marc Cheyns het deze keer voorzichtig: “Een top vijf plaats moet kunnen.”
The post Wim Vandoorne (RC Bissegem):

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

KIJK. De vijf opvallendste fragmenten van het spraakmakende debat tussen Biden en Trump

Een verwarde en haperende Joe Biden (81) die voor regelrechte paniek zorgt in het Democratische kamp en een bulderende Donald Trump (78) die de leugens aaneen reeg. Dat is zowat de samenvatting van het eerste spraakmakende verkiezingsdebat tussen de twee Amerikaanse presidentskandidaten. Van een gênante blunder tot golfballen: dit waren de vijf opvallendste momenten uit het debat.

Lees meer »

Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp”

In Oostrozebeke kijkt jong en oud uit naar de jaarlijkse Peloezefeesten op vrijdag 5 juli. Geen kermisattracties op het marktplein, maar gezellige plekjes op de zachte ondergrond van de ‘peloeze’ voor het gemeentehuis. Knusser kan het niet.
The post Peloezefeesten als ideale start van zomervakantie in Oostrozebeke: “Uitgegroeid tot kermis van het dorp” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voor hybride oorlogsvoering kan een lucifer volstaan. Denk dus aan Rusland als Europa straks weer onder bosbranden kreunt

“Europa mag problemen verwachten.” Dat zei Roger Housen woensdag over de hybride oorlogsvoering die ons vanuit Rusland bedreigt. Een oorlogsvoering die eigenlijk al bezig is en steeds vaker op brandstichting steunt. Wat leren we van een Colombiaan die op een jobsite werd geronseld om Tsjechische bussen in lichterlaaie te zetten? Of van Kazachse toeristen die wel héél dicht bij een

Lees meer »

“Je zal vertrekken met je Fatma, de boot wacht niet”: ophef in Frankrijk over openlijk racistisch nummer dat viraal gaat op TikTok

Er is ophef ontstaan in Frankrijk over een openlijk racistisch nummer dat massaal gedeeld wordt op TikTok. ‘Je partira pas’ verkneukelt zich over een mogelijke overwinning van extreemrechts bij de Franse parlementsverkiezingen met teksten als “Je zal vertrekken met je Fatma, geen sociale zekerheid meer voor jou, de boot wacht niet”. TikTok heeft intussen enkele van de meest verspreide versies

Lees meer »