Lewis Dedrie uit Houthulst is Belgisch kampioen motorcross VJMO: “Het springen vind ik het leukste aan motorcross”

Lewis Dedrie (11) uit de Vrijbosstraat in Sint-Kristoffel is Belgisch kampioen motorcross VJMO bij de nieuwelingen 65 cc. Hij is lid van The MX Daltons.

Lewis is de zoon van Benny Dedrie en Ilse Simoens, en de grote broer van June. Hij gaat naar school in Sint-Kristoffel, maar is vooral een motorcrossliefhebber.

“Papa won 18 jaar geleden ook het Belgisch kampioenschap en heeft nog zijn motor van destijds. Zelf ben ik gestart toen ik vier jaar was”, vertelt Lewis. “Na corona ben ik gestart in competitie. In het begin van het seizoen ging het wat traag, maar daarna ging het almaar beter en naar het einde toe had ik enkele punten voorsprong.”

Op school is Lewis de enige die aan motorcross doet. “Mijn vrienden vinden dat wel cool en sommigen zijn ook al eens komen kijken. Ik voetbal ook nog tweemaal in de week. Op woensdagnamiddag ga ik trainen met papa. Soms maakt papa zich een beetje boos omdat ik niet altijd de eerste ronde van het parcours ga verkennen en er meteen wil invliegen. Die eerste ronde moet je normaal op het gemak doen om zo het parcours te leren kennen”, lacht Lewis.

Hechte vriendengroep

“De naam van ons team is MX Daltons. Momenteel telt ons team drie rijders. Volgend seizoen komt er nog iemand bij. We zijn een hechte vriendengroep en de sfeer binnen het team is opperbest. Een vriend van het team had zijn elleboog gebroken. Toch kwam hij iedere keer naar de cross kijken. Hij had trouwens meer zenuwen dan ik, want moest constant naar het toilet lopen (lacht). We komen goed overeen en steunen elkaar, we leren ook veel van elkaar.”

Lewis heeft intussen al heel wat bekers en medailles verzameld. “Ik ben al tweemaal West-Vlaams kampioen geworden, in 2021 en in 2023. Twee jaar geleden werd ik bij de B’s derde op het Belgisch kampioenschap en in totaal behaalde ik al 14 podiumplaatsen. Dit jaar won ik in de laatste acht reeksen zes wedstrijden op rij. Ik kon er nog eentje meer gewonnen hebben, maar ging over kop.”

Alles aan crossen vindt Lewis leuk. “Het allerleukste vind ik toch het springen. Terwijl papa zorgt dat technisch alles in orde is en mij de kneepjes van het vak aanleert op de trainingen zorgt mama er altijd voor dat er degelijk eten op tafel komt, dat mijn kleren gewassen zijn en dergelijke meer. Voor de cross maakt mama altijd eieren met spek klaar.”

Trainingsmogelijkheden

Volgens Lewis zijn er in de regio weinig mogelijkheden om te trainen. “Wij gaan in Duinkerke trainen als voorbereiding om in het zand te rijden. Op woensdag gaan we naar Komen om daar te trainen op het parcours. Dan rij ik samen met crossers die sneller rijden dan ik en dat is ideaal voor mij.”

Lewis is niet echt opgegroeid met motoren, want papa Benny was al gestopt met motorcrossen toen hij geboren werd. “Toen hij klein was, wou hij een loopbrommertje in plaats van een loopfietsje. Fysiek en mentaal is motorcross wel een lastige sport. Ik sleutel aan zijn motor en ben blij dat hij een goede techniek heeft en niet roekeloos is”, aldus Benny. “Als het is om te gaan crossen, is hij ‘s morgens veel vroeger wakker dan om naar school te gaan”, lacht mama Ilse. “Heel het gezin en ook de familie steunt hem. Zusje June is misschien wel de grootste supporter.”

Volgend jaar rijdt Lewis met een 85cc. Zijn eerste motor zullen zijn ouders bewaren als aandenken voor later als hij zelf kinderen heeft. “Toen ik het BK won, werd ik helemaal nat gespoten met champagne en met linten en confetti bestrooid”, besluit Benny.

De resultaten van Lewis volgen kan via de Facebookpagina van The MX Daltons.

(AC)

The post Lewis Dedrie uit Houthulst is Belgisch kampioen motorcross VJMO: “Het springen vind ik het leukste aan motorcross” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

“24/7 dezelfde snelheid, zelfs op feestdagen en banksluitingsdagen”: binnenkort kunnen we ‘payconiq’en’ in het buitenland met ‘Wero’

De betaaldienst ‘Wero’, oftewel de ‘Europese Payconiq’, komt dit jaar nog onze richting uit. De app maakt het op termijn mogelijk in de hele eurozone met een QR-code te betalen. Handig voor op reis. Maar wat kan je voorts nog met de nieuwe internationale betaaldienst? Hoe werkt het concreet? En is Payconiq binnenkort verleden tijd?

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Grens tussen Frankrijk en België gaat in tien gemeentes dicht tijdens wedstrijd op EK voetbal

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.

Lees meer »