Bruggeling onder de loep (40): Architect Oscar De Breuck

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: architect Oscar De Breuck.

De voorbije eeuwen passeerden er in Brugge heel wat bouwmeesters en architecten met naam en faam. Daarnaast zijn er vele minder bekenden die op een of andere manier hun stempel in het Brugse straatbeeld hebben nagelaten. Een van hen is Oscar De Breuck.

Hij werd op 7 juli 1855 in de Eekhoutstraat in Brugge geboren als zoon van Bernard De Breuck, deurwaarder bij de rechtbank van eerste aanleg in Veurne, en van Fanny De Vestel. Oscar studeerde van 1872 tot 1875 aan de Brugse academie bij onder andere Louis Delacenserie. Nadien trok hij naar de Koninklijke Academie van Antwerpen waar De Breuck onder andere lessen volgde bij de eclectisch gerichte architect Jozef Schadde die later in Brugge bekendheid verwierf als architect van het neogotische station op ’t Zand.

Eigenzinnige visie

Na zijn studies was Oscar De Breuck tot aan zijn overlijden leraar aan de Brugse academie en deels aan de Nijverheidsschool. Hij gaf les in bouwkunde, beeldhouwkunst en nijverheidstekenen. Hij had een eigenzinnige kijk op de archi¬tectuur in Brugge en een aparte interpretatie van de middeleeuwen. Als creatief bouw¬meester dankt hij zijn faam vooral aan de vele projecten die zich onderscheiden van de eerder saaie ontwerpen van sommige van zijn Brugse collega’s. Zo maakte hij in 1880 twee ontwerpen voor een nieuwe Provinciaal Hof op de Markt, voor de restauratie van de Ezelpoort of het overdekken van de binnenkoer van de Hallen op de Markt. Die plannen werden echter nooit gerealiseerd.

In 1881 en 1882 lukt het Oscar De Breuck wel om twee kunstige restauraties te realiseren. De eerste is de restauratie van een gekanteelde gevel uit 1573 aan de Sint-Amandsstraat 7. Zijn vrije interpretatie komt tot uiting in het aanbrengen van een opvallende luifel met kleine draken als waterspuwers. De tweede restauratie is die van de gevel van het huis Casterman (1639) aan de Sint-Jakobsstraat 27, het huidige Stedelijk Conservatorium.

Oscar De Breuck kreeg in zijn geboortestad niet veel opdrachten. Hij was immers een liberaal in het katholieke Brugge én extravagant. Toch kon hij rekenen op erkenning en kreeg hij voldoende opdrachten buiten de “officiële sfeer”. Een van zijn bekendste realisaties is de gevel van de ‘Vieux Bruges’ (1919) aan de Steenstraat die in 1961-1962 plaats moest maken voor een warenhuis. De Breuck overleed in Brugge op 17 mei 1921. (Chris Weymeis)

The post Bruggeling onder de loep (40): Architect Oscar De Breuck is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen”

Sinds kort kan je weer de voeten onder tafel schuiven in Gasthof Het Witte Paard op de Markt in Oostvleteren. Dit prachtige restaurant zat al een tijdje zonder uitbating en daar is nu verandering in gekomen.
The post Ellen (38) en Matthew (41) baten nu Gasthof Het Witte Paard uit in Oostvleteren: “Iedereen moet zich hier thuis voelen” appeared

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »