Zattemansklap

Laura Schuyesmans leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.

Zattemansklap of niet, racisme is nooit goed te praten. Conner Rousseau, de ambitieuze leider van Vooruit, trok in de voorbije weken heel wat aandacht met zijn schokkende uitspraken over de Roma-bevolking. Zo gaf hij toe dat hij in een gesprek met enkele agenten zou geïnsinueerd hebben dat de politie ten opzichte van de Roma-gemeenschap beter af en toe “de wapenstok zou gebruiken om respect af te dwingen”.

Deze uitspraken, vol van vooroordelen en generalisaties, werpen een donkere schaduw over de idealen van solidariteit en gelijkheid die zijn partij beweert te omarmen. Wat nog verontrustender is, is de impact van deze uitspraken op niet alleen de Roma-gemeenschap, maar op iedereen die slachtoffer is van racisme.

Racisme heeft verwoestende gevolgen voor individuen en gemeenschappen en het normaliseren van dergelijk gedrag vanuit een leiderschapspositie is dan ook onaanvaardbaar. Rousseau zou moeten begrijpen dat het de taak is van elke progressieve leider om te strijden tegen elke vorm van discriminatie en ongelijkheid, niet om ze te versterken. Racisme is een gif dat onze samenleving kapotmaakt, we kunnen het ons dus niet veroorloven om het te tolereren.

Racisme is een gif dat onze samenleving kapotmaakt

Zijn uitspraken voeden het vuur van haat en verdeeldheid en maken het voor zowel de Roma-gemeenschap als anderen die slachtoffer zijn van racisme moeilijker om gelijke kansen te krijgen en volledig deel te nemen aan onze samenleving. Het ondermijnt de kernwaarden van gelijkheid en rechtvaardigheid waarvoor de socialistische beweging zou moeten staan.

Wat mij ook zorgen baart, is dat wanneer enkele moedige leden van zijn eigen partij, zoals de jongsocialisten uit Gent, zijn uitspraken veroordelen, Rousseau hen zonder enige aarzeling onder de bus smijt. Dit toont een gebrek aan respect voor interne democratie en het recht van partijleden om hun mening te uiten.

Het is aan ons, politieke jongerenorganisaties, maar ook aan u om actie te ondernemen, om op te staan tegen racisme, discriminatie en intimidatie. Het is aan ons om te zorgen dat er in tijden van oprukkend extreemrechts meer ruimte wordt gecreëerd voor debat en democratie, binnen en buiten partijen. Alleen zo zorgen we ervoor dat de juiste prioriteiten op de agenda worden gezet en politici op hun verantwoordelijkheden gewezen worden.

The post Zattemansklap is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Karl schrijft een brief naar Thomas Huyghe: “Ik wist soms niet wat ik aan je had, jij waarschijnlijk ook niet hoe ik over jou dacht”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer richt hij zich tot Thomas Huyghe. De televisiemaker mag altijd antwoorden via [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar Thomas Huyghe: “Ik wist soms niet wat ik aan je had, jij waarschijnlijk ook niet hoe ik over jou dacht” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jonas (30) en Florence (24) uit bed gebliksemd tijdens nachtelijk onweer in Beselare: “We werden gewekt door een enorm kabaal van brekend glas en vallende brokstukken”

Jonas Desmet (30) en Florence Desimpelaere (24) kwamen woensdagnacht met de schrik vrij toen de bliksem insloeg vlakbij de slaapkamer op hun hoeve in het West-Vlaamse Beselare.
The post Jonas (30) en Florence (24) uit bed gebliksemd tijdens nachtelijk onweer in Beselare: “We werden gewekt door een enorm kabaal van brekend glas en vallende brokstukken” appeared first on KW.be.

Lees meer »

VS sturen extra oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen om Israël te helpen – “Hamas-commandant gedood bij droneaanval op auto”

De Verenigde Staten gaan extra oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen naar het Midden-Oosten brengen om Israël te helpen tegen een eventuele aanval van Iran en diens bondgenoten. Dat maakte het Pentagon bekend. Het gaat onder meer om oorlogsschepen en torpedojagers die uitgerust zijn om ballistische raketten te onderscheppen. Bij een droneaanval op een voertuig in de Westelijke Jordaanoever is een commandant van

Lees meer »

Maximum 50 kilometer per uur in Olekenbosstraat tussen Deerlijk en Vichte

De snelheidslimiet is sinds kort aangepast in de Olekenbosstraat tussen Deerlijk en Vichte. Je mag er voortaan nog maximum 50 km per uur rijden. “De wijziging kwam er in samenspraak met de gemeente Anzegem omdat de Olekenbosstraat voor een gedeelte over hun grondgebied loopt”, stelt schepen van Mobiliteit Regine Rooryck (CD&V).
The post Maximum 50 kilometer per uur in

Lees meer »

Morgen in Sportpaleis, vandaag nog voor de rechter na dronken rijden: Justin Timberlake belt in voor hoorzitting vanuit Antwerpen

Dit weekend staat hij twee keer in het Sportpaleis, maar Justin Timberlake had eerst nog iets af te handelen. De zanger moest vrijdag voor de rechter in New York verschijnen om uitleg te komen geven bij zijn arrestatie na rijden onder invloed. De hoorzitting verliep via een videocall vanuit Antwerpen. En Timberlake bleef bij zijn verklaring: hij was niet dronken

Lees meer »

LIVE MIDDEN-OOSTEN. Erdogan dreigt ermee Israël binnen te vallen

Het Israëlische leger heeft luchtaanvallen uitgevoerd op Hezbollah-doelwitten in Libanon. Dat gebeurde onder meer in Shabriha, Burj el-Shemali, Kfar Kila en Tayr Harfa. De actie is een vergelding voor de twaalf doden die er op een voetbalveld vielen na de raketaanval op de Golanhoogte. Iran waarschuwt Israël intussen dat nieuwe militaire “avonturen” in Libanon “onvoorziene gevolgen” kunnen hebben. Volg alle

Lees meer »

33 jaar geleden werd de dochter van Georges en Marie-Josephe vermoord: “Ze hebben ons alles afgepakt. Wij hebben niks meer”

Als je kind doodgaat – vermóórd wordt – en je moet doorleven zonder dat er een dader wordt gevonden: in godsnaam, hoe? Georges Caeckaert (88) en Marie-Josephe (83) kennen het antwoord: al 33 jaar leven ze op hoop. Nu het gerecht een nieuw DNA-onderzoek vraagt, des te meer. Wraak of vergelding willen ze op hun leeftijd niet meer. Een celstraf

Lees meer »

Vanaf 2 augustus is de nieuwe Jommekesstrip ‘Potvis Valentijn’ exclusief te koop in Koksijde

Op vrijdag 2 augustus lanceren de gemeente Koksijde en Standaard Uitgeverij het nieuwe album van Jommeke, ‘Potvis Valentijn’, exclusief in Koksijde. In dit album (nummer 322) krijgen potvis Valentijn en het nieuwe NAVIGO Visserijmuseum een centrale rol. Koksijde staat die dag in het teken van Jommeke.
The post Vanaf 2 augustus is de nieuwe Jommekesstrip ‘Potvis Valentijn’ exclusief te

Lees meer »

Wijk Lindemeers viert verjaardag met buurtfeest

In de wijk Lindemeers in Beernem werd feestgevierd. Buurtbewoner Lander Sesier vond de verjaardag van de buurt een ideale gelegenheid om de wijk eens extra in de bloemetjes te zetten. In samenwerking met de gemeente organiseerde hij een buurtfeest.
The post Wijk Lindemeers viert verjaardag met buurtfeest appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brussels parket opent onderzoek naar e-bikemaker Cowboy na race-app

Het Brusselse parket heeft een opsporingsonderzoek geopend naar e-bikemaker Cowboy, omwille van de interactieve app van het bedrijf waarmee fietsers tegen elkaar kunnen racen. Dat meldt parketwoordvoerder Yasmina Vanoverschelde. “De verkeersveiligheid van de Brusselaars en van de dagelijkse passanten die Brussel bezoeken, is een absolute prioriteit voor het parket”, klinkt het.

Lees meer »