Voorman uit Oostende en manager uit Beernem hebben lesje geleerd na arbeidsongeval in Zeebrugge

Bijna drie jaar geleden raakte op de terreinen van Depre Storage & Handling in de Zeebrugse binnenhaven een arbeider gekneld onder een bobcat. De man raakte daarbij levensgevaarlijk gewond. De voorman en manager werden voor de rechtbank gedaagd, maar komen wellicht weg zonder straf. “Ze hebben hun les geleerd.”

Op 18 februari 2020 was het slachtoffer reinigingswerken aan het uitvoeren op een bobcat met een aangekoppelde borstelmachine. Toen hij op de kade de laadbak wou ledigen in het water, kantelde de bobcat voorover en raakte de man gekneld tussen het voertuig en een meerpaal. Hij werd met levensbedreigende verwondingen, waaronder een gescheurde lever, naar het ziekenhuis overgebracht en moest lange tijd revalideren.

Geen opleiding

Onderzoek wees uit dat het slachtoffer geen opleiding had genoten om het de bobcat te mogen rijden. “De beklaagden waren daarvan op de hoogte maar grepen niet in”, stelde arbeidsauditeur Evi De Clercq vrijdag.

Plantmanager L.B. (61) uit Beernem en voorman G.C. (55) uit Oostende staan terecht voor inbreuken op de welzijnswet, maar De Clercq nam genoegen met een strafopschorting gekoppeld aan probatievoorwaarden. Voor de vennootschap vroeg ze de minimumboete van 24.000 euro.

Badgesysteem

Bij een hercontrole twee jaar na het ongeval bleek het op het bedrijf nog altijd mogelijk voor onbevoegden om met een bobcat te rijden. Intussen werd wel een badgesysteem ingevoerd zodat enkel opgeleide arbeiders zo’n voertuig kunnen activeren.

“Bovendien werd het aantal voormannen verhoogd en álle arbeiders hebben nu de opleiding gevolgd”, klonk het bij de verdediging. “Deze mensen hebben hun lesje geleerd.” De uitspraak volgt op 10 november. (AFr)

The post Voorman uit Oostende en manager uit Beernem hebben lesje geleerd na arbeidsongeval in Zeebrugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

“Wie op 13 oktober thuis blijft, moet niet zes jaar lang klagen dat het gemeentebestuur het verprutst”

Naast het doorbreken van het cordon sanitaire bij de lokale verkiezingen heeft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken nog een doel voor ogen: op 13 oktober zo veel mogelijk Vlamingen naar de stembus krijgen. In Frankrijk heeft dat ‘zijn goeie vriendin’ Marine Le Pen geen windeieren gelegd. Haar slogan: ‘si le peuple vote, le peuple gagne’. En ze heeft gelijk, schrijft

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »