Voedselbedeling Op ‘t Spoor bestaat tien jaar: “Aantal klanten is meer dan verdubbeld”

Dankzij Jacqueline en Lucienne Deryckere kon Lions Club Ieper-Poperinge in 2013 een pand kopen voor de voedselbedeling in de Grachtstraat. Tien jaar later is Op ’t Spoor voor steeds meer onfortuinlijke mensen in Ieper en omstreken een welgekomen ruggensteun, met ondertussen meer dan 160 klanten die iedere vrijdag in de rij staan voor hun voedselpakket.

Dat de voedselbedeling een onderkomen vond in de Grachtstraat heeft ze te danken aan Jacqueline en Lucienne Deryckere, twee ongehuwde dames die kippen kweekten. “Het waren pientere zakenvrouwen die door hun goed beleid een fortuin hadden opgebouwd”, vertelt voorzitter Marc Maertens van vzw Deryckere. “Zo komt het dat zij bij hun overlijden onder meer de Lions club Ieper-Poperinge per legaat enkele honderdduizenden euro’s schonken. Deze fondsen moesten volgens hun uitdrukkelijke wens uitsluitend besteed worden aan sociale werken in Ieper. Onze Lions Club besliste een nieuwe vzw op te richten om het geld te beheren, de vzw Deryckere.”

“Oekraïners maken het grootste deel van ons cliënteel uit”

Deze vzw besteedde het geld aan twee initiatieven. Enerzijds de tweejaarlijkse prijs Deryckere voor een bijzonder sociaal project. Anderzijds werd besloten om een pand te kopen in de Grachtstraat voor de huisvesting van de voedselbedeling. Omdat dit pand langs het spoor lag, kreeg de voedselbedeling de naam Op ’t Spoor. “We begonnen destijds met de voedselbedeling in een klein lokaaltje in de Boomgaardstraat, daarna verhuisden we naar het vroegere politiecommissariaat in de Rijselstraat”, vertelt voorzitter Marleen Coutigny. “Maar dat was toch sukkelen en behelpen. Toen we in juni 2013 hier achteraan het Perron onze eigen stek kregen, viel het meer in z’n plooi.”

Sterke stijging

Tien jaar later is de voedselbedeling Op ’t Spoor alom bekend. Een vijfkoppig bestuur en een veertigtal medewerkers, allemaal vrijwilligers, leiden alles in goede banen. “De grootste verandering in die tien jaar is toch het aantal klanten dat een beroep doet op onze hulp”, vertelt Katrien Durnez. “In de beginjaren ging het om maximum 80-tal klanten per week, nu zijn het al een 160-tal per week met piekmomenten tot 180 per week, meer dan een verdubbeling. Vooral de laatste jaren zagen we een sterke stijging. Begin juli 2021 kwamen 109 gezinnen langs, begin januari 2023 was dat al gestegen naar 129 gezinnen en nu dus ruim 160.”

Lions Club Ieper-Poperinge organiseerde onlangs een lustrumviering om de vrijwilligers en medewerkers van de voedselbedeling te bedanken. © EF

“Toen we begonnen, was er maar één keer in de maand bedeling”, pikt Marleen Coutigny in. “Nu werken we al jaren met twee groepen die om de twee weken komen. Anders zouden de wachtrijen veel te lang worden. Sinds kort zijn we nu ook tweewekelijks open op woensdagmorgen, dat is dan eerder voor gezinnen met baby’s of mensen die slecht te been zijn. De andere woensdag doen we de leveringen aan huis, die eveneens sterk zijn toegenomen de laatste tijd.”

Ander profiel

Ook het profiel van de klanten is veranderd. “In de beginjaren hadden we meer klanten uit Oost-Europa, de Balkan, Rusland…”, gaat Katrien Durnez verder. “Nu zien we steeds meer klanten met niet-Europese roots, vooral uit Afghanistan, Syrië, Palestina, Somalië en Eritrea. Sinds de oorlog in Oekraïne hebben we ook een grote groep Oekraïense klanten. Met een 70-tal gezinnen maken ze op vandaag het grootste deel van ons cliënteel uit. Het gaat dus vooral om allochtonen, maar we hebben zeker ook landgenoten die het om een of andere reden – ziekte, tegenslag, echtscheiding… – moeilijk hebben.”

De voedselbedeling kan op vandaag rekenen op de hulp van een vijftigtal vrijwilligers. “Zij halen dagelijks de voedingsproducten op, stockeren het voedsel, doen de administratie, verwelkomen van de klanten, onderhouden contacten met externe diensten zoals het OCMW”, vervolgt Katrien. “Door de constante stijging van het aantal klanten hebben we ook steeds meer vrijwilligers nodig om het allemaal georganiseerd te krijgen.”

“Dat is niet evident”, vult Marleen aan. “Het probleem is vooral om vrijwilligers te vinden met het juiste profiel. Velen beseffen niet hoe zwaar het vrijwilligerswerk is bij ons. Ze denken dat het eventjes in de winkel staan is, maar het gaat om veel meer dan dat.”

Symbolische bijdrage

De voedselbedeling vindt iedere week plaats op vrijdag van 11 uur tot 17 uur. De klanten betalen een symbolische bijdrage. Die is in september gestegen van 3 euro naar 5 euro per winkelbeurt, en van 4 euro naar 7 euro voor thuislevering. “Met deze bijdrage en sponsoring wordt extra voeding aangekocht: vooral eieren, groenten en fruit. Hiermee wordt ook gas, elektriciteit, water en alle kosten betaald om alles vlot en veilig te organiseren”, vervolgt Marleen. “Doordat we steeds meer klanten hebben, merken we bijvoorbeeld wel dat de melk op raakt, wat toch een cruciaal voedingsmiddel is. We zullen moeten sponsors zoeken om opnieuw een palet te kunnen aankopen.”

Sinds november 2022 huist Zorgnetwerk Ieper in het aanpalende pand met Lokaal Dienstencentrum De Wissel. “Die samenwerking verloopt vlot. Zorgnetwerk Ieper zorgt voor een warm onthaal tijdens de wachttijd met een drankje en hapje, gezelschapsspellen, ondersteuning bij bijvoorbeeld gsm-gebruik… De klanten uit het buitenland hebben er ook de mogelijkheid om Nederlands te oefenen. Dat is wel een grote meerwaarde.”

The post Voedselbedeling Op ‘t Spoor bestaat tien jaar: “Aantal klanten is meer dan verdubbeld” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Niet-eurolanden nog niet klaar voor toetreding tot eurozone

Geen van de zes EU-lidstaten die geen deel uitmaken van de eurozone maar wel wettelijk verplicht zijn om toe te treden, zijn momenteel klaar om die stap te zetten en dus de euro in te voeren. Dat zegt de Europese Commissie in haar nieuwe convergentierapport. Bulgarije staat er het beste voor.

Lees meer »

Vanavond keert Jacky Lafon na bijna 10 jaar wachten terug in ‘Familie’: “Ben al gaan polsen om zatte Rita terug te brengen”

Waar ‘Familie’-fans al jaren voor staan te trappelen, gebeurt vanavond dan eindelijk. De langverwachte comeback van Jacky Lafon (77) wordt waarheid. Na bijna 10 jaar varen, meert het cruiseschip waar Rita Van den Bossche op werkt aan en ziet ze haar geliefde familie terug. Voor heel eventjes dan toch. Samen met Bart (Chris Van Tongelen) treedt ze aan. Reporter Jarne

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand”

Op zaterdag 29 juni opende Pieter Warlop de automatenshop Twenty4Seven. Met de automatenshop krijgt het voormalige kantoor van Liantis, na een paar jaar leegstand, een nieuwe bestemming. De shop vind je in het centrum van Poperinge, Burg. Bertenplein 10.
The post Pieter pakt uit met automatenshop Twenty4Seven: “Nieuwe bestemming voor een leegstaand pand” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. “Orbán heeft vandaag ontmoeting met Zelensky”- Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »