Verlaagd btw-tarief voor wie pand heropbouwt voor verhuur in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare

Ontwikkelaars of investeerders die in een van de 32 centrumsteden, waaronde Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare, een pand heropbouwen om te verhuren, zullen volgend jaar een beroep kunnen doen op het verlaagde btw-tarief van 6 procent, op voorwaarde dat de omgevingsvergunning nog dit jaar is ingediend. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) vrijdag, nadat het kernkabinet de notificaties bij de begrotingsopmaak voor volgend jaar heeft vastgelegd.

Het definitief vastklikken van het btw-tarief voor sloop en heropbouw op 6 procent was een van de beslissingen die Vivaldi begin deze week nam tijdens het begrotingsconclaaf.

Voorwaarden

Dat verlaagd tarief bestond al langer in de 32 centrumsteden, weliswaar met beperkingen. Om de schok van de coronacrisis te verteren, besliste de regering dat tarief tot eind dit jaar uit te breiden naar het hele land, al waren daar sociale voorwaarden aan gekoppeld.

Vanaf volgend jaar geldt in het hele land een tarief van 6 procent voor sloop en heropbouw van woningen. Het gaat echter enkel om de eigen en enige woning van particulieren met een maximale bewoonbare oppervlakte van 200 vierkante meter, en voor particulieren en rechtspersonen die woningen laten bouwen met het oog op sociale huisvesting.

Overgangsmaatregelen

Voor de 32 centrumsteden komt er evenwel een overgangsmaatregel voor tweede verblijven of projecten voor verhuur buiten sociale huisvesting. In dat geval zullen de betrokken ontwikkelaars of investeerders een beroep kunnen doen op de 6 procent btw op werken die tot eind 2024 worden gefactureerd of betaald. Voorwaarde is wel dat de omgevingsvergunning nog dit jaar is ingediend.

Eerder raakte al bekend dat ook wie een heropgebouwde woning aankocht bij een bouwpromotor, tot eind volgend jaar slechts 6 procent btw moet betalen. In dat geval moet de vergunning wel ingediend zijn voor 1 juli 2023. Die overgangsmaatregel geldt voor het hele land.

The post Verlaagd btw-tarief voor wie pand heropbouwt voor verhuur in Brugge, Kortrijk, Oostende en Roeselare is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Benefietconcert in de Sint-Pieterskerk in Tielt voor huizenproject in Oeganda

Op maandag 1 juli kan je in de Sint-Pieterskerk in Tielt terecht voor een bijzonder benefietconcert. ‘Een reis door de tijd’ wordt georganiseerd door Harmonie van Hoop. De opbrengst wordt geschonken aan priester-missionaris Sander Kesseler, die momenteel werkzaam is in Oeganda. “We hebben financiële hulp nodig om huizen opnieuw op te bouwen. De steun kan echt het verschil maken.”

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Orbán vraagt Zelensky wapenstilstand te overwegen – Rusland claimt vernietiging van Su-27-straaljagers in Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »