Na Palestijnse inleefreis geven jongeren les in scholen in Westhoek: “De actualiteit heeft ons ingehaald”

Jongeren uit de streek trokken vorig jaar met het platform Westhoek Vredeshoek op inleefreis naar Palestina en Israël. Nu geven ze hierover gastlessen in scholen. “Zeker nu moeten we de actuele gebeurtenissen in de juiste en historische context plaatsen.”

“Excuses voor mijn stem, die is nog hees van de betoging in Brussel”, zegt Sander Lambert (22) uit Middelkerke. “In de hoofdstad wou ik tijdens een solidariteitsprotest mijn medeleven uiten voor Palestijnse slachtoffers en druk zetten op Belgische en Europese staatshoofden.”

Complexe kwestie

Sander is een van de jongeren die vorig jaar deelnam aan een inleefreis naar Palestina en Israël. Een organisatie van Westhoek Vredeshoek, een platform dat vredesinitiatieven uit 18 gemeenten bundelt en promoot, en Tumult, een jongerenorganisatie die het talent voor samen leven van jongeren wil boosten.

“Eind deze maand ga ik spreken in een school in De Panne over die reiservaringen: nog te veel jongeren zijn te weinig geïnformeerd over de complexe kwestie die al meer dan honderd jaar duurt”, vindt Sander.

“Tijdens de reis zagen we systemen van apartheid, repressie en discriminatie. Een van onze Palestijnse reisgenoten had de juiste papieren en toch moesten we een moeilijke omleiding volgen langs een begraafplaats op een berg: we moesten letterlijk over de graven klauteren. Dat blijft je bij.”

Nuance

“We moeten de actuele gebeurtenissen in de juiste en historische context plaatsen, dit is geen zwart-witverhaal”, stelt Elise Sticker (24) uit Veurne, die volgende week lesgeeft in een secundaire school in haar stad.

“Aan klassen uit de derde graad, waarvoor ik ongeveer anderhalve dag zal uittrekken. In twee uur les per klas is het uiterst moeilijk om alles op een toegankelijke manier te duiden voor een publiek dat hier weinig vanaf weet. En toch moeten we het doen. Mijn haar komt recht van sommige nieuwsberichten, ik mis nuance en afdoende humanitaire hulp.”

Angst en stress

Elise en andere deelnemers van de inleefreis kwamen afgelopen zondag samen in Gent. “Angst en stress overheersten: het ouderlijk huis van een gevluchte Palestijnse vriend was gebombardeerd en hij raakte in paniek omdat hij zijn familie niet kon bereiken. Het gaat nog altijd om mensen, dat mogen we niet vergeten.”

Beppe Deheegher (20) uit Ieper gaf een paar weken geleden les in een school in Veurne. “Zeven lesuren hetzelfde verhaal, maar dat was nog voor deze oorlog uitbrak, al gebruik ik die term niet graag. Duiding is nu belangrijker dan ooit. Van de inleefreis blijft me de positieve ingesteldheid bij van de mensen, ondanks hun leefomstandigheden.”

Reizende tentoonstelling

Gekoppeld aan de gastlessen reist ook een tentoonstelling over de inleefreis van de jongeren doorheen de Westhoek. “De actualiteit heeft ons ingehaald”, aldus Heidi Timmerman, deskundige herinneringseducatie bij provincie West-Vlaanderen en medewerkster van het vredesplatform. “Het is superbelangrijk dat we aan bewustwording doen.”

“Aangezien een geweldloze maatschappij een van de pijlers van Westhoek Vredeshoek is, een waar vandaag alle aandacht naartoe moet gaan, willen we bij deze nogmaals oproepen om de vredesvlag uit te hangen”, zeggen Iepers vredesambtenaar Filip Deheegher en Evie Lootens, coördinator van de Ieperse ngo Moeders voor Vrede. Beide werken mee aan het vredesplatform. “Zo geven we een gezamenlijk en symbolisch signaal?.” (TP)

The post Na Palestijnse inleefreis geven jongeren les in scholen in Westhoek: “De actualiteit heeft ons ingehaald” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Twee personen omgekomen bij botsing tegen boom in Dilsen-Stokkem

Bij een zwaar verkeersongeval op de Brugstraat in Rotem (Dilsen-Stokkem) zijn gisterenavond 2 personen om het leven gekomen. Rond 22.15 uur crashte een voertuig in de bomen. De brandweer van de zone Oost-Limburg ging ter plaatse om de inzittenden uit het wrak te bevrijden. De omstandigheden van het zware ongeval worden onderzocht.

Lees meer »

Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele

Op een deel van de parking van het parochiaal centrum in Aarsele is donderdag een nieuw multisportterrein geopend. Het werd aangelegd op vraag van de inwoners, de lokale verenigingen en de stedelijke sportraad.
The post Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele appeared first on KW.be.

Lees meer »

Inwoners uit Denderstreek uiten bezorgdheden over verkiezingen in ‘verkiezingscafés’: vooral over mobiliteit en bereikbaarheid

Wie in de Denderstreek woont, kan sinds vorige week bijna elke dag terecht in een verkiezingscafé, een gespreksavond zonder politici, waar ze al hun bedenkingen over de verkiezingen met elkaar kunnen delen. Het initiatief komt van een vzw die cursussen geeft over politiek en democratie. Uit hun vaststellingen blijkt dat niet de toenemende polarisatie het vaakst aan bod komen, maar

Lees meer »

Toch nog erfbelasting op 270 miljoen aan schenkingen in 2023

Omdat de ‘verdachte periode’ van drie jaar niet verstreken was voor het overlijden van de schenker, moet bij 4.000 van de 66.000 nalatenschappen in 2023 toch nog erfbelasting betaald worden op 270 miljoen euro aan niet-geregistreerde schenkingen. Dat schrijft De Tijd donderdag op basis van cijfers van de Vlaamse belastingdienst Vlabel.

Lees meer »

Zorgboerderij De Stege zorgt voor extra ondersteuning: Heel wat activiteiten naar aanleiding van de tiendaagse Geestelijke Gezondheidszorg

De tiendaagse van de Geestelijke Gezondheidzorg, die nog loopt donderdag 10 oktober, gaat niet onopgemerkt voorbij in zorgboerderij De Stege in Desselgem. “Heel wat jongeren hebben nood aan extra ondersteuning”, stelt Nathalie Sinnesael, “en dat willen we aan een ruimer publiek duidelijk maken via allerlei activiteiten”.
The post Zorgboerderij De Stege zorgt voor extra ondersteuning: Heel wat activiteiten naar

Lees meer »