Moeder Natascha en dochter Manon in de ban van de bij: “Een imker moet rustig zijn en een ijzeren discipline hebben”

Natascha Nowé en haar dochter Manon Degrieck zijn allebei beginnende hobbyimkers. Een bijzondere activiteit die zowel rustgevend als intensief is. “We genieten van het gezoem van de bijen, maar we vloeken ook wel eens bij een zoveelste tegenslag.”

Natascha Nowé (55) werkt op de administratie van Abdijmuseum Ten Duinen in Koksijde. Haar vrije tijd brengt ze het liefst door in de natuur.

“Vanuit mijn interesse voor ecologie, kruiden en natuurlijke geneeskunde schreef ik mij een vijftal jaren geleden in voor een cursus van Imkersbond De IJzervallei in De Blankaart in Diksmuide. Dit enerzijds om volop met de natuur bezig te zijn, want bijen spelen natuurlijk een belangrijke rol in de bestuiving van onze planten. Maar anderzijds ook omdat ik een grote honingliefhebber ben. Op reis koop ik altijd een potje bij een lokale imker en nu proef ik elke dag van mijn eigen honing”, vertelt ze.

Uit je fouten leren

Al gauw had zij immers haar eerste bijenvolk met een koningin en tienduizenden werksters in haar tuin staan. Vandaag heeft Natascha zelfs twee kasten, waar ze van maart tot oktober wekelijks enkele uren werk aan heeft. “Dat gaat van het behandelen van de bijen tegen de varroamijt of ziektes tot het toedienen van suikerwater of controles op wildbouw van de honingraten. En dit dus allemaal in ruil voor wat honing”, toont ze.

“Het gebrek aan stuifmeel door het verdwijnen van wilde begroeiing maakt deze hobby tegenwoordig weliswaar heel uitdagend, net als het gebruik van insecticiden. Sowieso heb je er veel kennis en praktische ervaring voor nodig, om dan uit je fouten te kunnen leren. Gelukkig kan ik voor raad en daad altijd terecht bij de voorzitter en de secretaris van onze vereniging”, prijst ze zich gelukkig.

Tegenwoordig krijgt Natascha ook dikwijls wat hulp van haar dochter Manon (30), die de microbe dankzij haar ook te pakken heeft. En zij is lang niet de enige jongere met interesse in de bijen, merken ze bij de Imkersbond. “Ik heb al enkele lessen meegevolgd met mama. Zelf heb ik nog geen kast omdat ik daar de tijd niet voor heb. Naast de eigenlijke observaties en acties is ook het aantrekken van zo’n pak en die handschoenen best wel tijdrovend”, vindt Manon.

Dat is evenwel geen overbodige luxe, want bijensteken horen er nu eenmaal bij voor beginnende imkers. “Dat is het risico van het vak. Een goede imker moet rustig en geduldig zijn, en ook een ijzeren discipline hebben. De verzorging kun je immers niet uitstellen, anders krijg je sowieso problemen”, weet Manon. “Toch blijven wij dit doen, uit bewondering voor het werk van de bijen. Het is leuk om die vliegplank te observeren en het gezoem te horen. Daar worden wij oprecht gelukkig van.”

Honing oogsten

Maar ondanks een kast vol boeken en veel tips van gelijkgestemden blijft imkeren dus een moeilijke hobby. En dan is er nog de bewerking en bewaring van de honing. “Elk seizoen en elke bijenkolonie is anders. De smaak en textuur van de honing worden sterk bepaald door de bloemen in de buurt van de kasten. Met de komgronden hier achter mij staan die in ieder geval op een goede plek”, stelt Natascha.

“De kunst bestaat erin om de honingkwaliteit ondanks al die wisselende factoren vrij stabiel te houden. Hoewel het niet mijn bedoeling is om de honing te verkopen en er dus geld mee te verdienen, wil ik daar wel nog meer over leren”, vertelt ze.

Intussen geniet Natascha zelf volop van haar oogst, die ze graag deelt met familie en vrienden. “Elke ochtend eet ik een lepel van mijn eigen honing. In tegenstelling tot industriële honing is die koudgewalst, waardoor de enzymen en vitamines bewaard blijven. Zo is die niet alleen veel lekkerder, maar ook gezonder!”, klinkt het nog.

The post Moeder Natascha en dochter Manon in de ban van de bij: “Een imker moet rustig zijn en een ijzeren discipline hebben” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Indrukwekkende Remco Evenepoel in de wolken met tijdritwinst: “Een kinderdroom gaat in vervulling”

Een fenomenale Remco Evenepoel (24) heeft de 25,3 kilometer lange tijdrit tussen Nuits-Saint-Georges en Gevrey-Chambertin naar zijn hand gezet. Enkel geletruidrager Tadej Pogacar kon in de buurt van Evenepoel blijven. Zijn vrouw, Oumi Rayane, stond voor het podium te glunderen van trots. “Ik heb van iedere seconde genoten”, klinkt het bij onze landgenoot. Ook ploegleider Klaas Lodewyck is een tevreden

Lees meer »

KIJK. Deze BV kon Erik Van Looy niet overtuigen om mee te doen aan ‘De slimste mens’: “Hij wilde liever nieuwe BBQ-technieken leren”

Het nieuwe seizoen van ‘De slimste mens ter wereld’ gaat pas op 14 oktober van start, maar van de deelnames van Xander De Rycke, Aster Nzeyimana, Bo Van Spilbeeck en Hannelore Knuts zijn we nu al zeker. Wie nog meer meedoet, kan presentator Erik Van Looy (62) momenteel niet vertellen. Wel verklapt hij in de podcast ‘Mid Mid’ wie niet

Lees meer »

Zevende editie van Dwars Door Zulte

Dit weekend staat de zevende editie van Dwars Door Zulte op de kalender. De kids openen het DDZ-weekend en lopen op zaterdagvoormiddag op de Waalmeers in Zulte. De Big Runs van 4, 8 en 16 kilometer vinden plaats op zondagvoormiddag in Olsene (VBS Olsene).
The post Zevende editie van Dwars Door Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

Burgemeester Jan Morbee (Gemeentebelangen) onthult team voor gemeenteraadsverkiezingen in Knokke-Heist… mét steun van Valéry Lippens

Tijdens de officiële opening van de tentoonstelling ‘Photography Exhibition by Valéry Lippens’ stelde burgemeester Jan Morbee de kandidaten van Gemeentebelangen voor die in oktober zullen opkomen in Knokke-Heist. “De lijst bestaat uit ervaren schepenen en gemeenteraadsleden, voor de helft aangevuld met nieuwe mensen uit alle deelgemeenten en van alle leeftijden. De positieve sfeer was duidelijk voelbaar en het viel op

Lees meer »