Landbouwer Daan (29) heeft bijzonder en belangrijk bijberoep: “Ik geef pedicure aan 8.000 koeien”

Daan is landbouwer en heeft een gezin in Houthulst. Druk genoeg, denk je dan. Niet voor Daan. Hij doet – in bijberoep – pedicure bij ongeveer 8.000 koeien. “Het is een veelgevraagde dienst.” En geen luxe: “Een koe met klauwproblemen kan kreupel worden, en produceert minder melk.”

Landbouwer Daan Latré (29) is getrouwd met Lieke Deconinck; samen hebben ze twee kindjes, Ties en Bo. “Vanaf mijn zestien jaar volgde ik een cursus in Roeselare”, vertelt Daan over zijn apart bijberoep. “Ik had daarover al iets geleerd tijdens mijn opleiding in de landbouwschool, waar ik dan een graduaat landbouw haalde. Daarna heb ik nog een cursus gevolgd, de beroepsopleiding Agro bedrijfshulp, en daarna ging ik een jaar lang om de drie weken naar Friesland. Ik slaagde met onderscheiding voor het examen. Dan heb ik vijf jaar bedrijfshulp gevolgd, en in 2019 heb ik het landbouwbedrijf van mijn vader overgenomen. En op vraag van de klanten doe ik nu nog drie à vier dagen runderpedicure of klauwverzorging.”

90% melkvee

“Per jaar verzorg ik zo de pedicure van een 8.000 koeien, in de meer dan ruime omgeving, tot zelfs Zomergem en Deinze. Eigenlijk is het een veelgevraagde dienst en zouden er best wel nog een paar runderpedicures-klauwverzorgers bij mogen komen. Na 15 oktober en tot 1 april worden de koeien non-stop op stal verzorgd. Na 15 oktober moet alles ingezaaid zijn, waardoor de boer niet zoveel tijd meer op het veld moet werken. Het is dan het ideale moment om alles op orde te zetten bij de koeien, waarvan er 10% vleesvee en 90% melkvee moet verzorgd worden.”

Daan legt uit waarom wat hij doet zo belangrijk is: “Goede benen en sterke klauwen zijn de basis voor het goed functioneren van koeien. Kreupelheid bij koeien heeft een negatief effect op de voeropname, melkgift, vruchtbaarheid, levensduur en het welzijn van de koeien.”

“Een koe zonder klauwproblemen produceert meer”

“Klauwaandoeningen zijn te onderscheiden in infectieuze en niet-infectieuze aandoeningen. Wanneer men weet met welke klauwaandoening men te maken heeft, kan die gerichter aangepakt worden.”

“Bij de niet-infectieuze klauwaandoeningen spelen zaken zoals het rantsoen, de belasting – het staan en draaien – én de klauwen zelf een rol. Het is dus van belang de klauwen opnieuw in model te brengen, ze weer effen te maken door overtollig en los hoorn te verwijderen, en door indien nodig een blokje te plaatsen op de klauw, zodanig dat de zieke klauw ontlast wordt en kan herstellen. Dat kan, naargelang de ernst van de aandoening, zes tot vijftien weken kan duren.”

“Bij de infectieuze aandoeningen gaat het eigenlijk altijd om problemen met de huid die geïnfecteerd raakt met bacteriën, en niet zozeer met de klauw zelf. Die behandeling moet zo snel mogelijk gebeuren. Zoolzweren, bijvoorbeeld, waarbij een gat in de zool ontstaat, zijn een pijnlijke aandoening waardoor de koe gaat mank lopen.”

Preventie essentieel

“Preventief werken is dus heel belangrijk. De meeste landbouwers zijn zich daarvan goed bewust en laten de klauwen van hun koeien om de zes maanden nakijken, en grijpen in bij de minste onraad”, zegt Daan. “Wanneer het om gezonde koeien gaat, kunnen we er tot achttien per uur behandelen. Zijn het koeien met ernstige verwondingen, dan doe je er misschien maar tien per uur. Ik doe er meestal zeventig à tachtig per dag. Als er meer moeten behandeld worden, neem ik een collega mee.”

Om dit beroep te kunnen uitoefenen heeft Daan speciale materialen nodig. “Een hydraulische box, verschillende soorten speciale messen, slijpschijf met toebehoren, blokjes, lijm, wattenverband, pasta’s, sprays en dergelijke – waarbij je natuurlijk ook moet beschikken over een gedegen kennis van de verschillende aandoeningen, infecties, voedingsproblemen en zeker ook van de anatomie van de klauw. Ja, ’t is een hele boterham, maar de runderen – en dus de landbouwers – plukken er de vruchten van. Een koe die geen klauwproblemen heeft produceert meer.”

The post Landbouwer Daan (29) heeft bijzonder en belangrijk bijberoep: “Ik geef pedicure aan 8.000 koeien” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »

“Noord-Korea vuurde ballistische raket af”

Noord-Korea heeft maandag (plaatselijke tijd) een ballistische raket richting het oosten afgevuurd. Dat meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap zondag, op basis van het Zuid-Koreaanse leger. Meer informatie is nog niet bekend.

Lees meer »

Blankenberge wil deze zomer nog meer inzetten op openbare netheid: “Vorige zomer kregen 116 overtreders een GAS-boete tijdens 1.085 controles”

Deze zomer zullen medewerkers van OVAM opnieuw anonieme controles houden in Blankenberge om overtreders van sluikstorten, zwerfvuil en hondenpoep op heterdaad te betrappen. De stad zelf heeft drie extra GAS-vaststellers opgeleid die deel uitmaken van de dienst Gemeenschapswachten. Burgemeester Björn Prasse (Open Vld) kondigde aan dat er ook een nieuw online meldingsplatform komt.
The post Blankenberge wil deze zomer

Lees meer »

Hoe het Verenigd Koninkrijk in duizelingwekkend tempo in economische miserie is geraakt

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen vandaag. Hier schetst hij een bijzonder schrijnend beeld van de

Lees meer »

Connie (63) en Paul (60) vonden de ware liefde bij elkaar onder de Spaanse zon: “Het knetterde zo fel dat we niet eens tot in de slaapkamer zijn geraakt”

De tranen schieten Paul in de ogen wanneer hij over zijn Connie vertelt. Hun liefdesverhaal leest dan ook als een sprookje. Ze waren allebei al de middelbare leeftijd gepasseerd toen ze elkaar toevallig tegen het lijf liepen op een feestje waar ze allebei eigenlijk liever niet waren. Maar na die eerste dans lieten ze elkaar nooit meer los. Onze reporter

Lees meer »

Vermiste 85-jarige man uit Koksijde na zoekactie dood teruggevonden in beek

De 85-jarige Michel Lion uit Koksijde die afgelopen weekend vermiste raakte na een wandeltocht is maandagochtend dood teruggevonden. Zijn lichaam werd door een politiehelikopter opgemerkt in een beek, een aantal kilometer van zijn woning. “Na onderzoek door een wetsdokter gaan we uit van een tragisch ongeval, er zijn geen tussenkomst van derden”, meldt het West-Vlaamse parket.
The post Vermiste

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

KIJK. Geïrriteerde De Bruyne struikelt over ‘stupid question’, en steunt nadien Tedesco: “Bondscoach is geen thema”

“Het was het plan van de trainer.” In zijn diepe teleurstelling over de uitschakeling analyseerde aanvoerder Kevin De Bruyne (33) met een eerlijke blik nog eens het EK. De interpretatie van zijn woorden laat hij aan de lezer van dit stuk. “Onze zes toernooien waren mislukkingen.” Tussenin vloekte hij op ‘a stupid question’, een stomme vraag.

Lees meer »