Familie riskeert boete van ruim half miljoen euro voor gesjoemel in hun hotels in Oostende en Anderlecht

Precies zes jaar nadat een controle de bal aan het rollen bracht moeten de vennootschap en familie achter vier hotels in Oostende en Anderlecht zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor zwartwerk, illegale tewerkstelling en schijnzelfstandigheid. Ze riskeren een totale geldboete van liefst 537.600 euro boete, deels met uitstel. Zelf gaan ze voor de vrijspraak.

Op 11 oktober 2017 werd een controle uitgevoerd in Hotel Sunlight in Oostende. Daarbij werden meerdere sociale inbreuken vastgesteld. Ook in drie andere hotels van dezelfde Turkse familie in Anderlecht werden de regels met de voeten getreden.

Schijnzelfstandigen

In totaal veertien personeelsleden waren niet aangegeven bij de sociale zekerheid. Vier van hen, onder wie twee Mexicaanse zussen, mochten ook helemaal niet in België werken.

Aanvankelijk werden de beklaagden verdacht van mensenhandel, maar daarvoor werden ze uiteindelijk niet vervolgd. “Er was wel een constructie opgezet om met schijnzelfstandigen te kunnen werken”, verduidelijkte arbeidsauditeur Evi De Clercq.

“Op papier was een deel van het personeel als zelfstandige aan de slag, maar in de praktijk moesten ze verantwoording afleggen aan de zaakvoerster. Ze werden ook te weinig betaald.”

“Tunnelvisie”

Voor zaakvoerster N.G. (65) uit Meise, haar echtgenoot R.E. (70) en hun dochter B.E. (40) uit Anderlecht vroeg De Clercq een geldboete van 76.200 euro, eventueel deels met uitstel. De vennootschap achter de hotels kijkt aan tegen een geldboete van liefst 336.000 euro boete, eveneens deels met uitstel.

Alle drie de beklaagden vroegen de vrijspraak. “De inspectie baseerde zich uitsluitend op de verklaringen van het personeel”, klonk het. “Er is sprake van een tunnelvisie.” De rechtbank doet uitspraak op 10 november. (AFr)

The post Familie riskeert boete van ruim half miljoen euro voor gesjoemel in hun hotels in Oostende en Anderlecht is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug

De Kortrijkse vzw SMUS, opgericht door Winok Hanssens (23), Tore Devos (27) en Arthur Van Mol (27), organiseert op 5 en 6 juli hun jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ aan de Dumolinlaan onder de R8-brug. Bestel je tickets via sudato.club.
The post SMUS organiseert jaarlijkse open air ‘Club Sudato’ onder R8-brug appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik had diarree en legde daarom mijn GSM weg”: geen straf voor voyeur (35) die dames filmt in toiletten, wel vijf jaar burgerrechten kwijt

Een 35-jarige man uit Nieuwpoort die verschillende dames stiekem heeft gefilmd in toiletten op het strand van Nieuwpoort en Koksijde is schuldig bevonden door de rechter. De man krijgt evenwel geen straf, maar de gunst van de opschorting. Hij is wel voor 5 jaar zijn burgerrechten kwijt en moet één slachtoffer 1.000 euro schadevergoeding betalen. “Het was een bijzonder vies

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp

Maud D’Heedene doet dit weekend mee aan het PK meerkamp in Ieper. De tweedejaarsminiem van AC Hoppeland kende een sterke aanloop met mooie prestaties tijdens de Nacht van de Atletiek en de kermismeeting in eigen club.
The post Maud D’Heedene aan de start van het PK meerkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »