Een op de acht nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen

In 2022 verlieten 17.196 Gentenaars de stad om elders te gaan wonen, een aanzienlijk aantal in West-Vlaanderen. Tegelijk kwamen 19.498 mensen in Gent wonen. 12,1 procent van deze nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen.

De laatste vijf jaar zijn er 3.864 meer mensen naar Gent verhuisd dan er weggetrokken zijn. Van een algemene stadsvlucht door de hoge woonprijzen lijkt dus geen sprake, al is het resultaat niet voor alle demografische groepen hetzelfde.

Oekraïners

Het aantal verhuisbewegingen naar Gent stijgt al tien jaar, met uitzondering van de jaren 2017 en 2020 waar een terugval te zien is door de covid-19-pandemie. De trends lopen grotendeels gelijk met de periode van 2013 tot 2017.

Nieuw in de cijfers zijn Oekraïners, die 1,5 procent uitmaken van de inkomende verhuisbewegingen.Van de mensen die de laatste vijf jaar naar Gent verhuisden, komt 41,2 procent uit het buitenland. Dat is een stijging tegenover de periode 2013-2017, toen het om 37,5 procent ging.

Die stijging van 3,7 procent is deels toe te schrijven aan de Oekraïners. Op 1 januari 2023 telde Gent 1.391 personen met de Oekraïense nationaliteit. Daarmee staat Oekraïne nu op de tweede plaats, na Bulgarije en voor Afghanistan, Roemenië en Spanje, die de top 5 vervolledigen.

West-Vlamingen

Gent blijft tot ook aantrekkelijk voor Oost-Vlamingen: 33,7 procent komt van elders in de provincie, vooral de buurgemeenten. Ook West-Vlamingen komen nog steeds graag in Gent wonen: 12,1 procent van de nieuwe Gentenaars komt uit die provincie.

Ook wat betreft Gentenaars die de stad verlaten, blijven de trends ongeveer gelijk. Gentenaars die vertrekken, verhuizen nog steeds vooral naar de gemeenten rond het Gentse. In de top 5 van de meest populaire gemeenten staan Evergem, Destelbergen, Merelbeke, Deinze en Lievegem. Daarnaast verhuist een aanzienlijk aantal ook naar Antwerpen en West-Vlaanderen.

The post Een op de acht nieuwe Gentenaars komt uit West-Vlaanderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy

Langemarkenaar Jeroen Caron won zaterdag in Breda de eerste editie van de ADC (Amateur Darts Circuit) Benelux Trophy. In de finale versloeg hij de Nederlander Nick Crouwel met 5-2.
The post Langemarkenaar Jeroen Caron wint ADC Benelux Trophy appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen denken”: Soy Bean Sisters Inge (47) en Charlotte (42) stimuleren je natuurlijke schoonheid

Deze zomer bundelen Inge Deceuninck (47), oprichter van de Natural Face Lifting Academy, en haar zus Charlotte (42), zaakvoerster van restaurant Zaag en Zeef, de krachten in Roeselare. Onder de naam ‘The Soy Bean Sisters’ organiseren ze workshops face yoga waarvan enkele gecombineerd worden met een kookdemo gezonde voeding.
The post “Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen

Lees meer »

Helft vastgestelde inbreuken op bouwplaatsen gelinkt aan risico op vallen van hoogte

Ongeveer de helft van de inbreuken op bouwplaatsen die tijdens een grootschalige actie van de arbeidsinspectie werden vastgesteld, heeft betrekking op het risico op vallen van hoogte. Dat meldt de federale overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg maandag. Vallen van hoogte is de voornaamste oorzaak van de meest ernstige arbeidsongevallen, namelijk dodelijke ongevallen en ongevallen met een blijvend letsel tot

Lees meer »