Alain (69) exposeert ‘steengoede’ kunst in Wevelgem: “Oude maar complexe techniek”

Een aloude techniek met verbluffend resultaat. In ARTELIER 77 in Wevelgem toont Alain Hautekiet hoe een tekening op steen tot prachtige kunstwerken leidt. Echtgenote Carine Feys stelt er haar al even unieke ‘Window landscapes’ tentoon.

Tijdens het weekend van 14 en 15 oktober zetten de kunstenaars uit de buurt weer hun deuren open. Keramiek, schilderkunst of fotografie, het aanbod is immens. Een minder bekende kunsttechniek beoefent Alain Hautekiet (69) in ARTELIER 77 in de Kloosterstraat. Lithografie of steendruk, is nu eenmaal niet wijd verspreid.

“Dat heeft zo zijn redenen”, legt Alain uit. “Vooreerst is het een ingewikkeld chemisch procedé om de tekening te stabiliseren, de producten zijn moeilijk te vinden en er zijn ook nog weinig beschikbare drukpersen. Ik ga daarvoor naar de academie in Kortrijk of naar Centre de la Gravure in La Louvière waar nog een pers staat uit 1864.”

Polen

Alain volgde gedurende zes jaar plastische kunsten aan Sint-Lucas Gent, specialiteit vrije grafiek. Daarna volgde hij verschillende stages in het Masereelcentrum in Kasterlee. “Daar kom je in contact met internationale kunstenaars”, vervolgt hij. “Het was de tijd van de opstand in Polen, van Solidarnosc. In het centrum verbleven gevluchte Polen en die beheersten de techniek perfect. Zij verklapten me enkele geheime knepen. Bij lithografie komt heel wat materiaalkennis kijken.”

De kunstvorm werd bedacht aan het einde van de 18e eeuw, in de zoektocht om een tekening te reproduceren. “Je hebt vooreerst een goede steen nodig”, aldus Alain. “Daarop maak je je tekening in vet. Het is cruciaal dat het vet zo in je steen dringt dat je een stabiele tekening verkrijgt. Met de drukpers kan je dan meerdere exemplaren drukken. Later nam aluminium de taak als drager over van steen. Lithografie is zodoende de voorloper van de offset.”

Dubbelexpo

Sinds enkele jaren wijdt Alain zich weer aan de lithografie. “Het resultaat is telkens anders. Elke steen heeft een korrel en je werkt met natuurmateriaal. Die effecten kan je nooit bereiken met potlood of houtskool. Ik druk maximaal tien exemplaren af, elke druk is bovendien anders. Iedere afdruk is dus uniek en ook genummerd.”

De litho’s kan je bewonderen in de Kloosterstraat 77 tijdens Buren bij Kunstenaars. Daar stelt echtgenote Carine Feys ook haar Window landscapes tentoon. Zij schildert met ‘fotografie’.

The post Alain (69) exposeert ‘steengoede’ kunst in Wevelgem: “Oude maar complexe techniek” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »

Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout

Het provinciebestuur is een hoffelijkheidscampagne gestart langs de oude spoorwegverbindingen die omgevormd zijn tot waardevolle, recreatieve, groene assen. Zo onder meer langs De Groene 62, die Torhout met Oostende verbindt.
The post Speed pedelecs verboden op De Groene 62 in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Owla Showtime Brugge verwelkomt ‘Red Carpet’

Bruggeling Dirk Van Vooren neemt je als gastheer mee op een waanzinnige trip en nodigt je uit om een kijkje te komen nemen in het universum van wereldsterren als Prince, Phil Collins, Katy Perry, Taylor Swift en Elvis Presley. Via de rode loper neem je ook een muzikale Hollywood-duik en wandel je binnen bij de filmpremières van ‘Frozen’, ‘Schindler’s List,

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Weer yoga in de weide van boer Jos

In de weide van boer Jos in Reningelst kan je op vrijdag 12 juli opnieuw een workshop yoga volgen. Dit jaar wordt gekozen voor een avondsessie.
The post Weer yoga in de weide van boer Jos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gehavende Thor De Baene ambieert ereplaatsen in Vichte: “Blij dat ik meer kan dan gewoon in het peloton blijven”

Thor De Baene koerst komende zondag voor eigen volk in de junioreskoers van Vichte. Als alles goed gaat tenminste, want afgelopen weekend kwam hij zwaar ten val in de Acht van Bladel, met veel averij als gevolg. De tweedejaarsjunior was nochtans best tevreden over zijn seizoen en hoopt de komende weken en maanden nog eens dichte ereplaatsen in de wacht

Lees meer »