Ursel wordt tijdelijk weer een operationeel militair vliegveld, wat ook even voor extra vliegactiviteit zorgt boven West-Vlaanderen

Het vliegveld van Ursel (bij Aalter) werd in de jaren vijftig gebouwd als reservevliegveld voor de luchtmacht. In het weekend wordt het gebruikt door twee vliegclubs, maar tijdens de week zijn de militaire activiteiten eerder beperkt. Maar vanaf maandag 16 oktober komt daar voor vier dagen verandering in. Als onderdeel van de paraatstelling van Defensie zijn er vliegactiviteiten gepland op het vliegveld in Ursel.

Het vliegveld zal door een eenheid gespecialiseerd in uitzendbare luchtverkeersleiding worden overgenomen. Deze eenheid, onderdeel van de Luchtcomponent, heeft expertise in het snel operationeel maken van onvoorbereide vliegvelden, zoals die in Afrika, voor militaire operaties. Dergelijke oefeningen stellen Defensie in staat om wereldwijd snel te reageren op regeringsopdrachten, zowel voor vredes- en veiligheidsmissies als voor ongewapende evacuaties van landgenoten in gevaarlijke situaties, zoals het voorbeeld van de evacuatieoperatie ‘Red Kite’ vanuit Kabul in de zomer van 2021.

Tijdens deze oefening zal de eenheid verschillende middelen inzetten, waaronder startbaanverlichting en een mobiele controletoren op het Urselse vliegveld. Daarnaast zullen de luchtverkeersleiders gedurende de week een aangepaste training volgen om het luchtverkeer efficiënt te coördineren in uitzonderlijke situaties.

Extra vliegactiviteit boven onze provincie

De vliegoperaties zullen plaatsvinden van 16 tot en met 19 oktober, met 20 oktober als reservemogelijkheid. Op maandag, dinsdag en woensdag zullen er ook nachtvluchten zijn, maar de militaire activiteiten zullen uiterlijk om 22 uur worden gestopt en de volgende ochtend worden hervat. Hoewel de militaire activiteiten zullen beperkt zijn tot het vliegveld in Ursel, kan er ook boven West-Vlaanderen extra vliegactiviteit worden waargenomen. Verschillende soorten vliegtuigen, waaronder transportvliegtuigen (A400M en C130H), opleidingsvliegtuigen (Marchetti) en helikopters (NH 90 & A109), zullen landen en opstijgen. Hoewel er geen jachtvliegtuigen kunnen landen en opstijgen in Ursel, kan het voorkomen dat ze naderingsvluchten uitvoeren zonder de wielen aan de grond te zetten.

Tijdens deze oefening zal de volledige lengte van de startbaan gebruikt worden, wat aanzienlijk langer is dan de landingsstrip die normaal door vliegclubs wordt gebruikt.

Wie naar de vliegtuigen wil komen kijken, wordt omwille van de veiligheid gevraagd om buiten de perimeter van het militaire gebied te blijven. Het militair domein is niet toegankelijk voor publiek.

The post Ursel wordt tijdelijk weer een operationeel militair vliegveld, wat ook even voor extra vliegactiviteit zorgt boven West-Vlaanderen is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst voor in Ingelmunster: “Klaar voor de toekomst”

Onder grote belangstelling stelde de huidige meerderheid De Brug/N-VA/Open VLD de voltallige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voor in ’t Ontmoetingscentrum in de Bollewerpstraat. Op zondag 13 oktober kunnen de dorpsgenoten stemmen op veertien onafhankelijken, vijf N-VA-kandidaten en twee Open VLD’ers. Elf van de 21 kandidaten zijn nieuw op de lijst.
The post De Brug/N-VA/Open VLD stellen voltallige nieuwe kieslijst

Lees meer »

Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar”

Het Engelpark in Ichtegem opende eind juni voor het vijfde jaar op rij officieel de deuren. Wat in 2020 begon als een gedurfd kleinschalig project is ondertussen uitgegroeid tot een vaste waarde in het zomeraanbod voor kinderen.
The post Engelpark in Ichtegem opent voor vijfde jaar op rij de deuren: “Naast speelmogelijkheden voor kinderen ook gezellige zomerbar” appeared first

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan”

Het speelbos, tussen Leie en Vlasstraat in Sint-Baafs-Vijve, beschikt dankzij de gemeente en de provincie over nieuwe speelelementen en zitbanken. Ook de bomen zijn intussen flink gegroeid. Hoog tijd dus om het geheel officieel te openen.
The post Provincie en gemeente investeren samen in speelbos in Sint-Baafs-Vijve: “Vallen, opstaan en doorgaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt Christophilastraat

De straat in de nieuwe verkaveling aan de Hoogmolenweg in Aarsele zal de ‘Christophilastraat’ heten, verwijzend naar de gelijknamige zuster die de laatste schooldirectrice was van Aarsele. Op de gemeenteraad in februari werd de Vogelzangstraat voorgesteld, maar die naam werd toen afgedaan als ‘weinig inspirerend’, waarop het punt verdaagd werd.
The post Nieuwe straat aan Hoogmolenweg in Aarsele wordt

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten

Voor maar liefst zeven MMI-leraren en logistiek directeur Cornette betekende 30 juni het einde van een rijkgevulde onderwijscarrière. Ze hebben met zijn allen ongeveer 270 dienstjaren achter de kiezen.
The post MMI Kortemark neemt afscheid van acht leerkrachten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »