Steeds minder zwerfkatten in Gistel

Zwerfkatten zijn helaas van alle tijden, maar in Gistel zit het fenomeen in een dalende lijn. Daarin speelt de vrijwilligersgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ een sleutelrol, in een goeie samenwerking met de stadsdiensten.

In april 2019 werd een actieve vrijwilligersgroep van een tiental krachten uit de grond gestampt met als doelzwerfkatjeseen waardig bestaan te geven en kittens te vrijwaren van het zwerversbestaan. In samenwerking met de StadGistelwordenzwerfkattengevangen en gecontroleerd op chip. Na controle op ziektes worden ze gesteriliseerd of gecastreerd, en teruggeplaatst op de vanglocatie. Ook worden schuil- en voederplaatsen voorzien. Tussen 2019 en 2022 had de werkgroep ‘Zwerfkatjes Gistel’ al ruim 450 katten gevangen om te castreren of te steriliseren. Het aantal meldingen van zwerfkatten en kittens zit nu wel in dalende lijn.

“Tot 1 oktober zijn in 2023 onder het zwerfkattenbeleid 18 katten gevangen. Deze werden gesteriliseerd of gecastreerd en weer uitgezet”, zegt bevoegd schepen Wim Aernoudt (N-VA). “Een aangereden zwerfkat was helaas niet meer te redden.”

Sensibilisering is nodig

Griet Huyghebaert, trekker van de groep, vult aan. “De vrijwilligers van Zwerfkatjes Gistel zorgden zelf voor de noodopvang van nog 27 katten en 26 kittens die via de opvanginitiatieven een nieuwe thuis kregen. Maar ook hier enkele katjes die het niet haalden. Jammer genoeg worden nog steeds veel kittens van eigenaarskatten gedumpt, zelfs tot in de hal van een appartementsgebouw. We blijven vaststellen dat nog te weinig katten gechipt zijn. Na chippen vergeten mensen ook heel dikwijls om hun adreswijziging te registreren. Sensibilisering blijft nodig.”

Toch konden enkele gechipte katten terug naar huis, onder andere ook in Jabbeke, Bredene en Koekelare. “Het wordt steeds meer een uitdaging om vrije plaatsen in opvanginitiatieven te vinden. Het Blauw Kruis in Oostende is vaak volzet. Dan wordt plaats gezocht tot ver in het binnenland. Gelukkig daalt het aantal katten dat vanuit Gistel aan deze initiatieven wordt bezorgd.”

Wie de vrijwilligerswerking wil steunen, kan contact opnemen via www.facebook.com/ZwerfkatjesGistel. Meldingen vanzwerfkattenkan bij de milieudienst op 059/27.02.21 ofzwerfkatten@gistel.be.

The post Steeds minder zwerfkatten in Gistel is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

KIJK. 4000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Drie grote bewakingsfirma’s krijgen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes voor “zware en langdurige kartelpraktijken”

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) legt de bewakingsfirma’s Securitas, G4S en Seris samen voor meer dan 47 miljoen euro aan boetes op wegens "zware en langdurige kartelpraktijken". Uit onderzoek van de concurrentiewaakhond hebben de 3 grote bedrijven jarenlang afspraken gemaakt over prijzen, openbare aanbestedingen en om elkaar geen personeel af te snoepen.

Lees meer »