Inspecteur Fabrice Rosseel blikt terug op fatale dag van gasexplosie in Oostende: “Ik dacht dat ik het niet zou overleven”

Wat voor politie-inspecteur Fabrice Rosseel (34) als een routineuze dag was begonnen, eindigde in een drama. Na een lange revalidatie – hij raakte bij de ontploffing zwaargewond – ging Fabrice onlangs opnieuw fulltime aan het werk. “Ik was er enkele dagen van overtuigd dat ik dit niet ging overleven.”

Inspecteur Fabrice Rosseel draagt nog steeds drukhandschoenen om de littekens op zijn handen te laten helen en zonnecrème factor 100 beschermt noodgedwongen zijn gezicht, maar voor de rest is het al een tijdje opnieuw business as usual. De politie-inspecteur is sinds begin september opnieuw aan het werk bij de interventiedienst van PZ Oostende, de taak die hij voor die fatale dag in oktober vorig jaar al uitvoerde. En dat leek toen lang niet zeker, want Fabrice raakte bij de gasontploffing zwaar verbrand en werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht, eerst in Oostende en daarna naar het brandwondencentrum van het UZ Leuven. Nu blikt hij nog eens terug op de gebeurtenissen van 13 oktober 2022 en de lange revalidatie die daar op volgde.

“We kwamen terug van een opdracht in Brugge toen we de melding kregen van een gaslek met de vraag of we daar naartoe wilden gaan”, steekt Fabrice van wal. “We krijgen twee keer per week dergelijke meldingen. Onze ploeg startte onmiddellijk met het evacueren van de omwonenden. Ik was even teruggekeerd in het restaurant op de hoek om voor een ook nog aanwezige medewerkster de zaak af te sluiten en te kijken of er zich nog iemand in het gebouw bevond. Toen volgde een enorme gasontploffing. Ik werd overvallen door een knaloranje gloed en ik voelde een soort drukgolf over mij heen komen. Ik hoorde niets meer en mijn zicht was heel slecht. Veel van wat er zich daarna afspeelde, heb ik van de mensen ter plaatse en de collega’s die mij allemaal hebben geholpen.”

Flippen

Fabrice slaagde erin om recht te staan en weg te lopen, louter en alleen op adrenaline. “Ik stond in brand, mijn kledij brandde, maar ik voelde eerst geen pijn. De uitbater van juwelierszaak Jero wat verder in de straat zag me en heeft me in zijn zaak geholpen. Blijkbaar heb ik op dat ogenblik geflipt toen ik mezelf in een spiegel zag, maar dat herinner ik me niet meer. Ik merkte dat mijn handen niet meer reageerden en daarna volgde de pijn, ondraaglijke pijn.”

In afwachting van de ziekenwagen bedekten collega’s van Fabrice hem met natte doeken. “Ik heb in de ambulance gevraagd om me volledig te verdoven, herinner ik me nog. Dat gebeurde ook. Een week later ontwaakte ik in Leuven uit een kunstmatige coma, precies op mijn verjaardag. Na de verjaardagwensen volgde het minder goede nieuws. Ik hoorde dat mijn toestand enkele dagen kritiek was. Ik was er zelf enkele dagen van overtuigd dat ik dit niet ging overleven. Ik zweefde tussen dromen en ontwaken en merkte soms het verschil niet meer. Ik kreeg hallucinaties en angstaanvallen, veroorzaakt door een combinatie van de adrenaline en de medicatie. Ik kon bovendien bijna niet ademhalen en tot overmaat van ramp kreeg corona mij te pakken. Het was heel zwaar.”

Mummie

Wat volgde, was een zware behandeling voor zware brandwonden. Kledij en kogelvrij vest hadden voor wat bescherming gezorgd, maar alles wat niet bedekt was, zoals het hoofd en de handen van Fabrice, waren zwaar toegetakeld. “Ik was ingepakt als een mummie en had ook glas binnengekregen. Gelukkig liep het herstel vlotter dan verwacht. Waar eerst gedacht werd dat ik een viertal maanden op intensieve zou moeten blijven, mocht ik na zes weken naar huis. De steun van mijn echtgenote is bij dit alles van onschatbare waarde geweest. Zij kwam iedere dag vanuit De Haan naar Leuven tot ik weer naar huis mocht. Onze twee kindjes hebben we proberen af te schermen van wat gebeurd was. Ze hebben mij heel lang niet gezien tot mijn gezicht vrij en toonbaar was. De oma’s, de mijne en die van mijn vrouw, hebben we pas maanden later van alles op de hoogte gebracht, tot ik het zelf kon vertellen. “Oei, was jij dat”, was de reactie (lacht). Ook de steun van mijn collega’s was ongelooflijk belangrijk.”

Fabrice is niet van plan om wat hem overkomen is, zijn leven te laten bepalen. “Het is afgesloten. Ik probeer wat meer van het leven te genieten. Ik kijk wel anders naar pijn, dat wel. Wij weten maar al te goed dat onze job gevaar kan inhouden. Ik zal dat gevaar niet uit de weg gaan, want anders doe je het verkeerde werk. Ik sta opnieuw op het punt waar ik stond voor de ontploffing, en daar ben ik blij om.”

The post Inspecteur Fabrice Rosseel blikt terug op fatale dag van gasexplosie in Oostende: “Ik dacht dat ik het niet zou overleven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »

Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster

In Ingelmunster diende Vooruit een aanvraag in om een zebrapad te verkrijgen ter hoogte van het Kruidvat in de Oostrozebekestraat. Schepen Trui Lambrecht zei dat er ook een zebrapad in dezelfde straat komt, ter hoogte van de centrumparking.
The post Niet één, maar twee zebrapaden in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

De 65ste Tieltse Europafeesten staan voor de deur, maar kort na de Feesten staat alweer een niet te missen act op de Tieltse kalender. Op 11 juli wordt het feest van de Vlaamse Gemeenschap namelijk gevierd met een gratis percussieshow van het drummerscollectief Kortrijk Drumt.
The post Kortrijk Drumt zorgt op 11 juli voor spektakel op de Tieltse Markt

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers

Politiezone Kouter meldt dat ze verschillende aangiftes kreeg van vooral oudere slachtoffers, bij wie thuis een aanzienlijk geldbedrag werd ontfutseld. Woordvoerder Annemie Wittesaele maant aan tot waakzaamheid: “Noch medewerkers van Cardstop noch bankmedewerkers zullen aan huis komen!”
The post Oplichters slaan toe bij oudere mensen thuis in regio Torhout en doen zich voor als bankmedewerkers appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »