Eerste voorstelling sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in Oostende: “Iéder van ons is kwetsbaar”

Vrijdagavond gaat in 0.666 op Oosteroever het sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in première: uniek belevingstheater in een levensgrote kijkdoos. Het project staat in het teken van 25 jaar armoedevereniging BMLIKO. “De boodschap is dat we allemààl kwetsbaar in het leven staan”, zegt coördinator Lisa Tahon.

Lisa Tahon (34) van vzw ZandZand is al meer dan tien jaar vrijwilligster bij de Beweging van Mensen met een Laag Inkomen en Kinderen in Oostende (BMLIKO). “Naar aanleiding van het twintigjarig bestaan kwamen we naar buiten met een fotoproject. Dat viel toen zo goed in de smaak dat we nu, vijf jaar later, opnieuw de handen in elkaar slaan voor een uniek theaterstuk”, vertelt Lisa Tahon.

Samen met kunstenaar Koen van Loocke en leden van de armoedevereniging ontwikkelde ze een levensgrote kijkdoos waarin de toeschouwer ondergedompeld wordt in een meeslepend luisterspel. Alles in de kijkdoos – inclusief de personages – bestaat uit papier-maché. “Met ZandZand leggen we de focus sowieso op het circulaire: bij al onze projecten werken we met wegwerpmateriaal. Het idee van die papier maché heeft daarnaast ook als voordeel dat de personages anoniem kunnen blijven. Van iemand die in een kwetsbare situatie zit, weten we dat niet altijd: je kan het niet zien aan je gezicht. Anderzijds is dit ook gewoon krachtiger, omdat je zo echt een beroep doet op de verbeelding van je publiek. En per slot van rekening staan we allemààl wel ergens kwetsbaar in het leven. Ook dat is de boodschap die we met ‘BONNIE’ wilden meegeven. Op 17 oktober is er trouwens de Werelddag tegen Armoede”, aldus Lisa.

Pakkend verhaal

‘BONNIE’ is een pakkend verhaal over vriendschap én kwetsbaarheid, doorspekt met gezonde zelfironie. Belevingstheater dat wil inspireren, door de moed en creativiteit van veerkrachtige mensen te tonen. Ondertussen is er in de kijkdoos ook van alles in beweging. “Een beetje Eftelingachtig”, glimlacht Lisa. “Armoede is natuurlijk wel een heel beladen thema, maar geluk kan ook in de kleine dingen zitten – er wordt bij BMLIKO ook best wel wat afgelachen. Het stuk is daarom humoristisch met ernstige ondertoon.”

“Het stuk is humoristisch met ernstige ondertoon”

‘BONNIE’ gaat vrijdag 13 oktober om 17 uur in première in 0.666, Hendrik Baelskaai 27. De voorstelling duurt twintig minuutjes, per voorstelling kan er twintig man binnen. Na de première is er tot 22 oktober dagelijks een voorstelling. “We willen er daarna nog mee op verplaatsing trekken. ‘BONNIE’ kan bijvoorbeeld perfect als schoolvoorstelling. Maar ook in de inkomhal van een gebouw, als kunstinstallatie waar mensen vrij in en uit kunnen wandelen… En volgende zomer op Theater Aan Zee: zou dat niet mooi zijn?”, knipoogt Lisa.

Tickets zijn verkrijgbaar via www.zandzand.be.

The post Eerste voorstelling sociaal-artistiek project ‘BONNIE’ in Oostende: “Iéder van ons is kwetsbaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik wil niet dat de Giro zich herhaalt”: Remco Evenepoel draagt rood Wolfpack-mondmasker op laatste persconferentie

Opvallend beeldje: Remco Evenepoel (24) werkte zijn laatste persconferentie voor de Tour de France in het statige Palazzo Vecchio af met… een rood Wolfpack-mondmasker. Gezien het recente Covid-opstootje en enkele ‘slachtoffers’ die dat maakte in het startpeloton (Geoghegan Hart, Kuss) wil de wereldkampioen tijdrijden geen enkel risico nemen.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

IN KAART – 49 gemeenten hebben sportclub voor mensen met beperking: West-Vlaanderen telt zo al meer dan 2.000 G-sporters

Deelnemen is belangrijker dan winnen. Het lijken holle woorden in tijden van een Europees kampioenschap voetbal en de Ronde van Frankrijk, maar in de G-sport is de olympische gedachte nog altijd heilig. “Goed kunnen voetballen is niet belangrijk, de G-sporter moet zich vooral goed voelen in de groep”, klinkt het bij de G-werking van Club Brugge, één van de 205

Lees meer »

“We leerden elkaar kennen tussen frieten en frikandellen”: ze werden er verliefd als jobstudent, nu mogen Remco en Jacobine Bonny’s Friethuis overnemen

Romantiek in de frituur: het bestaat! Op hun vijftiende begonnen Remco Depuydt en Jacobine Desmet als jobstudent in Bonny’s Friethuis in Ieper. Ze werden er verliefd, verhuisden naar een nabije woning en mogen nu de frituur overnemen. “Ik heb het aan hen beloofd”, aldus oprichter Emmanuel De Bruyne, die andere oorden opzoekt.
The post “We leerden elkaar kennen tussen

Lees meer »

DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’

Het Guldensporencollege DAS in Kortrijk lanceert de nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’. “Het is een theoretisch artistiek-creatieve richting met een doorstroomfinaliteit. Wanneer je afstudeert, heb je dus een stevige basis en zijn er verschillende mogelijkheden in zowel professionele als academische bacheloropleidingen”, legt directeur Inge Gorré uit.
The post DAS lanceert nieuwe richting ‘Beeldende en Audiovisuele Vorming’ appeared first

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »