CD&V wil dat de Grote Markt in Ieper er zo uitziet: “Inzetten op vergroening en minder doorgaand verkeer”

In het nieuwste huis-aan-huisblad van CD&V Ieper toont de partij een impressie van hoe de Grote Markt er kan uitzien bij een eventuele vernieuwing. Opvallend in het beeld is het vele groen en een autovrije zone. “Als de herinrichting van de Leet ons iets heeft geleerd, dan is het de roep van de Ieperlingen voor groen en minder onnodig verkeer in de binnenstad”, klinkt het bij CD&V.

Toen Open Ieper, CD&V en N-VA begin september aankondigden dat ze een stadslijst zullen vormen in 2024, maakten ze ook al enkele programmapunten bekend. Eén daarvan is: ‘de Grote Markt is aan opwaardering toe met meer groen en een doordacht autobeleid. Een onderzoek zal gevoerd worden naar de mogelijkheden voor een ondergrondse parking onder de Grote Markt als alternatief voor parkeerplaatsen bovengronds. Ook wordt bekeken om een knip door te voeren tussen de Rijselstraat en D’Hondtstraat’.

Weinig enthousiasme voor Leet

In het nieuwste huis-aan-huisblad van CD&V toont de partij alvast hoe die Grote Markt van morgen er zou kunnen uitzien. “Als de herinrichting van de Leet ons iets heeft geleerd, dan is het de roep van de Ieperlingen voor groen en minder onnodig verkeer in de binnenstad”, klink het in de folder. “De heraanleg kon bij heel wat Ieperlingen niet echt op veel enthousiasme rekenen. Maar er bieden zich andere kansen aan. De heraanleg van de Grote Markt dateert ondertussen van vorige eeuw. Een nieuwe hedendaagse invulling zetten we met stip op de agenda voor de volgende bestuursperiode. Minder doorgaand verkeer en meer groen moeten de Grote Markt een nog aangenamere plaats maken om te vertoeven.”

Gemaakt met AI

Het impressiebeeld in de folder heeft alvast voor- en tegenstanders op de sociale media, maar lokaal CD&V-voorzitter Brecht Vangheluwe nuanceert: “Het is belangrijk te vermelden dat de bewerkte foto slechts een impressie is, die op basis van de echte foto gegenereerd werd met AI. Dit is dus geenszins een kant-en-klaar ontwerp dat zomaar uitgevoerd kan worden. Maar beelden spreken meer dan woorden, en deze foto maakt heel tastbaar en concreet hoe de toekomstige markt er zou kunnen uitzien indien intensief wordt ingezet op vergroening en minder doorgaand verkeer. Het weergegeven deel op de foto is het wandelgedeelte van de Grote Markt.”

Inspraak en participatie

De voorzitter benadrukt dat het uiteindelijke plan dient ontworpen te worden met inspraak en participatie van de Ieperling. “Het moet ook gekaderd worden in een bijgewerkt circulatieplan voor de binnenstad, indien de knip tussen Rijselstraat en D’Hondtstraat wordt doorgevoerd, waarbij de binnenstad nog altijd goed bereikbaar blijft en voldoende parkeerplaatsen biedt”, besluit Brecht Vangheluwe. (TOGH)

The post CD&V wil dat de Grote Markt in Ieper er zo uitziet: “Inzetten op vergroening en minder doorgaand verkeer” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

De deal is helemaal rond: Zeno Debast ruilt Anderlecht in voor Sporting Lissabon, paars-wit vangt minstens 16 miljoen euro

Wat al een tijdje werd aangekondigd, is nu ook officieel bekrachtigd. Zeno Debast (20) verlaat Anderlecht en zet zijn carrière verder bij Sporting Lissabon, de Portugese kampioen. De Rode Duivel tekende tot de zomer van 2029. In z’n contract staat een afkoopclausule van 80 miljoen euro. Paars-wit vangt een initieel bedrag van 16 miljoen euro, een bedrag dat via bonussen

Lees meer »

“Ken je mij niet meer?”: Hartverwarmende reünie tussen taxichauffeur en oude jeugdvriend gaat de wereld rond

Uber-chauffeur Danny uit de Amerikaanse staat Texas brengt dagelijks tientallen klanten van de ene naar de andere locatie. Maar in januari werd hij aangenaam verrast door één van hen. Hij voerde een beleefde conversatie met zijn klant John, toen hij plots werd onderbroken. “Man, ik ken jou”, zei de man. “Ken je mij niet meer?” Danny beleefde vervolgens een heuglijk

Lees meer »

“Probeer eerlijke sprinter te zijn”: Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering waarvoor z’n vriendin hem moest kalmeren

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Tanguy Ottomer stelt zijn boek ‘Knokke-Heist Boulevard Nostalgie’ voor: “Nostalgische kijk op mijn jeugd”

In het majestueuze decor van de Magrittezaal in het Knokse Casino stelde de Antwerpse auteur en stadsgids Tanguy Ottomer zijn boek ‘Knokke-Heist Boulevard Nostalgie’ voor. Het nostalgische boek brengt je terug naar de hoogdagen van de badplaats, toen wereldsterren en kunstenaars als Niki de Saint Phalle en Keith Haring er flaneerden. “In mijn kinder- en jeugdjaren kwam ik ieder weekend

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen overleed aan kanker

Johan Haghedooren (68) was jarenlang postoverste van de brandweerpost Zuid-IJzer in het Poperingse grensdorpje Roesbrugge. Na zijn brandweerpensioen werd kanker vastgesteld bij de ereluitenant. Hij overleed vorige week en kreeg vrijdag een eerbetoon van zijn collega’s in de straten van het dorp.
The post Rouwstoet van brandweer trekt door de straten van Roesbrugge voor postoverste die na zijn pensioen

Lees meer »

Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol”

Arbeiders die een geul groeven op het Concertplein in Koekelare deden woensdagmiddag een akelige ontdekking. Ze stootten op menselijke resten en haalden daarna een uitzonderlijke hoeveelheid beenderen boven. Die zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk.
The post Uitzonderlijke hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: “Meerdere zakken vol” appeared first on KW.be.

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »