Bezoek Jamaica met Moorselenaar Bram Vlaminck: “Prachtig en kleurrijk land”

Jamaica, een eiland in de Caribische zee, heeft toch een beetje een mythische klank. Bram Vlaminck uit Moorsele woont er al acht jaar en staat klaar om Belgische en Nederlandse toeristen de mooiste plekken van het eiland te tonen.

Gelukkig bestaat er WhatsApp om vlot in contact te komen en zo bel ik op een dinsdagavond met een West-Vlaming aan de andere kant van de oceaan.

Cultuurshock

“Ik was eerder schuchter, toen ik hier voor het eerst aankwam in 2009”, vertelt een enthousiaste Bram met een kraaiende haan op de achtergrond. “De eerste week ervaarde ik toch een cultuurshock. Het was mijn eerste grote reis alleen en ik kwam terecht bij een arme familie in Kingston. Zes mensen leefden in twee kleine kamertjes, één keer per dag eten en weinig om handen. Ik moest mezelf overtuigen om te blijven openstaan voor de nieuwe indrukken en gelukkig, want toen trokken we het eiland in. We bezochten studio’s, namen nummers op met artiesten. Weet je dat Jamaïca het eiland is van hout en water? We hebben hier prachtige watervallen en rivieren, zelfs ondergrondse rivieren. Ik werd er stap voor stap verliefd op. Voorjaar 2010 was ik er al terug en in 2015 had ik het gehad met België en verhuisde ik helemaal.”

Bram studeerde af als sociocultureel werker aan het Hiepso in Kortrijk. Hij werkte in het natuurmuseum voor kinderen en jongeren Kina in Gent, was actief in de stad Ieper en in het Jongeren OntmoetingsCentrum (JOC), maar kon nooit blijven. Vandaar de stap.

Reggaemuziek

“De microbe begon te bijten via de platencollectie van mijn pa. Daar stonden Bob Marley, Peter Tosh en Buddy Wailer en ik werd gebeten door de reggaemuziek. Met vrienden uit Moorsele startten we ons eerste sound system, een dj-collectief. Ik maakte radio voor een jongerenradio in Kortrijk en Renegade radio. We kregen gasten over de vloer, interviewden artiesten en zo bouw je een netwerk op. Tijdens Reggae Geel verbleven enkele artiesten bij mij thuis. Zij nodigden me uit om eens op bezoek te komen en voilà. Enkele maanden later vertrok ik voor het eerst.” Bram nam zijn homestudio mee. Dat werd ook zijn verdienmodel. Zo kwam het tot een heus project met de zoon van Bunny Wailer. “Je vindt de 14 nummers op Soundcloud. Ik had hem eens gebeld voor de radio. Later liepen we elkaar tegen het lijf en het klikte en zo werkte ik samen met de zoon van een van de oorspronkelijke Wailers.”

“Ik wil mensen helpen in hun keuze voor een aangenaam en betaalbaar verblijf”

Bram kreeg de kans om toergids te worden. “Ik wil heel graag Belgen en Nederlanders in hun eigen taal, Nederlands of Frans, begeleiden op hun reis door dit prachtige eiland. Ik wil graag mensen helpen in hun keuze voor een aangenaam en betaalbaar verblijf. Ik wil hen meenemen naar de vele mooie plekjes en hen uit handen van de toeristenvallen houden. 40 Belgen kregen recent een gidsbeurt in de plaatselijke taal Patoi, een mix van Engels, Afrikaanse talen, Spaans en zelfs Indisch. Veel hadden ze er niet van verstaan.”

Kris Kross

Bram helpt ook scholen, communities en mensen uit zijn buurt met stylo’s, rugzakken, schoenen en kledij. “Via mijn ouders kun je materialen meegeven. De Vlaamse organisatie Kris Kross Jamaica doet heel veel. Zo staat hier nog een zak met voetbaltruitjes.” Maar Bram is zelf ook creatief. “Ik maak zelf Jamaicaanse juweeltjes van natuurlijke parels onder het merk Agape Shanti. We verkopen die hier in de stad en via mijn vriendin ook in Miami of via Facebook in België. Ja, je moet je contacten ook gebruiken, hè.” lacht Bram. “En binnenkort ook in Barista Kaffee Beans in de Wijngaardstraat 12 in Kortrijk. Recent maak ik ook vitamines van pepermunt en moringa, kruiden die ik in de natuur ga plukken.”

Waarom je op bezoek moet naar Jamaïca? “Het is vooral een prachtig eiland, met drie klimaten en veel diversiteit. De Blue Moutain met zicht op Cuba, rivieren, watervallen, gezond water voor geest en lichaam, de cultuur, de natuur, de kleurrijke mensen en natuurlijk de junk chicken, kip, gemarineerd met 15 kruiden op basis van pimento”, besluit Bram Vlaeminck. (HV)

Informeer voor je bezoek bij [email protected]. WhatsApp +1876594 5226.

The post Bezoek Jamaica met Moorselenaar Bram Vlaminck: “Prachtig en kleurrijk land” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen Zandvoorde

Op 12, 13 en 14 juli is er in Zandvoorde door de plaatselijke Zwaantjes Roller Club de 56ste editie van de Flanders Grand Prix van Vlaanderen inline-speedskating. Er is in dat weekend ook de Cadet Challenge, het officieuze Europees kampioenschap voor die leeftijd. Vier leden van ZRC nemen eraan deel.
The post Vier Zwaantjes verdedigen de tricolore in eigen

Lees meer »

Khattabi: “België heeft deadline voor indienen klimaatplan gemist door Vlaanderen”

België heeft zijn definitief klimaatplan niet tijdig kunnen indienen bij de Europese Commissie. Dat meldt ontslagnemend minister Zakia Khattabi (Ecolo) dinsdag. Ons land kon de deadline niet halen omdat Vlaanderen pas na de vorming van een nieuwe Vlaamse regering met zijn deelplan komt. Heel opzienbarend is het uitstel niet: slecht 4 van de 27 lidstaten waren op tijd met hun

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

Nieuwe verdachte opgepakt in zaak rond afpersing van familie Michael Schumacher voor 15 miljoen euro

De Duitse politie heeft opnieuw een vermoedelijke medeplichtige gearresteerd die ervan verdacht wordt de familie van Formule 1-legende Michael Schumacher (55) te hebben gechanteerd. Het gaat om een 52-jarige man die als beveiliger voor de familie werkte, aldus het openbaar ministerie in Wuppertal. Eerder werden ook al een buitenwipper en zijn zoon aangehouden. De mannen zouden in het bezit zijn

Lees meer »