Tony Blomme stelt tentoon tijdens ‘Buren bij Kunstenaars’: “De coronaperiode zette mij opnieuw aan het tekenen”

Dit weekend zetten weer heel wat kunstenaars de deuren van hun atelier open, om het publiek kennis te laten maken met hun werk. Ook Tony Blomme, die dankzij corona terug aan het tekenen ging, neemt deel aan Buren bij Kunstenaars.

Tony Blomme (60) studeerde voor binnenhuisarchitect, maar oefende het beroep nooit uit. “Ik maak offertes en tekeningen voor een bedrijf dat ramen produceert. Tekenwerk zoals bij binnenhuisarchitectuur komt er dus niet meteen aan te pas”, begint hij.

Vroeger, tijdens zijn opleiding, kon hij goed overweg met het potlood. “Tijdens mijn studies moesten we wel tot vijf grote schetsen maken per week. Eigenlijk van het goede te veel, want na de opleiding had ik het wel een beetje gehad met dat tekenen.”

“Huisdieren of portretten zijn niet aan mij besteed”

De coronaperiode bracht daar verandering in. “Ik ruimde de zolder op en vond er mijn oude schetsplank. Er lag zelfs nog een onafgewerkte tekening op. Deze afwerken lukte niet meer. De staat van het papier liet dit niet meer toe. Toch was ik nieuwsgierig of ik het tekenen nog in de hand zou hebben. Ik probeerde en na enkele potloodlijnen op het papier te hebben gezet, kwam de goesting terug op. Ondertussen is het een passie geworden”, vertelt hij enthousiast.

Dat Tony opnieuw met volle goesting opnieuw met tekenen bezig is, bewijst het grote aantal tekeningen dat hij ons kon tonen. Allemaal niet ouder dan drie jaar. “Er gaat nagenoeg geen dag voorbij, of ik moet iets getekend hebben. Naar het uurwerk kijk ik niet. Soms ben ik tot één uur ’s nachts bezig. Ik kan het niet laten.”

Monumenten

Het liefst zet hij monumentale gebouwen op papier. “Monumenten spreken mij enorm aan. Ik heb er vroeger nog aan gedacht om Monumentenzorg te leren, maar het is er niet van gekomen. Die monumenten kunnen kastelen of kathedralen zijn, maar evengoed een mooie kapel weet mij te bekoren. Landschappen, huisdieren of portretten zijn niet aan mij besteed.”

Tony heeft wel toe dat het tekenen van grote gebouwen best wel stressvol kan zijn. “Ik heb de kathedraal van Amiens getekend en ben daar toch zowat 350 uur aan bezig geweest. Voor één nis met een beeldje ben je al vlug een half uur geconcentreerd bezig.”

De inspiratie haalt Tony uit films, Tv-series of zelfs de Tour De France. “Na het bekijken van de reeks Downtown Abbey, besloot ik het kasteel te tekenen. Een afdruk van die tekening heeft men zelfs gebruikt om op een catalogus van een activiteit in het kasteel, te plaatsen. Maar evengoed een mooi gebouw dat in beeld komt tijdens het kijken naar een wielerwedstrijd, zal mijn aandacht trekken.”

Oorlogskerkhoven

Alle tekeningen maakt Tony aan de hand van foto’s. “Ik projecteer de foto op een muur en zet mij dan op een bepaalde afstand om te tekenen. Op de grond kleef ik kentekens zodat ik altijd op dezelfde plaats zit. Dit is nodig om de afmetingen te respecteren. Een lat komt er niet aan te pas. Wel de afstand nemen met de duim.” Iets weggommen doet hij ook al niet. “We hebben dit zo geleerd op school vroeger. Alle constructielijnen blijven, uiteraard licht, op het papier staan.”

Wanneer Tony Blomme niet aan het tekenen is, dan zal hij waarschijnlijk aan een aquarel aan het werken zijn. “Tekenen is meer voor ’s avonds, schilderen voor overdag. Dan hebben we beter licht. Als onderwerp kies ik meestal oorlogskerkhoven. Vooreerst uit respect voor de mensen die er gesneuveld zijn en anderzijds brengt dit mij tot rust.” Dergelijke taferelen kan hij ook sneller afwerken, wat belangrijk is voor de kleur van de verf. “Voor die aquarellen kan ik inderdaad nog verf gebruiken. Voor mijn tekeningen niet. Als je enkele dagen wacht, kun je nooit nog dezelfde kleur hebben. Hier gebruik ik dan kleurpotloden”, besluit hij.

Wie kennis wil maken met het werk van Tony Blomme, kan zaterdag en zondag van 10 tot 12 en van 14 tot 18 uur terecht in de Vuurkruisersstraat 34 in Sint-Denijs.

The post Tony Blomme stelt tentoon tijdens ‘Buren bij Kunstenaars’: “De coronaperiode zette mij opnieuw aan het tekenen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Klassiek recept voor kermis in Sint-Juliaan: “Reus Leontien zit op Tinder”

Met de Toontjesloop en koers op vrijdag 12 juli, kinderanimatie en schlageravond op zaterdag 13 juli, barbecue en quiz op zondag 14 juli en afsluitende Zotte Maandagstoet, grijpt Kermiscomité Sint-Juliaan terug naar de klassieke ingrediënten van de kermis. Dit jaar is er wel een glansrol voor reus Leontien, die op vrijersvoeten is.
The post Klassiek recept voor kermis in

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Lees hier

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Matras in brand gestoken in leegstaand pand in Kortemark: “We willen het gebouw slopen”

In een leegstaand en verloederd herenhuis in het centrum van Kortemark werd woensdagavond brand gesticht. Een matras op de zolderverdieping vatte daar vuur. Het niet de eerste keer dat ongewenste bezoekers het pand binnentreden. De gemeente kocht het pand intussen op. “We hopen het aan het einde van de zomer te slopen”, zegt burgemeester Karolien Damman.
The post Matras

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »