Het Kortemarkse jeugdhuis viert zijn zilveren jubileum: van Kanapee naar Fauteuil

Jeugdhuis de Fauteuil blaast 25 kaarsjes uit en dat vieren ze dit weekend met een 25 uur durende bar met tal van activiteiten. Wie nu het jeugdhuis bezoekt, was bijlange nog niet geboren in 1998 en de oprichters van toen zijn nu allemaal veertigers en vijftigers. Francis Fonteyne, oprichter van het eerste uur én stichter van het jeugdhuis, herinnert zich nog levendig de bewogen ontstaansgeschiedenis.

“Het moet in het jaar 1994 geweest zijn toen ik met enkele leiders van de ter ziele gegane jeugdbeweging De Troubadours tussen pot en pint de nood van een jeugdhuis in onze gemeente besprak”, aldus Francis Fonteyne (54), die sinds een aantal jaren Kortemark ruilde voor Roemenië en daar de liefde vond.

“Ik melde me aan als onafhankelijk lid bij de jeugdraad en rond Pasen 1995 werd er een eerste infovergadering gehouden. Er werd gebrainstormd over locaties, activiteiten en er werden gesprekken gepland met burgemeester en schepenen. De eerste activiteiten waren een groot succes. De eerste kermisbar in 1995 vond plaats in de oude bakkerij van Herman Vandamme, toen gelegen naast de Carrefour. Het was een onwezenlijk succes.”

Betoging

“In september 1995 volgde de eerste Kanapeefuif, want inderdaad, de naam was toen al een feit. Veertigers en vijftigers, de jeugd van een kwart eeuw geleden, spreken trouwens vandaag de dag nog steeds over De Kanapee. Deze fuif met 600 aanwezigen was de allereerste fuif in het nieuwe ontmoetingscentrum De Kouter. Anderhalve maand later organiseerden we er onze tweede fuif, de Recyclagefuif, in samenwerking met minivoetbalclub Pallieter en we verwelkomden meer dan 1.000 fuifgangers. We hadden al een spaarpotje, maar er was nog steeds geen locatie, dus we zetten wat meer druk op de ketel.”

“Voor dit zilveren jubileum pakken we uit met iets origineels”

“Paaszaterdag 1996 trok een betoging van meer dan 100 jongeren door de gemeente. We maakten onze wensen kenbaar aan het gemeentebestuur en we gingen rond met een petitie voor een jeugdhuis in onze gemeente. Dit werd een groot succes, want de Kortemarkse ouders begrepen onze argumenten. De jeugd kon uitgaan dichtbij huis en er was een sluitingsuur.”

100 vaten bier

“Een eerste voorstel van locatie, een loods achter café de Optimist in de Hoogledestraat, werd afgeschoten door de bewoners, uit vrees voor nachtlawaai. Ondertussen gingen we verder met het organiseren van festiviteiten voor de jeugd. Tijdens de kermis van 1997 nam het jeugdhuis z’n intrek in de zaal van de Gouden Leeuw en daar werden maar liefst 100 vaten getapt tijdens 5 legendarische kermisavonden. Ik denk dat niemand in de gemeente en ver daarbuiten ons dat ooit kan nadoen. In het najaar van 1997 kregen we het voormalige plasmacentrum aan het gemeenteschool als onderkomen. In 1998 begonnen we aan de verbouwingen: nieuwe riolering, een nieuw sanitair blok, een toog… Jeugdhuis De Kanapee werd officieel geopend op 21 augustus 1998 door het gemeentebestuur en ingezegend door pastoor Dochy. Wat volgde was een succesverhaal voor de Kortemarkse jeugd: fuiven, kermissen, optredens, sport en spel, weekends en zelfs kunsttentoonstellingen hebben we georganiseerd. Eind 2000, stopte ik met voorzitter spelen en werd ik opgevolgd door Stijn Maertens en Ann Devisschere.”

“Met dit zilveren jubileum kunnen we niet anders dan met iets origineels uitpakken”, vertelt huidig voorzitter Jaron Vermaercke, die welgeteld twee jaar jonger is dan het jeugdhuis.

“Onze festiviteiten vinden plaats van zaterdag 14 oktober om 14 uur tot zondag 15 oktober om 16 uur. We organiseren een 25 uur durende bar met tal van activiteiten. Zo is er een workshop cocktails maken, zijn er live optredens, zorgen we voor een avondmaal en een ontbijt, is er een tentoonstelling en kunnen fuifbeesten de hele nacht doorfeesten. We hopen dat we heel wat volk op de been brengen en dat ook leden en bestuursleden van vroeger eens langskomen om herinneringen op te halen. Er is een openingsreceptie om 14.30 uur en een halfuurtje later laten we de klok 25 uren aftellen.”

The post Het Kortemarkse jeugdhuis viert zijn zilveren jubileum: van Kanapee naar Fauteuil is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Spektakel aan zee: vier topshows in de kuststeden die je niet wilt missen

Plan je deze zomer een uitstap naar de Belgische kust? Uitstekend idee, want ook naast zee, strand en dijk valt daar nog heel wat te zien en te beleven. De kuststeden pakken uit met een zomers programma vol ambiance en spektakel. Zit het weer tegen, ben je voldoende bruingebakken of gewoon op zoek naar (avondlijk) vertier, kan je dus altijd

Lees meer »

Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”
The post Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid appeared first on KW.be.

Lees meer »

SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke tegenstander zal het hier moeilijk krijgen”

Na een jaar zonder eerste elftal is SK Zillebeke weer helemaal terug. En niet zomaar om de tijd te doden: het trainersduo Diego Caron – Diederik Pattyn heeft grootse plannen. Ze mikken op een topvijfplaats dit seizoen, met de ambitie om op korte termijn naar derde provinciale te promoveren.
The post SK Zillebeke is meteen ambitieus bij terugkeer: “Elke

Lees meer »

De jurk van koningin Máxima kost amper 47 euro: dit zijn de meest betaalbare outfits van de royals

Designermerken als Natan, Armani en Jenny Packham doen vaak gouden zaken door de royals van vandaag. Maar niet elke outfit hoeft een fortuin te kosten. Het gebeurt dat koninginnen en prinsessen (voor hun doen dan toch) extreem goedkoop gaan. Onze koninklijke mode-experte Jelka Van Duyse duikt in de kleerkast van de royals en zoekt naar hun meest betaalbare outfits, die

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

“Iedere andere Democraat kan winnen van Trump.” Waarom Joe Biden nu écht onverkiesbaar wordt

De kans dat Joe Biden uit de presidentsrace verdwijnt, wordt eerder onder- dan overschat. Dat zegt Nate Silver, één van de befaamdste Amerikaanse voorspellers. Of hij opstapt, blijft voorlopig koffiedik kijken. “Maar hij is nu definitief voorbij het point of no return”, legt onze buitenlandjournalist Guy Van Vlierden uit. “Hij kan alleen nog opgeven of verliezen.” Waarom zou dat plots

Lees meer »

De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse stemmen

Over ons onderwijs lijkt iedereen tegenwoordig een mening te hebben. Knack peilde het voorbije schooljaar in ‘De Leraarskamer’ naar wat leerkrachten zélf denken over het lerarentekort, de nieuwe minimumdoelen of centrale toetsen. Dat doet ons zusterblad straks opnieuw, maar nu gaat in élke provincie een panel leerkrachten met elkaar in gesprek.
The post De Leraarskamer van Knack zoekt West-Vlaamse

Lees meer »

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »