Enthousiaste starters nemen intrek in Textielhuis in Kortrijk: “Dit historisch pand nieuw leven inblazen”

De culturele vrijhaven Bolwerk verhuist naar het Textielhuis in de Rijselsestraat in Kortrijk. Dit op insteek van Hangar K en Leiedal. Onder de naam Vierwerk brengen Bolwerk en partners een boeiende mix van creativiteit, coaching, co-creatie en gaming. “Deze interessante groep creatieve spelers wil het historisch pand nieuw leven inblazen.”

In 2019 kocht Leiedal het Textielhuis en het aanpalende hoekpand in de Rijselsestraat in Kortrijk. De ambitie? Kernversterking door economische, culturele en (re)creatieve activiteiten te verweven. Leiedal sloeg begin 2020 de handen in elkaar met Hangar K, de Kortrijkse incubator voor jong en creatief ondernemerschap. Sindsdien is het hoekpand, omgedoopt tot K-orner, de werkplek van een aantal innovatieve starters. Ook het Textielhuis huisvestte al enkele initiatieven rond gaming.

“Bolwerk zet in op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie”

Nu verwelkomen Hangar K en Leiedal Bolwerk er enkele andere enthousiaste starters in het Textielhuis. Bolwerk zet in op creatie, ontmoeting, verwondering en ecologie. Omdat op hun site een aantal grotere werken gepland zijn, verhuizen ze voor enkele jaren naar het Textielhuis. In hun zog komen een aantal partners mee. Oole Ryckoort van Ort begeleidt startende muzikanten en bands. StickyTable van Yvette Kooke, Ben Vanhaelst, Ruben Cruypelans en Lander Molleman ontwikkelt digitale turn-based games. Een voorlopig laatste partner is BAF, een co-creatief en experimenteel collectief dat onder meer artistieke locatieprojecten in leegstaande panden in de Kortrijkse binnenstad uitrolt. Bolwerk vervult hierbij een coachende rol.

Ontmoetingsplek

“Samen met onze community blazen we dit historisch pand nieuw leven in en bouwen we aan een bruisende plek. Iedereen is welkom om daarbij te helpen en mee te creëren. Vierwerk biedt een ongedwongen bruine kroeg, podium- en presentatiekansen voor jonge performers, muzikanten en dj’s, een ontmoetingsplek voor de Kortrijkse game community, gedeelde ateliers voor jonge beeldende kunstenaars en meer”, aldus Ruben Benoit, één van de drijvende krachten achter Bolwerk.

Het Textielhuis is open op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ook Vincent Vanderbeck, de man achter Hangar K is een tevreden man: “Met onze community ondersteunen we zowel starters, groeiers als gevestigde waarden. Door diverse bedrijven en organisaties samen te zetten, stimuleren we verrassende kruisbestuivingen en verdere ontplooiingsmogelijkheden en groei. De community achter Bolwerk heeft al een heel interessant en inspirerend traject afgelegd met tal van projecten waarbij experimenteren, co-creatie en inclusiviteit nooit veraf zijn.”

The post Enthousiaste starters nemen intrek in Textielhuis in Kortrijk: “Dit historisch pand nieuw leven inblazen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Spermadonor die 550 kinderen verwekte, overweegt juridische stappen tegen Netflix: “‘The Man With 1000 Kids zit vol onwaarheden”

Het gespreksonderwerp van dit moment is ongetwijfeld de nieuwe Netflix-docu ‘The Man with 1000 Kids’. De reeks vertelt het verhaal van de Nederlander Jonathan Meijer, die maar liefst 550 kinderen heeft verwekt met zijn zaad. Jonathan is het echter niet eens met het beeld dat van hem wordt neergezet. In een interview met ‘Veronica Superguide’ beweert hij dat de documentaire

Lees meer »

Actrice Nora Dari is bevallen van haar eerste kindje

Nora Dari, bekend van haar rol in de jongerenserie ‘wtFock’ en haar deelname aan het VTM-programma ‘De verraders’, is bevallen van haar eerste kindje. Dat heeft de actrice zelf laten weten op haar Instagramaccount. “Welcome Meya”, klinkt het bij een filmpje op sociale media.

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Philipsen heeft niks gebroken bij val, maar baalt wel: “Niet kunnen sprinten én geen punten voor groen”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »

KIJK. Video toont hoe Trump uithaalt naar Biden bij partijtje golf en zegt dat hij uit race zal stappen: “Wat een oude, kapotte hoop rotzooi”

Er zijn beelden opgedoken die laten zien hoe Republikeins presidentskandidaat Donald Trump tijdens een partijtje golf met zijn zoon Barron stevig uithaalt naar president Joe Biden. Trump noemt Biden een “oude, kapotte hoop rotzooi” en zegt dat hij uit de race zal stappen. “Dat betekent dat we Kamala (Harris, de vicepresident, red.) krijgen”, zegt hij.

Lees meer »

Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter politieke loopbaan: “De cirkel is nu mooi rond”

Geen Kortemarkenaar die Rik Waeyaert niet kent. Hij is niet alleen al meer dan 35 jaar politiek actief in de gemeente, maar is ook voor iedereen het ACV-gezicht van de Kortemark. Rik staat in september voor zijn laatste politieke wapenfeit: cc De Beuk officieel openen.
The post Rik Waeyaert (62) uit Kortemark gaat met pensioen en zet punt achter

Lees meer »

Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik ben nog niet aan het aftellen naar mijn pensioen”

Directrice Katelijn Callewaert (63) werd op de laatste schooldag door de leerlingen en de collega’s van Gemeenteschool Okido in de bloemen gezet. Eind augustus gaat ze immers met pensioen. “Eens met pensioen zal ik eindelijk tijd hebben voor een aantal klussen die waren blijven liggen”, lacht ze.
The post Katelijn (63) neemt afscheid van Gemeenteschool Okido in Staden: “Ik

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »