Triënnale Brugge verkent met twaalf internationale kunstenaars het potentieel van verborgen plekjes

Van 13 april tot 1 september 2024 vindt de vierde editie van de Triënnale Brugge plaats. Twaalf internationale kunstenaars en architecten, onder wie twee Belgen, zullen met artistieke ingrepen minder bekende plekjes in Brugge iets extra geven. Het project, dat ook Zeebrugge en Ver-Assebroek aandoet, krijgt ‘Spaces of Possibility’ als thema.

Niet toevallig werd maandag de Triënnale Brugge officieel voorgesteld in de verborgen tuin van de Paters Kapucijnen in de Hauwersstraat. “De Stad Brugge kocht de site op en herbergt er Oekraïense vluchtelingen. De tuin wordt één van de locaties van het vijf maanden durend artistiek project met hedendaagse kunst- en architectuurinstallaties”, stelt burgemeester Dirk De fauw.

Curatoren

Twee vrouwelijke curatoren – de Brugse Shendy Gardin en de Griekse Sevie Tsampalla – mochten de ‘barrières doorbrekende’ artiesten selecteren en het programma samenstellen. “We hebben samen met hen de voorbije maanden in Brugge gewandeld, op zoek naar de beste locaties”, vertelt Shendy Gardin.

“De bedoeling is om het stereotiepe beeld van Brugge iets extra te geven. De stad toekomstproof maken, ze biedt tal van ‘Spaces of Possibility’: onderbenutte en verborgen locaties. We zien Brugge als een laboratorium vol sluimerend potentieel. Er is geen echt thema, maar duurzaamheid, diversiteit, klimaatverandering en verbinding zijn toch belangrijk voor dit project.”

“Hoe kan een door Unesco beschermde historische stad, waar behoud centraal staat, omgaan met concepten als verandering en duurzaamheid? Hoe kunnen hedendaagse kunst en architectuur hiervoor een nieuw kader scheppen? De internationale kunstenaars willen samen met het Brugse culturele veld een inspirerende, actuele editie van de Triënnale Brugge maken”, aldus de Brugse co-curator.

Twee Belgen

Onder de twaalf geselecteerde kunstenaars bespeuren we twee Belgische artiesten. De Waal Adrien Tirtiaux is een visueel kunstenaar met een diploma van ingenieur-architect. “Ik beeldhouw als een architect”, zegt hij. Eerder al dwong hij kijkers met zijn kleurrijke, soms humoristische installaties om in Luik, Leuven en aan de IJssel positie in te nemen tegenover het kapitalisme en de klimaatverandering.

Het Brusselse bureau Traumnovelle profileert zich als een militante groepering die fictie en non-fictie verweeft tot projecten op papier of in steen. “We zullen ons in Brugge zeker kunnen uitleven met ingrepen die radicaal ingaan op hun omgeving en zo een debat op touw zetten”, glimlacht de Belgische Congolees Johnny Leya.

Naast deze twee Belgen nemen de volgende kunstenaars deel: de Colombiaan Ivan Argote, de Mexicaanse Mariana Castillo Deball, de Brit Ivan Morison, het Zweedse bureau Norell/Rodhe, de Japanse architecten Shingo Masuda en Katsuhisa Otsubo, het Amerikaanse bureau So–Il, de Rotterdamse Studio Ossidiana en Boonserm Premthada van Bangkok Project Studio uit Thailand.

De Libanese Mona Hatoum werd in 2019 gelauwerd werd met de Japanse Praemium Imperiale Award. Counterspace van de Zuid-Afrikaanse Sumayya Vally gaf eerder dit jaar de eerste Islamic Arts Biennale in Jeddah in Saudi-Arabië vorm en was recent nog te zien op La Biennale di Venezia.

Brugse culturele veld

Franky Demon, voorzitter van de organiserende vzw Brugge Plus, rekent erop dat deze editie, net als de vorige, een blijvende impact zal hebben op Brugge: “Vergeet niet dat we het zomerse zwemmen in de reitjes te danken hebben aan het project Liquid City in 2018. De vierde editie belicht de stad vanuit een nieuwe hoek en zal ruimte scheppen voor ideeën over de toekomst van Brugge en andere steden.”

Cultuurschepen Nico Blontrock is blij dat het Brugse culturele veld betrokken wordt in de Triënnale: “Cultuurcentrum, De Republiek, Het Entrepot en Musea Brugge werken zelf een programma uit rond ‘Spaces of Possibility’. Zo neemt ook Brugs talent deel aan de Triënnale.”

“De Brugse videokunstenaar Brecht Vanhoutte maakt een film, zes kunstenaars met Brugse roots exposeren in de Poortersloge, Architectuuratelier Dertien12 geeft Brugse plekjes een tijdelijke invulling. Met Rebel Garden komt er in drie musea, waaronder het gerenoveerde Sint-Janshospitaal een expo rond het klimaat.”

The post Triënnale Brugge verkent met twaalf internationale kunstenaars het potentieel van verborgen plekjes is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond eten”

Nieuwe Markt, nieuwe handelszaken. In het pand van wat IJsdelicatessen Cloet is geweest op de hoek met de Zuidstraat, is de gezonde takeaway-zaak The Green Bowl van start gegaan. Je kunt er een kom verse, gezonde voeding afhalen samen met frisse smoothies.
The post The Green Bowl is de nieuwe takeaway-zaak in Torhout: “We willen mensen aanzetten tot gezond

Lees meer »

Ruim 6 procent schoolverlaters heeft na 1 jaar nog geen werk

6,3 procent van de Vlaamse jongeren die de schoolbanken verlaten, heeft na 1 jaar nog geen werk gevonden. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport van arbeidsbemiddelaar VDAB. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt snel een job. 1 op de 5 jongeren die zonder diploma de school verlaat, heeft na een jaar later nog

Lees meer »

Ziekenhuizen van Hasselt, Tongeren en Heusden-Zolder bereiden intensievere en geïntegreerde samenwerking voor

Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden-Zolder hebben een intentieovereenkomst ondertekend. Daarmee geven ze aan dat ze de mogelijkheden voor een duurzame intensere samenwerking zullen onderzoeken en voorbereiden. Op die manier willen ze ook in de toekomst hun patiënten in iedere fase van hun leven de nodige hoogstaande kwalitatieve zorg blijven bieden in

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »

Wervik brengt passende hulde aan zes gepensioneerde personeelsleden: “Leuke cartoon als geschenk”

De huldiging van dit keer zes personeelsleden van stad Wervik die met pensioen gingen, vond voor het eerst plaats in de theaterzaal van gc Gilwe. De hulde verliep op een stijlvolle manier en bij elke afscheidnemende medewerker werd een verzameling cartoons geprojecteerd die ereburger André Nollet over de respectievelijke loopbaan en anekdotes tekende.
The post Wervik brengt passende hulde

Lees meer »

Een model in New York, shopverslaafde of basketbalspeler die drumt in de kerk: één van deze mannen wordt Mister World Belgium

De fotoshoots zijn beoordeeld, het defilé in zwemshorten klaar om gehouden te worden. Nu zondag kiest Miss België-organisatrice Darline Devos uit één van deze acht mannen een Mister World Belgium. “Hij vertegenwoordigt ons land op de verkiezing van Mister World in Vietnam. Na tien jaar doet ons land eindelijk weer mee”, zegt ze. Het wereldkampioenschap voor mooie mannen vindt plaats

Lees meer »

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

KIJK. Nora Gharib toont nieuwe gewaagde haarkleur

Een week voor de zomervakantie echt van start gaat, heeft presentatrice en actrice Nora Gharib een nieuwe look. “Ik wil iets anders doen met mijn haar”, vertelt ze in een video op TikTok, waarna ze verschijnt met een wijnrode coupe. Op sociale media reageren BV-vrienden, zoals Laura Tesoro en Pommelien Thijs, laaiend enthousiast. “Stop, nu wil ik dit ook”, schrijft

Lees meer »

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »