Dirk Gilliaert gaat met pensioen als consulent van CM: “Ik zal vooral het contact van mens tot mens missen”

Dirk Gilliaert (63) zet na 38 jaar een punt achter zijn loopbaan als consulent van de Christelijke Mutualiteit. Hij gaat met pensioen. “Ik zal vooral het contact van mens tot mens missen”, zegt hij. Gilliaert blijft natuurlijk wel nog schepen en voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst. “Ik heb altijd graag mensen geholpen.”

Het beroepsleven van Dirk Gilliaert is één lange tocht met aandacht voor de medemens. Hij studeerde af als leerkracht lager onderwijs, en werkte de eerste jaren via vervangingscontracten als leerkracht en opvoeder/begeleider bij kansarme jongeren en volwassenen met beperkingen.

“Op zoek naar meer werkzekerheid kwam ik bij de CM terecht. In de eerste twee jaar bezocht ik de CM-leden in alle deelgemeenten van Middelkerke, om het lidgeld op te halen. Ik was meteen in de ban van die mooie ervaringen, bij de mensen thuis”, vertelt Gilliaert. “Al heb ik wel bange momenten gekend, op weg naar huis, want na een dagje huisbezoeken trok ik soms de straat op met een flink som geld. Twee jaar later werd het geld aan huis innen afgeschaft, en werd ik consulent.”

Zitdagen in cafés

Als consulent kreeg Gilliaert de taak om de leden in regel te brengen met de wettelijke en aanvullende ziekteverzekering, om geneeskundige zorgen terug te betalen, en ziekenhuisfacturen na te kijken en op te volgen.

“Heel interessant was ook de opdracht om met de CM-kern, bestaande uit vrijwilligers, infobijeenkomsten over gezondheid te organiseren, en de ziekenzorgkernen – nu Samana-kernen – te begeleiden. Dat deden we in Westende/Lombardsijde, Middelkerke, Leffinge en Spermalie. Naast de zitdagen in de vaste kantoren waren er ook zitdagen in plaatselijke cafés, pastorijen en oude gemeentescholen in Mannekensvere, Schore, Sint-Pieters-Kapelle en Slijpe. Daar beleefden we veel hilarische momenten. Bij de gesprekken was er weinig privacy: de leden vertelden over hun diepste problemen terwijl de wachtenden het gesprek konden volgen. Die bijeenkomsten waren trouwens ook niet direct veilig, want we hadden redelijk veel geld bij ons voor de terugbetaling van geneeskundige zorgen of de uitbetaling van voordelen aan de leden.”

Nog één kantoor

Naderhand werd het cash uitbetalen afgeschaft. “Terugbetalingen moesten nu gebeuren op een bankrekening. Uiteindelijk werden de zitdagen gereduceerd tot één kantoor, in de Kerkstraat in Middelkerke. En tijdens de coronaperiode werden nog enkel zitdagen gepland op afspraak, voor de meer complexe dossiers. De open zitdagen verdwenen en we zetten meer in op telefonie, schriftelijk via onze CM-brievenbus, chatten, videobellen en vooral dienstverlening via mail.”

“Er was vroeger weinig privacy: de leden vertelden over hun diepste problemen terwijl de wachtenden alles konden volgen”

“Ik ben vooral blij het allemaal te hebben mogen meemaken”, zegt Gilliaert. “Ik had het geluk om nog te mogen werken op de afspraken – het menselijk contact face to face is voor mij belangrijk, mensen ten dienste zijn zit in mijn bloed. Ik ben dankbaar dat ik dat heb kunnen doen binnen een mooie organisatie, met veel collega’s en vrijwilligers. Ik zal ze – net als de vele leden die ik heb leren kennen – missen.”

Tijd tekortkomen

Gilliaert zal zijn tijd evenwel niet in ledigheid doorbrengen. Met zijn politiek mandaat van schepen van Sociale Zaken, Huisvesting, Kansarmoedebestrijding en Gezondheidsbeleid, en als voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Dienst van het OCMW zullen zijn dagen meer dan gevuld blijven. “Zeker weten. Voeg daarbij een extra beetje ontspanning met de familie, de fietstochtjes, en het verwennen van onze kleinkinderen…: ik zal nog tijd tekortkomen”, lacht hij. (GK/PG)

The post Dirk Gilliaert gaat met pensioen als consulent van CM: “Ik zal vooral het contact van mens tot mens missen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »

Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren

Baasjes van gestorven dieren kunnen voortaan op de dierenrouwplaats op de nieuwe begraafplaats in de Groenestraat in Roeselare terecht om er hun geliefde dier te herdenken. “Een erg waardevol initiatief”, aldus Jan Behaeghel die vorige maand afscheid moest nemen van zijn tien jaar oude hond Boris.
The post Dierenrouwplaats is meerwaarde voor baasjes van overleden dieren appeared first on

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor

Eerder werd bekend gemaakt dat de youngsters Kobe Grymonprez, Matt Rotsaert, Flint Waleson, Tiemen Van Brussel en Jules Isebaert Kortrijk Spurs trouw blijven. Nu stellen de Spurs nog eens vier nieuwe jonge talenten voor die de club komen versterken.
The post Kortrijk Spurs stelt nog eens vier nieuwe youngsters voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge

Op de openingsdag zaterdag namen meteen al tientallen een verfrissende duik in het water van de in de zomer jaarlijkse terugkerende zwemzone in de Coupure. Door het mooie weer op zaterdag heeft de zwemzone, die nog toegankelijk is tot en met 1 september, de start dus niet gemist.
The post Waterpret in zwemzone Coupure in Brugge appeared first on

Lees meer »

Welkom op ‘t Vossenerf: Op vakantie tussen de Holsteinkoeien

Kris Decapmaker (42) en Charlotte Sys (42) wonen met hun twee kinderen Lander (19) en Laure (17) op ’t Vossenerf in Klemskerke. Het familiebedrijf ziet er vandaag helemaal anders uit dan twee generaties geleden, maar de toewijding aan de stiel bleef. “Op zondag eens een paar uurtjes kunnen uitblazen, dat is voor ons al een luxe.”
The post Welkom

Lees meer »

De middeleeuwen in Oosthof

Het tweede Middeleeuws Festival op zaterdag 13 en zondag 14 juli brengt maar liefst 700 deelnemers en ruim 50 internationale handelaars naar Snellegem en het Oosthof. Zelfs de Rode Ridder zal er een weekendje vertoeven.
The post De middeleeuwen in Oosthof appeared first on KW.be.

Lees meer »