Pool krijgt 40 maanden cel voor grootschalige productie van speed in Izegemse loods

Met een recept dat hij aankocht via een app en producten uit de Stock Americain bouwde Lukasz P. (40) een synthetisch drugslabo uit in een loods in Izegem. Dat levert de Poolse Bruggeling nu veertig maanden effectieve celstraf op. “Hij verborg de drugs in de wielkasten van auto’s. Per kilo vroeg hij 1.000 euro.”

Halfweg september vorig jaar vielen speurders binnen in een loods in Izegem. Een Poolse bende had er een speedlabo in ondergebracht. Amfetamineolie werd er vermengd met andere producten om de kristallisatie op gang te brengen. De speed werd er vervolgens ook versneden met cafeïne. Bij de ontmanteling werd liefst 6 kg aangetroffen.

In totaal werden tien mannen opgepakt. Daarvan werden er zes naar de rechtbank doorverwezen, onder wie spilfiguur Lukasz P. Per kilo bigos (Pools stoofpotje, red.) – het codewoord van de bende voor speed – vroeg de Poolse Bruggeling 1.000 euro. Het recept voor de aanmaak van speed had hij voor datzelfde bedrag aangekocht via de app Telegram.? “De zuren haalde hij in de Stock Americain en de cafeïne in Nederland”, verduidelijkte procureur Fien Maddens. “Hij verborg de drugs in de wielkasten van auto’s.”

Financiële problemen

De procureur vroeg tijdens de pleidooien vijf jaar cel voor P., maar de rechtbank hield het maandag op veertig maanden. Volgens zijn advocaat Kris Vincke kampte P. door een cocäineverslaving met financiële problemen. De Pool Arthur R. (42), die de loods sinds begin 2021 huurde, kreeg drie jaar cel waarvan een jaar effectief. Een deel van de drugs werd verkocht aan de Pool Mariusz D. (33) uit Moorslede. In diens woning werd 800 gram speed en 400 gram cannabis gevonden. Hij kreeg 100 uur werkstraf.

In de zaak stonden ook nog twee Izegemnaars en een man uit Veurne terecht voor hand- en spandiensten. Ze beweerden dat ze niet op de hoogte waren van wat er zich in de loods afspeelde, maar volgens de procureur wees het onderzoek het tegendeel uit. Twee van hen kregen een jaar celstraf met uitstel. Voor een 48-jarige Izegemnaar is die straf gekoppeld aan voorwaarden. De derde moet 65 uur werkstraf uitvoeren. (AFr)

The post Pool krijgt 40 maanden cel voor grootschalige productie van speed in Izegemse loods is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »