Coronahobby van Gert kent flinke groeispurt: “Pompoen gekweekt van 424 kilo”

Wat voor Gert De Roo uit Maldegem bij het begin van de coronapandemie begon als een nieuwe hobby, is serieus doorgegroeid. Volgend jaar wil hij zijn pompoenveld uitbreiden tot een hectare. Pronkstuk en uithangbord is een pompoen van 424 kilogram.

Wie op zoek is naar een pompoen, kunnen we een bezoek aan de pompoenhoeve van Gert De Roo in Celieplas 8 in Adegem aanraden. Daar staan momenteel pompoenen in alle kleuren, vormen en gewichten.

“Toen de coronapandemie uitbrak, was er weinig bewegingsvrijheid. Ik kon mijn beroep als vertegenwoordiger in kalfsvoer uitoefenen, maar in mijn vrije tijd had ik weinig mogelijkheden”, vertelt Gert. “Omdat mijn oma door de pandemie niet aan plantzaad kon geraken, besloot ik een stukje van elf are te gebruiken om pompoenen te planten. Via internet zocht ik informatie over het telen van pompoenen. Ik had een goede eerste oogst en al mijn pompoenen gingen tegen eind oktober de deur uit.”

Opnieuw uitverkocht

Na zijn eerste succesoogst ging Gert zich nog wat verder verdiepen in het leven van pompoenen. In maart maakte hij zijn perceeltje grond klaar om er opnieuw pompoenen te planten.

“Volgend jaar breid ik uit tot honderd variëteiten, en een veld van een hectare”

“Uit mijn zoektocht op internet en contacten met andere pompoentelers had ik geleerd dat er meer dan 500 soorten pompoenen zijn en hoe ik mijn kans op succes nog kon verhogen. Toen ik in mijn tweede jaar mijn pompoenzaad in de grond stak, zaten daar 72 variëteiten in. Ik moest ervoor zorgen dat de planten in de beste omstandigheden konden groeien. En opnieuw was mijn oogst tegen begin november uitverkocht. Mijn grootste afnemers kopen in de periode rond Halloween, maar er zijn veel mensen die kleinere soorten pompoenen gebruiken als decoratie. En de pompoen heeft natuurlijk ook al zijn weg naar de keuken gevonden.”

Relatief kleinschalig

De coronapandemie is voorbij, maar de nieuwe hobby is gebleven en zelfs een beetje uit de hand gelopen.

“Het eerste jaar stak ik geld toe aan mijn pompoenen. Het tweede jaar ging het al iets beter. Ik blijf wel relatief kleinschalig werken en leer nog altijd bij. Mijn klanten komen uit Oost- en West-Vlaanderen. Zelfs in Nederland weten ze al dat er op Celieplas pompoenen te koop zijn. Dit jaar heb ik ook een blikvanger: mijn grootste pompoen weegt 424 kilogram. Die is dit jaar mijn uithangbord.”

“Omdat ik al ieder jaar mijn hele oogst aan de man heb kunnen brengen, heb ik besloten om volgend jaar mijn pompoenveld toch uit te breiden tot een hectare, en mijn variëteiten tot honderd.” (Leopold Veirman)

The post Coronahobby van Gert kent flinke groeispurt: “Pompoen gekweekt van 424 kilo” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie

Op zondag 7 juli vindt van 11 tot 18 uur de negende editie van Kunstdorp Houtave plaats. Keramisten, schilders, metaalartiesten, tekenaars, papierwerkers, grafici… Meer dan veertig kunstenaars stellen hun werken tentoon in de verkeersvrije dorpskern van ‘het Montmartre van de polders’.
The post Kunstdorp Houtave is toe aan negende editie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.
The post Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst

Keert Hugo De Bondt (76) terug naar de Brugse gemeenteraad, zij het als vertegenwoordiger van een andere partij? Jarenlang zetelde hij voor N-VA, nu plaatst het Vlaams Belang de gewezen politicus op een verkiesbare plaats voor de Brugse gemeenteraadsverkiezingen.
The post Voormalig N-VA’er Hugo De Bondt krijgt verkiesbare plaats op Brugse VB-lijst appeared first on KW.be.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Tedesco ziet België niet als favoriet, maar gaat vol voor kwalificatie: “Moeten er van bij de start in geloven”

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, deze voormiddag werd er getraind in het Team Base Camp in Freiberg. Met de volledige groep, want ook Axel Witsel was van de partij. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf

Lees meer »

“‘Het eiland’ was niet voor gevoelige zieltjes”: Dirk ‘Michel Drets’ Van Dijck blikt terug op ‘brutale sfeer’ op de set

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »