Brugse klimaatactivist die zich vastkleefde aan schilderij Van Eyck gaat voor vrijspraak: “Ik doe dit voor mijn dochter”

Klimaatactivist Wouter Mouton (46) zag naar eigen zeggen geen andere mogelijkheid toen hij in juli vorig jaar in het Brugse Groeningemuseum zijn hand vastkleefde aan het glas voor een schilderij van Van Eyck. “Ik stond 300 keer met een bordje op de markt, maar dat haalde niets uit”, stelde de Bruggeling maandag in de strafrechtbank, waar hij terechtstaat voor beschadiging. “Ik doe dit voor de toekomst van mijn dochtertje.”

Applaus, high fives en zelfs knuffels waren zijn deel toen Wouter Mouton met een vlag en een pamflet het Brugse gerechtsgebouw verliet. Een twintigtal sympathisanten van onder meer Greenpeace en Extinction Rebellion waren mee naar het proces afgezakt om de 46-jarige Bruggeling een hart onder de riem te steken. Mouton moet er zich verantwoorden voor zijn spraakmakende actie waarbij hij op 19 juli vorig jaar zijn hand vastlijmde aan het veiligheidsglas voor Madonna met kanunnik Van Der Paelen van Van Eyck, een van de absolute topstukken van het Brugse Groeningemuseum.

“Niet de juiste manier”

Procureur Marthe Bogaert verwees naar een eerdere, gelijkaardige actie eind vorig jaar in Nederland. Mouton zat toen een drietal weken in de cel, nadat hij zich had vastgelijmd aan Het meisje met de parel van Vermeer in het Mauritshuis in Den Haag. Hij kreeg hiervoor twee maanden celstraf waarvan één effectief, maar ging in beroep. Zo’n vaart zal het in Brugge allicht niet lopen, want Bogaert vroeg de “toepassing van de strafwet”, wat erop neerkomt dat ze de strafmaat overlaat aan de rechter. “Het klimaat is belangrijk, maar meneer moet beseffen dat dit niet de juiste manier is om actie te voeren”, stelde ze.

Wouter Mouton richtte met zijn actie voor 1.700 euro schade aan. “Er was extra personeel nodig om het glas te reinigen en het museum moest ook een tijdje sluiten”, aldus de procureur. Toch stelde de stad Brugge zich geen burgerlijke partij in de zaak.

“Dit hoort niet thuis in een rechtszaal. Mijn cliënt is een brave burger. Hij gebruikte geen geweld en veroorzaakte geen enkele schade aan het schilderij”

Volgens de verdediging paste de actie binnen het recht op vrije meningsuiting. “Activisten vervolgen die gebruik maken van dit recht is een zorgwekkende evolutie”, stelde advocate Annelies Nachtergaele, die daarbij verwees naar het recente proces tegen veertien Greenpeace-activistien die een gasterminal in de Zeebrugse haven beklommen. “Dergelijke zaken horen niet thuis in een rechtszaal. Mijn cliënt is een brave burger. Hij gebruikte geen geweld en veroorzaakte geen enkele schade aan het schilderij. Bovendien kreeg hij al een levenslang verbod om de Brugse musea te betreden. Hij is dus al gestraft.”

Rosa Parks

Meester Joke Callewaert benadrukte dat verstorende acties de motor vormen van maatschappelijke verandering. Net als op het proces tegen de Greenpeace-activisten verwees ze naar de Amerikaanse mensenrechtenactiviste Rosa Parks, die halfweg de jaren zestig op een bus in Alabama haar zitplaats in het voor zwarten gereserveerde deel achteraan weigerde af te staan aan blanke passagiers. “Mijn cliënt handelde helemaal niet uit eigenbelang, maar in het belang van de samenleving.”

“Ik zag echt geen andere manier. Ik moet dit doen voor de toekomst van mijn dochtertje”

Mouton las op het einde een lange brief voor. Daarin noemde de Bruggeling, die eerder ook al enkele sportwedstrijden verstoorde, zijn acties een “noodzakelijk kwaad” om de klimaatcrisis onder de aandacht te brengen. “Toen ik klimaatactiviste Greta Thunberg in actie zag voelde ik mij als veertiger een zwakkeling”, verduidelijkte hij. “Ik besloot ook iets te doen en heb zeker 300 keer met een bordje op de Brugse markt gestaan om de mensen te informeren. Maar dat had geen effect. De media waren daar ook niet in geïnteresseerd. Het klimaat dreigt een onomkeerbaar kantelpunt te bereiken en dus zocht ik andere manieren om de crisis onder de aandacht te brengen. Ik zag geen andere mogelijkheid. Ik doe dit voor de toekomst van mijn negenjarig dochtertje.”

Uitspraak in november

De verdediging ging voluit voor de vrijspraak. Ondergeschikt vroeg meester Callewaert de gunst van de opschorting voor Mouton. De procureur verzette zich daar niet tegen. “We moeten de klimaatcrisis inderdaad ernstig nemen”, stelde de rechter, die op 13 november uitspraak zal doen. (AFr)

The post Brugse klimaatactivist die zich vastkleefde aan schilderij Van Eyck gaat voor vrijspraak: “Ik doe dit voor mijn dochter” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust”

De huidige cd&v gaat naar de gemeenteraadsverkiezingen onder de naam ‘cd&v Lendelede 2030’. “Om de lokale verankering van de partij te benadrukken”, zegt burgemeester en toekomstig lijsttrekker Carine Dewaele.
The post ‘CD&V Lendelede 2030’ met zes nieuwkomers naar stembus: “We hebben trouwe kiezers. Dat stelt ons een beetje gerust” appeared first on KW.be.

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge pakt uit met primeur voor Benelux: innovatieve techniek voor behandeling van prostaatvergroting

In het AZ Sint-Lucas Brugge heeft uroloog Pieter Uvin als eerste arts in de Benelux de innovatieve MiLEP-techniek toegepast voor de behandeling van goedaardige prostaatvergroting. Dokter Uvin maakt deel uit van de artsenassociatie Urologisch Centrum Noord West-Vlaanderen die in beide Brugse ziekenhuizen actief is (AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas). Deze nieuwe laserbehandeling bouwt voort op bestaande methodes, maar maakt gebruik

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem kan binnenkort starten: “We zitten op schema voor november 2025”

De voorbereidende werken voor de renovatie van de Plaatsmolen in Pittem, die in november van start gingen, werden in februari alweer stilgelegd door een gebrek aan materialen. Volgens cultuur- en erfgoedschepen Heidi Lievrouw (CD&V) zal de molenbouwer binnenkort echter de effectieve werken opstarten en dus blijft de deadline van november 2025 haalbaar.
The post Effectieve renovatie Plaatsmolen in Pittem

Lees meer »

Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist

Op 17 juni 2024 vierde Gina Hertveldt haar 103de verjaardag in het woonzorgcentrum De Noordhinder in Heist. Aangezien de 100-plusser een echte zoetekauw is, verrasten schepenen Nick Wenmaekers en Tine Gobert haar met een lekkernijenbox van Oxfam Wereldwinkel.
The post Gina viert 103de verjaardag in wzc De Noordhinder in Heist appeared first on KW.be.

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Verdrinkingsdood van Delano roept nare herinneringen op bij Melissa: “Het verdriet om Mereltje gaat nooit meer weg”

Als iemand begrijpt wat de ouders van de kleine Delano (1) doormaken, dan is het Melissa Naeyaert (37) uit Ichtegem. De jongen verdronk nadat hij in een zwembadje in de tuin klauterde. Bijna dag op dag tien jaar geleden verloor Melissa haar dochtertje Merel (3) op een haast identieke manier. “Mijn hart zal nooit meer helemaal helen.”
The post

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco: “Zijn tactische kunde? Niets van te zien”

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »