50 jaar na de iconische clip komt Willem Vermandere opnieuw naar Brugge

Willem Vermandere, één van Vlaanderens meest gerenommeerde volksmuzikanten, komt op 5 mei om 15 uur naar Concertgebouw Brugge. Hij keert 50 jaar na datum terug naar de stad waar hij de legendarische clip voor “Blanche en zijn peird” opnam. Het tv-programma “Mary’s magazine” nam Vermandere destijds mee op pad door Brugge en draaide er een clip. Vandaag werd het nieuwe Brugse concert aangekondigd, 50 jaar na die bewuste opname in de Brugse binnenstad.

Willem Vermandere, kleinkunstenaar, denker, beeldhouwer, zanger, muzikant, heraut van het volkse woord en brenger van vertellementen. De titels van Vermandere zijn legio. Samen met zijn trouwe muzikanten-trawanten – zoals Willem ze zelf noemt – Freddy Desmedt (klarinet, dwarsfluit, saxofoon en percussie), Pol Depoorter (gitaren en mandoline) en Bart Caron (contrabas) tovert Willem met woord en klank, luchtig en doodernstig, droevig en blij, levenslustig en soms donker. Willem zingt graag, speelt graag muziek, maar hij vertelt ook graag tegen het publiek. Verhalen uit zijn leven, verhalen over liedjes die tot stand kwamen, verhalen over allerlei zaken die de mensen boeien. Vlaanderens warmste theatermens Willem Vermandere – die net zoals echte goede wijn verbetert met het ouder worden – komt op 5 mei 2024 opnieuw naar Concertgebouw Brugge. Zijn laatste optreden in Concertgebouw Brugge dateert alweer van mei 2018.

Niet tussen Kortrijk en Lauwe, maar in Brugge

Dat het optreden nu wordt aangekondigd is geen toeval. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat de legendarische clip van “Blanche en zijn peird” in Brugge werd opgenomen. Het toenmalige BRT-programma “Mary’s magazine” ging met Vermandere schok door de historische binnenstad. Vanuit een paardenkoets, hoe kan het ook anders, zong hij “Blanche en zijn peird”.

Mary Porcelijn

De tv-show op BRT, “Mary’s magazine”, werd gepresenteerd door Mary Porcelijn. De presentatrice had in de jaren ’60 zelf een zangcarrière maar blijf vooral een stukje tv-geschiedenis door tijdens één van de eerste kleuruitzendingen van BRT (voorjaar ’71) een handvol seconden poedelnaakt door beeld te schrijden. Daags na de uitzending stond de Vlaamse media in rep en roer. Dat in de bewuste scène Mary’s plaats werd ingenomen door een stand-in actrice kwam pas decennia later aan het licht. (PADI)

Tickets en info via www.show-time.be

The post 50 jaar na de iconische clip komt Willem Vermandere opnieuw naar Brugge is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Demiral twee wedstrijden geschorst na omstreden gebaar, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij krijgt een schorsing van twee wedstrijden opgelegd. Turkse president Erdogan is alvast aandachtig toeschouwer bij Nederland-Turkije.

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken Aziatische hoornaar bij kinderen

De Aziatische hoornaar zet haar opmars deze zomer weer verder. Het Vlaams Bijeninstituut waarschuwt voor steken van Aziatische hoornaars bij kinderen. Deze waarschuwing werd zondag in de Facebookgroep via een zogenaamd Safety Alert bekendgemaakt. “Bij de start van de zomervakantie werd het eerste kind in Vlaanderen gestoken. Het gebeurde in een speelhuisje waar een nest Aziatische hoornaars aanwezig was.”

Lees meer »

Brandweer haalt gecrasht sportvliegtuigje weg, buurtbewoners geschrokken: “Ik zag het neerstorten”

In de omgeving van de Heidestraat in Hasselt is de brandweer Zuid-West Limburg aanwezig op de plek waar gisteren een vliegtuigje neerstortte. Daarbij liet een inzittende het leven, de piloot moest met zware verwondingen naar het ziekenhuis. De nabestaanden van het slachtoffer bezochten zaterdag de plaats van het ongeval. Vanmiddag werken de hulpdiensten verder aan de berging van het wrak.

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar

De partij VOOR Koekelare heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit gebeurde op de jaarlijkse Chateaubriand-avond, waar lijsttrekker en schepen Jan Lievens de kandidaten voorstelde aan 400 aanwezigen.
The post VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe uitbaters van B&B Quarter House: van McDonald’s naar paardenpension

Quarter House, de B&B met paardenpension in Moerkerke, heeft nieuwe uitbaters. Vanessa Huughe (50) en Kris Bogaerts (45) zwaaien nu de plak op het domein. “Als grote paardenliefhebbers kenden we het domein al en toen we de kans kregen de uitbating over te nemen, hebben we toegehapt”, zegt Vanessa.
The post Vanessa (50) en Kris (45) zijn de nieuwe

Lees meer »