Vito Braet promoveert naar World Tour-team Intermarché-Circus-Wanty: “Kijk al uit naar de aërotesten”

Vito Braet (22) verlaat na twee jaar Team Flanders-Baloise. De volgende twee seizoenen rijdt hij bij Intermarché-Circus-Wanty in de World Tour.

Vito Braet, vorig jaar nog actief op het WK voor beloften in het Australische Wollongong, begon heel goed aan z’n tweede seizoen in de pro-continentale Vlaamse opleidingsploeg. Zijn investering in een hoogtetent – in december 2022 bleef hij in eigen streek trainen in plaats van op stage te gaan naar Spanje – leek zo goed als onmiddellijk te renderen. In de Ster van Bessèges mocht hij als winnaar van het bergklassement het eindpodium op.

Met toptiennoteringen in zowel Le Samyn, Grote Prijs Jempi Monseré als de Profronde van Drenthe trok hij die lijn in de maand maart door. Braet haalde een mooie prijs in de kletsnatte Brabantse Pijl (16de) en sprintte in een etappe van de Ronde van Hongarije derde in het zog van topsprinters als Fabio Jakobsen en Phil Bauhaus. Hij kroop ook enkele keren in lange ontsnappingen. Onder meer recent nog in de openingsetappe van de Ronde van Luxemburg. Voor enkele World Tour-teams heeft hij het juiste profiel.

“Maar Intermarché-Circus-Wanty werd als eerste ploeg echt concreet”, aldus Braet. “Bovendien een Belgische ploeg die niet alleen belang hecht aan koersen uit de World Tour. Het team werkt ook heel wat 1.1-wedstrijden af. In dat soort koersen kan ik misschien ook nog eens een prijsje meegraaien. Vind ik belangrijk, want het is altijd tof om zelf een degelijke uitslag te rijden.”

Sprinttrein

Daarnaast zal Braet vooral ingeschakeld worden tijdens de sprintvoorbereiding van Gerben Thijssen en Arne Marit. “De beensnelheid van beiden is veel hoger dan de mijne”, verduidelijkt de naar Hulste uitgeweken Zwevegemnaar. “Zelf sprinten zal er wellicht niet meer inzitten. Gerben of Arne aan overwinningen helpen, dat wordt één van mijn belangrijkste functies in het team.”

Bij Sport Vlaanderen-Baloise was Arne Marit vorig jaar ploegmakker van Braet. Gerben Thijssen ligt nog tot eind 2025 onder contract bij Intermarché-Circus-Wanty. De overeenkomst van Braet loopt ook tot 31 december 2025. In het voorjaar 2023 kwam hij in beeld bij Aike Visbeek, performance manager bij de Waalse World Tour-ploeg.

“Het is ons opgevallen dat Vito Braet onder de jonge profs gedurende een lang competitieblok een hoog vormpeil kan aanhouden”, benadrukt Visbeek. “Omdat wij nogal wat belang hechten aan de klassiekers bouwen we continu aan een brede basis van jonge talenten. Mannen die in lastige wedstrijden goed uit de verf komen en die nog een zekere progressiemarge hebben. Bovendien toonde hij ook enige veelzijdigheid. Want hij haalde goeie resultaten in zowel kasseiklassiekers als in een lastiger wedstrijd zoals Brabantse Pijl, maar sprintte ook enkele keren heel goed.”

Tijdrijden

Bovendien is Braet niet de eerste renner die promoveert van de Vlaamse opleidingsploeg naar het World Tour-team van ceo Jean-François Bourlart. Arne Marit en Rune Herregodts gingen hem vorig jaar voor. In een verder verleden zetten ook Aimé De Gendt en Pieter Vanspeybrouck de stap naar dit team. Vanspeybrouck maakt intussen deel uit van de staf van Intermarché-Circus-Wanty.

De 22-jarige renner hoopt bij de overstap naar de World Tour-ploeg nog wat stappen te zetten in het werk tegen de klok. “Eigenlijk doe ik dat graag en ik train daar best vrij veel op, maar sedert mijn overstap naar de profs rendeerde dat nog niet echt”, geeft hij toe. “Ben nog altijd een beetje aan het zoeken naar de juiste positie op de tijdritfiets. Hopelijk kan de expertise die ze bij een team uit de World Tour hebben mij verder vooruit helpen. De bikefitting en de aërotesten deze winter bij mijn nieuwe ploeg, daar kijk ik echt naar uit.”

Voor Braet wordt het na twee seizoenen Eddy Merckx-fietsen overschakelen naar Cube. “Maar ook over die fietsen heb ik al veel goeie dingen gehoord en gelezen”, besluit de leergierige broodrijder. (HF)

The post Vito Braet promoveert naar World Tour-team Intermarché-Circus-Wanty: “Kijk al uit naar de aërotesten” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Frankrijk heeft met Maignan een ‘bunker‘, maar Duivels rekenen op Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje: Leie Waterdag pakt uit met boeiend programma

Aan de oevers van de Leie kan je op zondag 7 juli met een speedboot varen, genieten in het tijdelijke zomerdorp, deelnemen aan een sumo-hanengevecht of een eigen meesterwerk creëren tijdens Paint&Sip. Leie Waterdag wordt ter ere van het Emile Clausjaar overgoten met een kunstig sausje.
The post Op de speedboot, in het zomerdorp of schilderen met een drankje:

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.
The post Vader en zoon

Lees meer »

Oude boerderij in Merchtem gaat in vlammen op

In de Peisegemstraat in Merchtem is gisteravond een oude boerderij uitgebrand. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Bij de brand kwam erg veel rook vrij. Mensen in de buurt kregen dan ook de raad om ramen en deuren dicht te houden.

Lees meer »