Sportschepen zorgt voor Izegems boksgala op kerstdag: “Bokstraditie mag niet verdwijnen”

Het zag er eerst naar uit dat er in Izegem alleen maar met Allerheiligen een boksgala zou zijn, maar niet met kerstdag. Tot groot ongenoegen van veel boksliefhebbers. Maar sportschepen Virginie Derumeaux (N-VA) zorgde voor een kentering en Rudi Compernol en Boxing Team Houtland (BTH) mogen nu al het Kerstgala in de sporthal voorbereiden.

Omdat het Kerstgala 2022 volledig tegensloeg beslisten Rudi Compernol en het duo Filiep Tampere en Delfine Persoon van BTH dit jaar met kerst geen boksgala te organiseren in Izegem, maar misschien wel in de nieuwe bokszaal in de Bollestraat in Gits. Om geen financieel risico te lopen. “Als we in de sporthal in Izegem organiseren verdienen we ook niets aan de dranken”, zei Filiep een tijdje geleden. “In Gits hebben we onze eigen bar. En we zien dan wel wat het volgend jaar wordt.”

Maar veel boksliefhebbers willen absoluut niet dat die meer dan 100 jaar oude Izegemse bokstraditie verdwijnt. Boksliefhebber in hart en nieren Izegemnaar Dirk Hostekint – hij stond ooit zelf nog in de ring – miste maar weinig Izegemse boksgala’s. “Ik weet ook wel dat het vorig jaar met kerst geen succes was, maar dat is nu ook geen reden om niet meer te geloven in Izegem Boks. Ik hoop oprecht dat er toch nog mensen zijn die er wel nog in geloven, het financieel aankunnen en de traditie voortzetten.”

Luc Joye, de opvolger van de legendarische Charles De Jager en jarenlang de organisator van de Izegemse boksgala’s met vaak steengoede boksers, heeft uiteraard ook liever dat Izegem Boks blijft bestaan. “En daarvoor zijn vooral kwalitatief goede kampen nodig. Het kan al eens tegenslaan, maar iedere organisator heeft daar wel een keer mee te maken. Maar het kan, dat bewijzen ook Marnix en Wouter Dujardin in Ingelmunster.”

Bomvolle zalen

“Het verdwijnen van Izegem Boks op kerstdag en later misschien op korte termijn ook op 1 november zou een kaakslag zijn voor de mensen die zich daar jaren voor hebben ingezet zoals Charles De Jager zaliger en Luc Joye met toen voorzitter Daniël Bogaert”, zeggen Marnix en Wouter Dujardin.

“Jaren werden hier de beste boksgala’s van België en ver buiten ons land georganiseerd. Wie herinnert zich niet de fantastische tijden met J.P. Coopman, J.M. Renard, Dirk Wallijn, Marino Monteyne, Fernand Roelands en zeker niet te vergeten Sugar Jackson? Bomvolle zalen tot 2.500 man. Gewezen schepen Didier Vandeputte zei me ooit dat er in Izegem twee sportevenementen nooit mogen verdwijnen: Izegem Koers en de traditionele boksgala’s. Een accommodatie als hier in Izegem kan je niet overal vinden. Blij te horen dat Izegem blijft bestaan.”

Beide partijen tevreden

Het was schepen Virginie Derumeaux (N-VA) die de kat de bel aanbond. “Toen de Izegemse boksmeetings vorig jaar georganiseerd werden, was ik nog geen schepen van Sport”, zegt ze. “Toen jij me opbelde en me er attent op maakte dat er in de sporthal wel een boksmeeting op Allerheiligen zou plaatshebben, maar dat er geen kerstgala meer zou zijn, heb ik contact gezocht met organisator Rudi Compernol. We zijn samengekomen met de uitbater van de cafetaria en uiteindelijk kwamen we overeen dat het kerstgala boksen wel in Izegem zal plaatsvinden. Iets waar ik en het stadsbestuur blij mee zijn. Een traditie van meer dan 100 jaar mag niet verloren gaan.”

Organisator Rudi Compernol is erg opgelucht en tevreden dat hij met Boxing Team Houtland met kerstdag nu toch in Izegem een boksgala kan organiseren. “De schepen van Sport zorgde na overleg voor een oplossing. De Izegemse boksliefhebbers (en ook de andere uiteraard) zullen met kerstdag weer kunnen genieten van vijf profkampen. Iets wat in de nieuwe bokszaal van Filiep Tampere en Delfine Persoon in Gits niet evident geweest zou zijn. En op 1 november staan ook al mooie kampen op de affiche: een Benelux-kampioenschap met Robin Barbiaus, Leonardo Strynckx, Amy Naert én de hoofdkamp met Delfine Persoon zelf.”

The post Sportschepen zorgt voor Izegems boksgala op kerstdag: “Bokstraditie mag niet verdwijnen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

La Réserve is méér dan ooit terug: luxueus hotel krijgt als eerste aan Belgische kust label “vijf sterren superior”

Een klein jaar nadat La Réserve Resort de deuren opende, mag het hotel het label “vijf sterren superior” in ontvangst nemen. En dat is een primeur aan de Belgische kust. Marc Coucke en Bart Versluys werkten hard aan de comeback van een van de meest besproken hotels aller tijden. De zakenpartners haalden het onderste uit de kan – en hun

Lees meer »

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie verhuisde

Een vrouw eist van haar voormalige 41-jarige buurman uit Diksmuide liefst 6.000 euro schadevergoeding in de rechtbank van Veurne. I. beweert door M.D. jarenlang gepest en zelfs fysiek aangevallen te zijn, waarop ze verhuisde. De man zelf schuift echter alles in de schoenen van de vrouw.
The post Vrouw eist liefst 6.000 euro schadevergoeding omdat ze door zware burenruzie

Lees meer »

Foute wegwijzer naar Aartselaar in Kontich maakt ‘anale driehoek’ even officieel: ‘AARStelaar’

Op een kruispunt in Kontich is bij wegenwerken een nieuwe wegwijzer naar Aartselaar geplaatst met een schrijffout op. Er staat niet Aartselaar maar Aarstelaar. De gemeenten Aartselaar, Kontich en Reet worden al jaren grappend de anale driehoek genoemd. Bart Lambrecht (N-VA), schepen voor communicatie in Aartselaar, ziet de humor er wel van in, maar hij heeft aan het Agentschap Wegen

Lees meer »

Wie vanuit Londen het Verenigd Koninkrijk in reist staat schok te wachten: grootste deel heeft geen economische waarde

In het Verenigd Koninkrijk staan schoolgebouwen letterlijk op instorten, staan in sommige gemeenten meer voedselbanken dan fabrieken en zijn 5-jarigen kleiner dan in 2010 vanwege ondervoeding, ziet de Brits-Nederlandse columnist van ‘Financial Times’ Simon Kuper. De economische malaise is volgens hem voor de Britten hét hete hangijzer bij de parlementsverkiezingen donderdag, schrijft hij in de Nederlandse krant ‘Algemeen Dagblad’. Hoe

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »