Schepen misnoegd nadat Brugse monumenten beklad worden met graffiti: “Zoiets doe je gewoon echt niet”

“Ik ben geschokt. Ik kan niet begrijpen waarom iemand een monument beklad.” Zo reageert schepen van Cultuur Nico Blontrock (cd&v) op de vandalenstreek afgelopen weekend in Brugge. Zowel het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck op de Markt als het Belfort werden beklad met graffiti. Ook buiten het centrum werd vandalisme vastgesteld.

Het was een opvallend zicht voor wie afgelopen weekend de Markt van Brugge passeerde. Op het standbeeld van Jan Breydel en Pieter de Coninck, de twee lokale volkshelden die in 1302 een grote rol speelden in het Vlaamse verzet tegen de Franse koning, hadden stadsmedewerkers eerst een wit doek gehangen, waarover korte tijd later een Brugse vlag werd geplaatst. Het onderschrift? ‘Graffitischade wordt verwijderd’.

Zaterdag werd in de loop van de ochtend vastgesteld dat er graffiti werd gespoten op dit iconische standbeeld. In afwachting van het anti-graffititeam van de stad – dat de tags zal verwijderen – werd beslist om de vandalenstreek af te dekken. Opvallend is dat het niet het enige Brugse monument is dat werd geviseerd. Ook het Belfort werd beklad, maar dat kon gelukkig snel en meteen verwijderd worden.

Geen begrip

Dat er in Brugge sporadisch graffiti wordt gespoten op plaatsen waar het niet mag – denk aan de stationsomgeving of fietstunnels – is geen nieuw gegeven. Maar dat er monumenten worden beklad, daar wordt logischerwijs zwaar aan getild. Schepen van Cultuur Nico Blontrock (cd&v) slaakt een diepe zucht. “Ik ben verontwaardigd. Als schepen én als Bruggeling”, zegt Blontrock. “Ja, ik ben geschokt en kan niet begrijpen waarom iemand een monument beklad. Hier kan je geen begrip voor hebben. Dit doe je niet. Nergens, en zeker dit op monumenten. Het is zonde en een schande.”

Ook buiten het stadscentrum werd nog graffiti vastgesteld, bevestigt burgemeester Dirk De fauw (cd&v). Dat gebeurde aan het parochiaal centrum van Sint-Andries. Of het om één en dezelfde dader(s) gaat, zal het onderzoek duidelijk moeten maken. Maandag zal alle overgebleven graffiti meteen verwijderd worden door de bevoegde dienst.

(MM)

The post Schepen misnoegd nadat Brugse monumenten beklad worden met graffiti: “Zoiets doe je gewoon echt niet” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen

‘t Ferm, de organisatie die zinvolle dagbesteding aanbiedt aan mensen met een beperking, organiseert tijdens de warmste maanden van het jaar opnieuw ‘Ferme Woensdagen’. Die vinden telkens plaats op de binnenkoer van ‘t Capellehof.
The post Welkom bij ‘t Ferm in Rollegem-Kapelle tijdens de Ferme Woensdagen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Artificiële intelligentie bepaalt wat u betaalt voor uw koopjes bij Zeb of Torfs. “Daardoor al kortingen tot -70 procent”

Grote modeketens gebruiken tegenwoordig artificiële intelligentie (AI) om te bepalen welke artikelen in deze soldenperiode met welke korting worden verkocht. Als consument doet u daar alvast uw voordeel mee, want onder meer ZEB en E5 pakken nu al uit met kortingen tot -70%. Betekent dit ook dat koopjesjagers in de ene winkel een betere deal kunnen scoren dan in de

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken

Het bufferbekken langs de Oude Kerkstraat in Ettelgem wordt een recreatieve hotspot voor fietsers en wandelaars. “Dankzij de ondersteuning van Westtoer kunnen we de site nieuw leven inblazen”, zegt burgemeester Romina Vanhooren.
The post Nieuwe recreatieve hotspot aan Oudenburgs bufferbekken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »