Podcast brengt geschiedenis van 50-jarige snelweg tot leven: “E17 zit vol bijzondere verhalen”

De E17 wordt jaarlijks door miljoenen lokale en internationale chauffeurs gebruikt om van A naar B of zelfs Z te rijden. De snelweg viert dit jaar zijn 50ste verjaardag. Een jubileum dat op verschillende manieren gevierd wordt. Lucas Derycke en Ellis Meeusen bundelden 17 bijzondere verhalen in de podcast ‘Alle E17 goed!’. De erfgoedcellen Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong pakken daarnaast uit met een Rijdend Museum en een fototentoonstelling.

Niemand die de E17 niet kent, de snelweg dwars door België vormt een belangrijke en drukke as in het nationale en zelfs internatoniale verkeer. Helaas wordt het woord ‘E17’ in een zin meestal gevolgd door ‘file’ of ‘ongeval’. Vooral de zwaarste kettingbotsing van ons land staat in het geheugen gegrift. Op dinsdag 27 februari 1996 vond er in Nazareth een ongeval plaats waarbij maar liefst 200 voertuigen betrokken raakten, met tien dodelijke en heel wat andere slachtoffers als gevolg.

Nu komt de snelweg met een positief verhaal in het nieuws. De E17 bestaat vijftig jaar en dat willen ergfoedcellen Zuidwest, Cultuurregio Leie Schelde en Erfgoed Viersprong in de kijker zetten. De drie regio’s verzamelden feiten, getuigenissen en verhalen rond vijftig jaar E17. Met dat historische materiaal troken ze naar audio- en theatermakers Lucas Derycke en Ellis Meeusen, die de geschiedenis tot leven brachten in een gloednieuwe podcast.

Menselijke anekdotes

“Als verhalenverteller is het altijd boeiend om stil te staan bij datgene waar iedereen aan voorbijgaat, in het geval van de E17 zelfs aan 120 kilometer per uur”, vertelt Lucas. “Ik vind het ontroerend dat de verjaardag van een snelweg gevierd wordt. Het is een heel bijzonder project met leuke verhalen.” De podcast kreeg de naam ‘Alle E17 goed!’, een knipoog naar de gekende compilatiealbums ‘Alle 13 goed!’ uit de jaren zeventig.

De podcast telt 17 tracks, korte menselijke verhalen uit het leven gegrepen. De waargebeurde anekdotes en feiten werden verwerkt tot creatieve teksten en ingesproken door stemacteurs. “Het mengen van feiten en fictie op een toegankelijke prikkelende en toch ook respectvolle manier was een leuke uitdaging voor ons”, zegt Ellis. “We konden plots heel veel verhalen op evenveel verschillende manieren vertellen. Elk nummer is anders en samen geven ze vijftig jaar geschiedenis weer.”

Gevonden Mammoet

Van dansen in discotheek Boccaccio tot een gevonden mammoet, van op reis vertrekken met de caravan tot een slaapwelgesprekje met een praatpaal, het gebeurde allemaal langs of op de E17. De podcast ‘Alle E17 goed!’ is sinds 28 september te beluisteren op Spotify.

Het is niet het enige project. De drie erfgoedcellen stelden namelijk een Rijdend Museum samen, die de komende maanden halt houdt in iedere stad en gemeente langs de autosnelweg. Fotograaf Koen Degroote werkt bovendien aan een fototentoonstelling over de vrachtwagenchauffeurs van nu die dagen tot zelfs weken op de E17 vertoeven.

(LV)

Meer info vind je op www.50jaare17.be.

The post Podcast brengt geschiedenis van 50-jarige snelweg tot leven: “E17 zit vol bijzondere verhalen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Zowel in Rusland als in Oekraïne schade door nachtelijke droneaanvallen

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met tweedehandskledij op Tieltse Markt: “Alles wat hier in de rekken hangt, is in prima staat”

Op zoek naar merkkledij aan zachte prijsjes? Dan kan je vanaf dinsdag 2 juli terecht bij ‘Next Life’ op de Markt van Tielt. Geboren en getogen Tieltse Eveline Mullaert (44) verkoopt er voortaan tweedehandskledij voor dames, heren en kinderen, maar je vindt er ook schoenen, handtassen en andere accessoires.
The post Eveline (44) opent met ‘Next Life’ winkel met

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld

Stad Brugge investeert in de vervanging van de veldverlichting van sportcomplex Gulden Kamer en de krachtbalterreinen in Lissewege. De bestaande verlichting wordt vervangen door energiezuinige LED-verlichting.
The post Sportcomplex Gulden Kamer in Sint-Kruis en krachtbalterreinen in Lissewege krijgen LED-verlichting op het veld appeared first on KW.be.

Lees meer »

Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet

Dankzij een trouwe poule van tientallen medewerkers is Velosport Veldegem al jarenlang een begrip in de wielerwereld voor niet-profs. Negen koersdagen wordt het peloton uit binnen- en buitenland veilig door Groot-Zedelgem geloodst. Respect dat eens in de kijker mag, vindt voorzitter Jean-Pierre de l’Ange.
The post Velosport Veldegem bedankt vaste medewerkers voor inzet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde plaats op lijst gemeenteraadsverkiezingen Oostende

Met de keuze voor Niko Geldhof op plaats vier herstelt Vooruit hem in ere na een politieke sabbat van 10 jaar. “Ik was de laatste echte schepen van Toerisme”, zegt Geldhof, die enkele duidelijke plannen heeft. Vooruit Plus herstelt hem in ere.
The post Niko Geldhof van Vooruit na politieke sabbat van tien jaar in ere hersteld met vierde

Lees meer »