Orthodoxe ‘Tigray’ komt thuis in Sint-Elooiskerk in Kortrijk

Na jaren zoeken heeft de Tigray orthodoxe gemeenschap een plaats gevonden waar ze hun erediensten kunnen houden. De Noord-Ethiopische christenen zochten al jaren een locatie om de vele slachtoffers van de burgeroorlog uit hun herkomstland te eren. Op 23 september overhandigde deken Geert Morlion officieel de sleutel van de Sint-Elooiskerk in Kortrijk. Vanaf nu kan de Tigraygemeenschap elke derde zaterdag van de maand er een dienst houden.

Voor de orthodoxe Tigray-kerkgemeenschap is 23 september een historische dag. Op die dag kregen ze officieel de sleutel in handen van hun nieuwe thuishaven, de Sint-Elooiskerk. De gelovigen krijgen voor de eerste keer een vaste locatie om hun diensten te houden. De drijvende kracht achter de overeenkomst is Rishan Kahsay. “Mijn zoektocht begon drie jaar geleden. Via het akkoord van het Bisdom Brugge en stad Kortrijk is mijn vraag eindelijk beantwoord. We zijn met de gemeenschap heel dankbaar”, aldus Rishan.

Elke derde zaterdag van de maand zal de Sint-Elooiskerk de Tigray orthodoxe gemeenschap ontvangen voor een eredienst. De dienst duurt van 8 uur tot rond 12 uur. “Onze ceremonie is lang, maar onze gemeenschap is ruim verspreid. We hebben christenen die zelfs uit Nederland, Luxemburg en Duitsland komen. Zij moeten ook de kans krijgen om hier te geraken”, vertelt Rishan. Duitse bisschop Kesis Abraham neemt de taak op zich om de diensten te leiden.

Slachtoffers eren

De overhandiging van de sleutel, die gevolgd werd door een gezamenlijke processie, was een emotioneel moment voor de Ethiopische gemeenschap. “Na een jarenlange burgeroorlog heerst er nog steeds veel onrust in Ethiopië. Die conflicten kostten al duizenden mensen het leven. Nu we een kerk hebben, kunnen we eindelijk de slachtoffers eren”, sluit Rishan af. Na de processie grepen deken Geert Morlion en bisschop Kesis Abraham het moment aan om samen het Onzevader op te zeggen, elk in hun eigen taal.

(Siel Vandorpe)

The post Orthodoxe ‘Tigray’ komt thuis in Sint-Elooiskerk in Kortrijk is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Benefietconcert in de Sint-Pieterskerk in Tielt voor huizenproject in Oeganda

Op maandag 1 juli kan je in de Sint-Pieterskerk in Tielt terecht voor een bijzonder benefietconcert. ‘Een reis door de tijd’ wordt georganiseerd door Harmonie van Hoop. De opbrengst wordt geschonken aan priester-missionaris Sander Kesseler, die momenteel werkzaam is in Oeganda. “We hebben financiële hulp nodig om huizen opnieuw op te bouwen. De steun kan echt het verschil maken.”

Lees meer »

Na zonneschijn komt regen: KMI kondigt onweerscode oranje af

Vandaag start meestal zonnig met in het zuiden al wel meer wolkenvelden. In de loop van de dag neemt de bewolking overal toe en wordt het wisselend bewolkt. Enkele buien of een onweer zijn al hier en daar mogelijk in de namiddag. Vanavond en vannacht trekt een onweerszone over het zuiden van het land, mogelijk met hevige rukwinden en hagel,

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Israëlisch leger beveelt massa-evacuatie Khan Younis, 250.000 Palestijnen moeten (opnieuw) vluchten

Het Israëlisch leger heeft een massa-evacuatiebevel uitgevaardigd voor de Palestijnen in Khan Younis, de op 1 na grootste stad in Gaza. Volgens de VN wordt meer dan kwart miljoen mensen getroffen. Sinds de start van de oorlog hebben de Palestijnen zich al talloze keren gedwongen moeten verplaatsen. "De meesten zijn pas teruggekeerd of net van Rafah naar Khan Younis gevlucht

Lees meer »

Remco Evenepoel in het hooggebergte: is 8,5% zijn breekpunt? En waar is hij levensgevaarlijk voor zijn concurrenten?

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Wij analyseerden alvast alle bergetappes die Evenepoel reed sinds hij prof werd. Vandaag deel 1: wat zeggen de

Lees meer »

“Zo wordt het haast onmogelijk gekwalificeerde mensen te houden”: Wesley Sonck reageert op afscheid bij Belgische voetbalbond

Wesley Sonck (45) heeft in een niet mis te verstane boodschap op zijn Instagrampagina gereageerd op zijn afscheid bij de Belgische voetbalbond. De ex-speler en gewezen Rode Duivel was er bondscoach van België U19. Sonck bedankt voor het volgens hem erg vage voorstel op korte termijn waarin hij bovendien zijn tv-werk als analist moest laten vallen. Sonck: “Op deze manier

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Boete, rijverbod en proeven voor automobiliste met 2 promille in slaap achter stuur: “Je was murw door de alcohol, heel gevaarlijk”

Stilstaand, met draaiende motor maar met haar hoofd op de passagiersstoel in slaap. In die toestand kon een 33-jarige automobiliste uit Bavikhove (Harelbeke) in Kuurne door agenten aangetroffen worden. Ze bleek dronken en had bijna 2 promille alcohol in het bloed te hebben. “Je was murw door de alcohol”, kreeg ze alvast een stevige uitbrander van de politierechter.
The

Lees meer »