Ombouw kerk Koekelare naar socioculturele zaal wordt concreet: “Respect blijft behouden”

Tijdens een infosessie lichtte het gemeentebestuur de plannen toe om de kerk in dorpskern De Mokker om te vormen naar een socioculturele zaal. In 2025 zouden de werken van start kunnen gaan. Voor de kerk van Zande is nog geen herbestemming klaar

Dat er een herbestemming van de kerk komt, is op zich geen verrassing. Al in 2017 stelde de gemeente een kerkbeleidsplan op om de toekomst van de parochiekerken onder de loep te nemen. Want net als in de rest van Vlaanderen worden ook in Koekelare de kerken steeds minder gebruikt – ruimte die beter benut kan worden, dus.

“De kerk in De Mokker is geen traditionele zuilenkerk en ook niet kruisvormig. Het gebouw, dat een grote zaal heeft, leent zich ertoe om een socioculturele herbestemming te krijgen”, kadert burgemeester Patrick Lansens (Vooruit).

“Kijk, momenteel huren we van de dekenij de ietwat verouderde zaal De Mokkernaere aan de overkant van de straat, bijvoorbeeld voor het project De Gezellige Tallore. Dit initiatief kan dan in de vernieuwde kerk plaatsvinden. Ook de twee plaatselijke basisscholen kunnen voor activiteiten naar de nieuwe gemeenschapszaal trekken, waar ook ruimte komt voor pakweg babyborrels, voorstellingen en muziekopvoeringen. We bieden zo ook een oplossing voor toneelkring Wilt Van Gheeste, en fanfares Jorko en Sint-Joris, die allemaal op zoek zijn naar geschikte repetitieruimtes.”

Geen fuiven

“Let wel: we behouden het respect voor de geschiedenis. Hier zullen dus geen fuiven of metaloptredens plaatsvinden.” In de kerk zelf wordt het verhoogd stuk waar het kerkkoor postvat gelijkgetrokken met het gelijkvloers. Eronder, in de kelder, komen de technieken. In de ontwerpplannen staat ook een nieuwe tweede hoger gelegen ruimte voor repetities en vergaderingen.

“We nemen voor dit dossier Urban Architectencollectief onder de arm, een Gents bureau gespecialiseerd in de herbestemming van kerkgebouwen”, vervolgt Lansens. “We wensen met de werken te beginnen in 2025 en in de loop van 2026 klaar te zijn. De kosten liggen nog niet in detail vast, maar we rekenen op zowat 1 miljoen euro.” De toelichting van onze plannen met een infosessie kon rekenen op ruime belangstelling van 90 personen. De reacties waren positief. Zowat honderd jaar na de bouw van de kerk, lijkt ze klaar voor een nieuw hoofdstuk. Voor de kerk van Zande is nog geen herbestemming klaar.

The post Ombouw kerk Koekelare naar socioculturele zaal wordt concreet: “Respect blijft behouden” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Groot deel van centrum van Herentals is fietszone vanaf vandaag

De stad Herentals vormt een groot deel van het centrum vanaf vandaag om tot fietszone. Ook in delen van de wijk Wuytsbergen-Ekelen voert de stad een fietszone in. Zo wil de stad mensen ertoe aanzetten meer de fiets te nemen. Daarnaast moet het centrum veiliger worden voor leerlingen van scholen in de buurt.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »