Als je thuis of op restaurant champignons op je bord krijgt, is de kans groot dat je exemplaren eet die in de Gentweg in Adegem zijn gegroeid. Wekelijks vertrekken bij kwekerij Vandechamp tot 25 ton champignons naar de groothandel. Binnenkort komen daar ook nog enkele tonnen oesterzwammen bij.
Pieter Vandecasteele (41) groeide op in de champignonkwekerij van zijn ouders in Dentergem. Leen Degezelle (39), die aanvankelijk na haar opleiding economie in die richting een loopbaan opbouwde, koos voor de liefde en de champignons van Pieter. “Pieter werkte in de kwekerij van zijn ouders toen ik hem leerde kennen. Het stond vast dat hij later het bedrijf van zijn ouders zou overnemen.”
“Toen de tijd van de overname gekomen was, waren Pieter en ik ervan overtuigd dat we onze toekomst toch groter moesten zien. Daarom keken we uit naar een nieuwe en ruimere vestigingsplaats. Zo kwamen we terecht in de Gentweg in Adegem. Toen de eerste eigenaar dat bedrijf stopzette werd het overgenomen door groothandelaars die klant waren bij het bedrijf. Die combinatie lukte niet en er volgde een faillissement. Het was toen aan de curatoren om een overnemer voor de zaak te zoeken. In 2008 hebben wij de champignonkwekerij in Adegem gekocht.”
De kwekerij stond er al een paar jaar werkloos bij, wat niet goed was voor de infrastructuur van het bedrijf. “We hebben eerst de nodige herstellingen en moderniseringen aan de infrastructuur aangebracht”, legt Leen uit. “In de twaalf bestaande kweekgangen begonnen we met de teelt van witte en kastanjechampignons. Ondertussen is er een productie-eenheid bijgekomen, waardoor we nu 18 kweekgangen voor de champignons hebben en binnenkort ook de eerste oesterzwammen van onze vijf kweekgangen kunnen plukken. Momenteel brengen we 25 ton champignons per week op de markt. Met de oesterzwammen erbij zal dat aantal nog stijgen.”
Duurzaamheid
Bij Vandechamp loopt duurzaamheid al jarenlang als een rode draad door het productieproces. “Onze champignons en oesterzwammen groeien in compostaarde waarvan paardenmest, kippenmest en stro de belangrijkste onderdelen zijn. Die grond wordt met een loopband in en uit de kweekgangen gebracht. Zo’n 2,5 weken nadat de kweekbedden klaar zijn, kan de oogst beginnen. Dan moet het snel gaan, want champignons en oesterzwammen groeien ongeveer honderd procent in 24 uur. We brengen zelf onze champignons naar de groothandelsmarkten, waardoor we ook mee de prijs bepalen.”
Nevenproducten
De kwekerij levert ook nog nevenproducten af. De wortels van de champignons oftewel de schoentjes en de compostgrond wacht immers nog een nieuw leven. Onderzoek heeft aangetoond dat er uit de schoentjes chitine kan gewonnen worden, dat de farmaceutische sector gebruikt. De compostgrondis vooral door Franse landbouwers gegeerd als grondverbeteraar.
(LV)
The post Niets gaat echt verloren bij kwekerij Vandechamp in Adegem is provided by KW.be.