Jana (23) uit Heestert is Belgisch kampioen motorcross: “Volgend jaar wil ik mijn titel zeker verlengen”

Jana Calus is Belgisch Kampioen motorcross geworden bij de dames open MCLB. De Heestertse maakt samen met haar papa Kristof deel uit van het officieuze ‘Team Calus’. De liefde en het talent voor de motorcross zit dus duidelijk in het bloed, want Kristof pakte in 2015 de Belgische titel bij de de Experten en Masters.

De 23-jarige Jana Calus kreeg haar Belgische titel niet op een presenteerblaadje. Ze was de regelmatigste van een lang seizoen dat begon in mei en pas vorige week zijn ontknoping kende. “Vorige week boekte ik de dagoverwinning in Hamme, wat mij de titel opleverde”, glundert Jana.

Wie is Jana Calus?

* 23 jaar

* Woont in Heestert

* Dochter van Kristof (50) en Kathy (50), zus van Pieter-Jan (25)

* Studeerde sportmanagement

* Beroep: autosector

“Voor het kampioenschap zijn er een tiental wedstrijden die in aanmerking komen met nog andere tussenin die ook punten opleveren. Tijdens de eerste proef kreeg ik met motorpech af te rekenen. Maar meestal pakte ik de meeste punten.”

Twee beenbreuken

“Ik had er echt niet bij stil gestaan dat dit mogelijk zou zijn. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het besef er langzaam. Dit is nog altijd moeilijk te geloven. In 2017 , toen nog bij de VMO jeugdbond was ik er al eens dichtbij. Het werd een toen een pechjaar met tweemaal een sleutelbeenbreuk bij een valpartij waardoor ik weken was uitgeschakeld. Ik stond aan de leiding in het BK en verloor uiteindelijk de titel. Ik stond toen heel lang bovenaan. Nu had ik gelukkig deze pech niet. Ik rijd voor ‘Team Calus’. We noemen het lachend zo omdar mijn papa en broer in hetzelfde team rijden, vandaar.”

“Van een echt team maak ik geen deel uit. Het onderhoud van de motor gebeurt voornamelijk door mijn papa, maar ook door mijn broer. Ikzelf weet ook wel wat over motoren. Ik probeer zoveel mogelijk aan mijn conditie te werken door te fietsen, te lopen en natuurlijk ook op de motor, iedere woensdag in Komen.”

“Het motorcrossverhaal begon bij mij in 2014. Mijn papa Kristof had ook al de microbe te pakken, net als mijn opa. “Papa’s hoogtepunt in zijn carrière was de nationale titel in 2015 bij de Experten en Masters. Voorts was er ook nog een vierde plek in 2016 en een derde in 2017, op amper zes punten van de zilveren plak. Mijn broer Pieter-Jan, die begon in 2012, reed dit jaar niet zoveel wedstrijden. “Toen ik begon met mijn favoriete hobby was er de eerste vier maanden nog geen damesreeks. Die kwam er pas in 2015.”

“Ik ben vorig jaar in september afgestudeerd in de richting Sportmanagement. In januari had ik een baan in de autosector. Ik ben mijn werkgever heel dankbaar voor de glijdende uren waarop ik kan rekenen. Zo kan ik bijvoorbeeld naar Komen om er te trainen. Mede dankzij die flexibiliteit van mijn werkgever behaalde ik de Belgische titel.”

Titel verlengen

“Mijn doel is nu die titel te verlengen”, zegt Jana vastberaden. ‘Omdat wij geen grote categorie qua aantal deelneemsters zijn, rijden we samen met de nieuwelingen. In dat ruimere pak wil in de top tien finishen. Ik probeer me telkens zo goed mogelijk voor te bereiden op een race. Voldoende rust en gezond eten en leven is daar essentieel voor..

“Om deel te mogen en kunnen nemen aan een Europees of Wereldkampioenschap zou ik het trainingsvolume gevoelig moeten opdrijven. Dit zal echter nog niet voor onmiddellijk zijn. Ik heb daar eerlijk gezegd nog niet over nagedacht. Maar dit zou de droom van iedereen moeten zijn”, besluit Jana.

(EL)

The post Jana (23) uit Heestert is Belgisch kampioen motorcross: “Volgend jaar wil ik mijn titel zeker verlengen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

Erika (38) ontdekt ’s ochtends dat een onbekende een tent heeft opgezet in haar voortuin: “Zat aardbeientaart te eten”

Erika White (38) werd maandag al om half zeven ’s ochtends wakker gemaakt door haar zoontje omdat hij een tent in hun voortuin had zien staan. De Britse moeder uit Dartford ging onmiddellijk kijken en zag dat er inderdaad een onbekende man voor haar huis kampeerde. “Hij zat een aardbeientaart te eten”, aldus Erika, die hem beleefd vroeg om te

Lees meer »

“Hou je mond, kale eikel”: Declan Rice in de clinch na affluiten, ook obsceen gebaar van Bellingham toont spanning bij Engelsen

Engeland ontsnapte op een onwaarschijnlijke wijze aan een nederlaag tegen Slovakije. De spelers lieten hun emoties dan ook de vrije loop, op alle mogelijke manieren. Jude Bellingham vierde zijn doelpunt met een obsceen gebaar richting de Slovaakse bank, Declan Rice ging zelfs fysiek in de clinch met de Slovaakse bondscoach en noemde hem “een kale eikel”.

Lees meer »

Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over gemeenteraadsbeslissingen in Tielt: “Administratie verliest hier erg veel tijd mee”

In deze bestuursperiode zijn er bij het Agentschap Binnenlands Bestuur al 24 klachten binnengelopen over Tieltse gemeenteraadsbeslissingen. En dat leidt tot veel frustratie bij het schepencollege en bij de algemeen directeur. “Inhoudelijk hebben de klachten telkens weinig om het lijf, maar de administratie verliest er erg veel tijd mee.”
The post Deze legislatuur al meer dan twintig klachten over

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hij maakt zich zorgen om de jeugd”: geen straf voor man (68) die jongeren met vouwmes bedreigde in supermarkt

Een 68-jarige man uit Blankenberge heeft voor de Brugse rechtbank opschorting van straf gekregen omdat hij een groepje jongeren met een vouwmes bedreigde in een supermarkt. Dat hij daarbij racistische motieven had, achtte de rechtbank niet bewezen.
The post “Hij maakt zich zorgen om de jeugd”: geen straf voor man (68) die jongeren met vouwmes bedreigde in supermarkt appeared

Lees meer »

Expo ‘Een strand vol geschiedenis’ toont maritiem verleden

Van 1 juli tot 30 augustus duik je in het Wielingencentrum in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’. Blikvangers zijn een vroeg-17de-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan. De kano werd dinsdag al overgebracht vanuit het Museum aan de

Lees meer »

Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het moeilijkste!”

Manu Van Acker uit Oostende doet het uitstekend als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Hij liet het premièrepubliek niet alleen lachen, maar wist de zaal ook te ontroeren. Met zijn pakkende versie van ‘Waarom’ kreeg hij de zaal muisstil.
The post Manu Van Acker schittert als lakei Aimé in de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’: “Alles onthouden, dat is wel het

Lees meer »