Bruggeling Pieterjan (22) rijdt met solarwagen door Australië: “Als Belg onze wereldtitel verlengen”

Op 22 oktober staat de Brugse student industrieel ingenieur Pieterjan Dobbelaere aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens. Als lid van het Innoptus Solar Team van KU Leuven neemt hij deel aan een rit van vijf dagen van Darwin naar Adelaide. Het wordt een tocht van maar liefst 3.021 kilometer doorheen de Australische ‘Outback’.

De 22-jarige Pieterjan Dobbelaere is een van de twintig ingenieursstudenten van het Innoptus Solar Team die hebben bijgdragen aan de bouw van de tiende Belgische zonnewagen, de Infinite. Pieterjan werkte niet zomaar mee aan de wagen; in zijn postgraduaat voor industrieel ingenieur had hij de rol van productie-ingenieur die de leiding had over de ontwikkeling van de materialen en de eigenlijk bouw van het opmerkelijke op zonne-energie voortgedreven voertuig.

“Ik hield me zelf vooral bezig met het produceren van alle carbon-onderdelen voor de wagen en de structurele onderdelen. In vier maanden tijd hebben we alles gemaakt en ontwikkeld. Na de productiefase ben ik van mijn ingenieursfunctie overgegaan naar mijn racefunctie. Nu maak ik deel uit van het scoutingkonvooi dat de solarwagen voorafgaat om alles goed te verkennen”, vertelt Pieterjan vanuit Australië, waar het team nu al verblijft om de tocht tot in de puntjes voor te bereiden.

3.021 kilometer

De Leuvense studenten zullen dus met hun zonnewagen in slechts vijf dagen tijd van Darwin naar Adelaide rijden; een indrukwekkende tocht van maar liefst 3.021 kilometer doorheen de Australische outback. Het belooft een spannende wedstrijd te worden, want de Belgen zullen het opnemen tegen 42 andere teams van over heel de wereld. Maar ze komen alvast met een sterk voertuig aan de start, als we Pieterjan mogen geloven.

“Dankzij de gestroomlijnde vorm en uiterst efficiënte elektrische componenten – zoals de batterij, het zonnepaneel en de motor – is de Infinite een buitengewoon prestatiegerichte wagen. Bovendien heeft deze wagen uitvoerige tests ondergaan om ervoor te zorgen dat elk onderdeel betrouwbaar is. Tot op heden heeft de wagen al 4.380 kilometer afgelegd, waarvan 100 kilometer op Australische bodem”, klinkt het.

Drie piloten wisselen af

Pieterjan dacht mee na over de structuur van de wagen. Hiervoor deed hij onderzoek naar verschillende composietmaterialen om de gekozen wagenvorm te verkrijgen. Zowel stijfheid als gewicht van het materiaal speelden een belangrijke rol bij de keuze hiervan.

De zonnewagen, die een maximale snelheid van wel 170 kilometer per uur kan halen maar door de snelheidsbeperkingen in het verkeer niet sneller dan 120 rijdt, staat natuurlijk centraal in het hele project maar is op zich een onderdeel van een grote karavaan. In de wagen zelf, die krap bemeten is vanuit efficiëntie-overwegingen, kan maar één persoon plaats nemen. Er zijn drie piloten die minstens om de drie uur moeten wisselen.

“De cabine van de wagen is niet groot en het kan er ook erg warm worden”, zegt Bo July, de communicatieverantwoordelijke van het Innoptus Team. “Naast de zonnewagen zelf bestaat het konvooi verder nog uit drie wagens die er voor rijden. Zij houden zich onder meer bezig met navigatie en scouting. Zo checken ze of er geen hindernissen zijn, zoals putten of dode dieren op de weg.”

“En achter de zonnewagen rijden er dan een aantal ondersteunende wagens, onder meer om de strategie van de rit te bepalen. Dan zijn er ook nog wagens die instaan voor de communicatie met de buitenwereld en de pers, waar er dus beelden gemaakt worden en gegevens verspreid.”

Titel verdedigen

Het Belgische team heeft overigens iets te verdedigen want in 2019, de laatste keer dat het wereldkampioenschap plaatsvond, haalden ze de overwinning binnen. “Ik stond vier jaar geleden aan het begin van mijn studie toen het Belgische team de wereldbeker mee naar huis nam”, vertelt Pieterjan.

“Toen zei ik tegen mezelf dat ik ook ooit deel wilde uitmaken van zo’n team. En nu is het zover. Vanaf dag één van het project hadden we als team hetzelfde doel: onze wereldtitel verlengen. Vijftien maanden later staan we hier samen in Australië met een sterke wagen, klaar om ons doel te verwezenlijken.”

The post Bruggeling Pieterjan (22) rijdt met solarwagen door Australië: “Als Belg onze wereldtitel verlengen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Hooggerechtshof VS: Trump geniet deels immuniteit tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen

Fietsen, ontdekken en proeven. Dat zijn de ingrediënten voor de nieuwe fietsroute ‘Fietsen met smaak’. Het project, een unieke samenwerking tussen Menen en het Franse Halluin, loodst fietsers langs een traject van 36 kilometer, op ontdekking in de streek.
The post Nieuwe fietsroute in Menen is samenwerking over de grenzen heen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enqûete: helft wil Tedesco zien vertrekken, een derde vindt dat Lukaku best stopt bij nationale ploeg

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Bijna één op de drie vindt ook dat Lukaku best stopt bij de nationale ploeg, terwijl 80% van mening

Lees meer »

“Een dag ‘Het eiland’ niet gequoot, is een dag niet geleefd”: fans vieren populaire tv-reeks in coworking op Antwerpse Meir

Trivial time, groene dassen en ‘ne ring op een Düsseldorf’: fans van Het eiland kunnen nog tot eind juli in de voetsporen treden van Guido, Michel, Frankie en Alain en de werksfeer opsnuiven bij Cynaaaal-GOGO. Omdat de reeks 20 jaar bestaat, opende streamingdienst Streamz ‘Coworking Het Eiland’ op de Antwerpse Meir. (En dat is geen) zever, gezever.

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Tinne Terneven woont met haar gezin in Toscane: “Ik maak me niet meer druk in kleine dingen, net als een echte Italiaanse”

Op haar 19de trok Tinne Terneven (45) vanuit Schilde naar Italië om vrijwilligerswerk te doen, vandaag organiseert ze in hartje Toscane wandelvakanties en trektochten met ezels. Een klein toeval, want na de geboorte van haar kinderen moest ze haar glamoureuze carrière in de mode opbergen. “Moeders liever aan de haard, zo gaat dat in Italië. Maar dit is ook het

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Het staat te boek als een van de oudste kermissen van Menen en blijft, jaar na jaar, heel wat mensen lokken. Koekuit-in-Feest wist ook dit jaar de wijk van heel wat animo te voorzien, met een reuze rommelmarkt als absolute publiekstrekker.
The post 63ste editie van Koekuit-in-Feest in Menen is weer een voltreffer, rommelmarkt op zaterdag is absolute publiekstrekker

Lees meer »

Bouw nieuwe sporthal is opnieuw opgenomen in meerjarenplanning Pittem: “Nu is duidelijk dat we financieel gezond zijn om dit aan te kunnen”

De bouw van een nieuwe sporthal staat opnieuw op de planning in Pittem. In mei 2022 werd het project – goed voor een investering van 4 à 6 miljoen euro – in de koelkast gezet omwille van de onzekere financiële vooruitzichten. Vorige maand bleek echter dat Pittem 3,5 miljoen euro meer over had dan verwacht, waardoor de plannen nu dus

Lees meer »