Leslie D’Hondt (43) debuteert met roman ‘Rauwdag’: “Maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen”

Leslie D’Hondt (43) brengt met Rauwdag haar debuutroman uit. Met als onderwerp een bejaarde man die suïcide wil plegen, gaat het niet om een alledaags boek. Via flashbacks brengt Leslie ook lichtheid en warmte om het verhaal in evenwicht te houden.

“Het zaadje voor dit boek werd meer dan tien jaar geleden geplant door een gesprek waarin verteld werd over een bejaarde man die suïcide had gepleegd. Ik vond dit heel confronterend ook omdat ik suïcide niet meteen linkte aan deze leeftijdsgroep”, vertelt Leslie D’Hondt (43) uit Zwevezele die als docent werkt in de lerarenopleiding in VIVES Brugge. “In de jaren daarop volgde ik via mijn werk een aantal sessies over suïcidepreventie en ook daar viel me in de cijfers de sterke aanwezigheid van bejaarde mannen op.”

Twee jaar geleden besloot ze dat ze het verhaal van een fictieve bejaarde man die overweegt om suïcide te plegen, wilde neerpennen. Die man werd George, een tachtiger die zijn vrouw verliest en zo ook zijn houvast. “Om een goed beeld te krijgen van wat George meemaakte, deed ik onderzoek naar suïcide, rouwverwerking en eenzaamheid. Die elementen verwerkte ik mee in het verhaal. De inspiratie voor de titel haalde ik uit een zin die ik tijdens mijn research tegenkwam: ‘rouwen is rauw’.”

“In de eerste plaats wil ik de lezer laten genieten van een mooi verhaal. Daarnaast wil ik ook op deze manier deze problematiek onder de aandacht brengen. Ook de boeken waarin een bejaarde en zijn leefwereld centraal staan, zijn beperkt.”

Heel herkenbaar

“Ik merk dat het boek veel losmaakt bij mensen. Enerzijds is er de groep die geniet van het verhaal en zich laat meeslepen door het onvoorwaardelijke liefdesverhaal van Julia en George. Anderzijds is er de groep voor wie deze thema’s heel herkenbaar zijn. Een tachtiger zei me nadat ze het boek had gelezen dat haar omgeving nu eindelijk ging begrijpen wat ze had doorgemaakt na het verlies van haar partner.”

“Er komt geen vervolg op George zijn verhaal. Wel werk ik aan een tweede boek. Het verhaal speelt zich af in een secundaire school en ligt op dat vlak dus ver van Rauwdag. De gemene deler tussen beide boeken is wel dat beiden vanuit maatschappelijke thema’s en problemen vertrekken die ik op die manier onder de aandacht wil brengen.”

(Robin Verleden)

The post Leslie D’Hondt (43) debuteert met roman ‘Rauwdag’: “Maatschappelijke thema’s onder de aandacht brengen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. In dit beveiligd luxeresort houdt van miljoenenfraude verdachte ex-wielrenner (45) zich schuil: “Het loopt hier vol slachtoffers”

Een oase van privacy en natuurpracht aan de zonovergoten Costa Blanca: dit is de beveiligde ‘Las Colinas Golf & Country Club’ in Spanje, waar de van miljoenenfraude verdachte ex-wielrenner Stijn V. (45) zich volgens getuigen al jarenlang schuilhoudt. Hij licht er schaamteloos medebewoners op. “Het loopt hier vol slachtoffers”, klinkt het. “Hij bedreigt mensen die iets openbaar willen maken.”

Lees meer »

Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit

Niet alleen voor de leerlingen en leerkrachten van Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zit het schooljaar erop, dat geldt ook voor vijf leden van het bestuursorgaan. Tijdens de laatste schoolweek nam de school afscheid van vijf bestuursleden die zich jarenlang hebben ingezet voor de school.
The post Hotelschool Ter Duinen wuift vijf bestuursleden uit appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriend van Olivia gaat naar toilet tijdens vlucht, maar komt als ‘volwaardige’ steward terug: “Hoe heeft hij dat geflikt?”

De Britse Olivia Power stapte begin deze week met haar vriend op een vliegtuig richting Mallorca. Onderweg panikeerde ze echter even toen haar vriend – die naar het toilet ging – veel te lang wegbleef. Maar haar zorgen werden meteen de kop ingedrukt toen ze hem in het gangpad zag … verkleed als steward. Haar vriend droeg een short en

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge

Langs de Bevrijdingslaan, tussen de Bloedput en de Buffelbrug, is een nieuwe hondenloopweide van ruim 1.800 m² groot gerealiseerd. “Hiermee telt Brugge al negen hondenloopweides”, aldus schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Nieuwe hondenloopweide langs de Bevrijdingslaan in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »