Lendelede viert 250 jaar Baeckelandt met theaterwandeling en zoekt figuranten

In 2024 zal het precies 250 jaar geleden zijn dat Ludovicus Baeckelandt in Lendelede geboren werd. Dat laat de gemeente niet zomaar voorbij gaan. Ze plant een jaar lang activiteiten, met als hoogtepunt een theaterwandeling in september. Een eerste infosessie met geïnteresseerde verenigingen is achter de rug, maar figuranten die willen mee spelen kunnen zich nog steeds melden.

Dat Lendelede bekend staat als de Baeckelandt-gemeente is natuurlijk geen toeval. De legendarische figuur werd er op 17 januari geboren en hij groeide er op, voor hij later zijn befaamde bende vormde. De één vindt hem een vrijheidsstrijder, de ander een ordinaire schurk. Of hij nu veel op zijn kerfstok had of niet, vast staat dat de Franse machtshebbers hem in 1803 op amper 29-jarige leeftijd ter dood veroordeelden in het centrum van Brugge. Aan hem en zijn kompanen werden 22 misdrijven toegewezen.

In de loop der jaren nam zijn legende steeds grotere proporties aan, met dank aan een reeks romanschrijvers die zijn levensverhaal ietwat verbloemden. Tegenwoordig blijft vooral de mythe overeind en het is dat uitgangspunt dat de gemeente neemt om 250 jaar na zijn geboorte een heus feestjaar op poten te zetten.

Sleutelscènes

Absolute blikvanger binnen die feestelijkheden wordt een theaterwandeling op 20 en 21 september 2024. De cultuurdienst staat in voor de organisatie en leidde deze week al een eerste infosessie voor verenigingen in goede banen. “In 2005 hebben we dit al eens gedaan, maar nu willen we dat nog wat grootser en mooier aanpakken”, aldus coördinator Johan Bonte. “Toen deden we dat maar één avond. Nu kiezen we bewust voor twee avonden zodat meer mensen het gebeuren kunnen bijwonen.

We mikken op een theaterwandeling van anderhalf à twee uur, waarbij per avond zes groepen een wandeling van vier kilometer maken en onderweg ondergedompeld worden in sleutelscènes uit het leven van Baeckelandt. We zijn daarvoor uiteraard op zoek naar flink wat figuranten. Meerdere Baeckelandts, maar uiteraard ook andere figuren, van vrienden als Belle en Ciska tot Franse soldaten.

Trommelkorps

Op de eerste infosessie daagden reeds verenigingen als jeugdtheater Studio Kohané, de Gezinsbond, Crooktown Jazzband, het Rode Kruis, Harmonie Kunst & Eendracht en heemkring Lethea op. “Dat is al een goede basis waar we kunnen uit putten, als zij het zien zitten hier aan mee te werken”, aldus Johan.

“Verder zoeken we nog veel spelers, maar idealerwijs graag uit Lendelede, gezien dit toch een lokale productie is. We maken een toneelstukje van diverse scènes uit zijn leven, van zijn geboorte en hoe hij opgroeide in Lendelede tot de bendevorming, de misdrijven en uiteraard zijn terechtstelling. Voor dat laatste zou het bijvoorbeeld fijn zijn als het trommelkorps van de harmonie daar een rol in kan spelen.”

“Ik heb een blauwdruk klaar liggen, die ik samen met figuranten en verenigingen wil uitwerken tot een mooie theaterwandeling. We gunnen ons daarbij wat dichterlijke vrijheid, want ik baseer me ook op de romans die over hem verschenen, al krijgen we uiteraard ook goede raad van de heemkring.”

Tijdschrift

Ook die heeft plannen rond Baeckelandt, zo blijkt. “We werken aan een speciaal tijdschrift met de biografie van Baeckelandt”, weet Johan Delaere. “Met vooral een blik op zijn Lendeleedse roots. “Al rijpen er ook prille plannen voor een podcast.” Ook de cultuurdienst heeft een hele reeks activiteiten verspreid over het hele jaar rond de legendarische figuur klaar, maar het schepencollege moet eerst nog groen licht geven voor de definitief afgeklopt worden.

De theaterwandeling zal verschillende locaties in de gemeente aandoen, van het D.O.C. tot de tuin van kasteel Dassonville, zaal Lindelei en het Gangske. “Nog niet alles is afgeklopt, maar we hebben enkele heel leuke ideeën”, aldus Johan. “Zo zouden we graag iets doen met de Bergkapel, maar houden we nog even geheim wat.”

Wie wil mee helpen met de theaterwandeling kan contact opnemen met de cultuurdienst via [email protected] en 051/31.58.70.

The post Lendelede viert 250 jaar Baeckelandt met theaterwandeling en zoekt figuranten is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers

Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg zetten de besturen van Ferm en Landelijke Gilde van Egem hun leden, die zelf de zorg voor een familielid of vriend op zich genomen hebben, in de bloemetjes.
The post LG en Ferm Pittem belonen hun mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Staf en nieuwe voorzitter Club Roeselare klaar voor jubileum: “Ons niet aan avonturen wagen”

Club Roeselare hield zondag zijn spelersvoorstelling, maar er was veel meer nieuws op het Rodenbachstadion. Want er is ook een nieuwe voorzitter, een nieuwe technische staf, men viert straks het 25-jarig bestaan en toekomstgericht willen ze ook een nieuwe vip- en ontvangstruimte bouwen. Er zit dus nog veel muziek bij de ‘Club van ’t Stad’.
The post Staf en

Lees meer »

André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd

De 85-jarige André Vanluchene en de 83-jarige Simonna Struyve vierden hun diamanten huwelijksjubileum tijdens de receptie op het gemeentehuis in Olsene.
The post André en Simonna zijn 60 jaar getrouwd appeared first on KW.be.

Lees meer »