Klimaatactivisten die rijweg in Brugge blokkeren opgepakt door politie

Zaterdagnamiddag hielden de klimaatactivisten een betoging in het centrum van Brugge. De actie mondde uit in een blokkade van de Smedenstraat, waarna een groot aantal manifestanten opgepakt werden. Een viertal onder hen bleef zich verzetten en werd bij handen en benen in de politiebus gesleurd.

De intussen bekende Brugse klimaatactivist Wouter Mouton, die al jarenlang manifesteert met zijn bekende oranje bord, kreeg vandaag zaterdagnamiddag versterking van leden van de groep Extention Rebellion bij een actie in de Brugse binnenstad.

De manifestanten, een dertigtal in totaal, hielden aanvankelijk in de vorm van toeristen die achter een gids met vlaggetje liepen een wandeltocht vanuit het Minnewaterpark, door de winkelstraten en zo tot op de Markt.

Te warm voor oktober

“Tijdens de tocht, waarbij we ons niet bekend maakten als klimaatactivisten, spraken we wel mensen aan en vroegen we bij bepaalde winkels of ze zich bewust waren van de milieu- en klimaatverwoestende invloed bij de productie van bepaalde producten”, vertelt woordvoerder Bart Verstraete van Extention Rebellion.

“Op de Markt aangekomen hebben we dan wel onze spandoeken ontvouwt en slogans gescandeerd. Onze dag om te manifesteren was goed gekozen want het is opnieuw opmerkelijk warm voor oktober. De voorbije maand september zal overigens wereldwijd de warmste maand september zijn sinds de metingen.”

“Wat wij eisen is dat de overheid de klimaat- en ecologische noodtoestand uitroept, dat diezelfde overheid nu handelt om de broeikasuitstoot naar netto nul te herleiden en dat ze de burgers mee laat beslissen over een rechtvaardige transitie naar niet fossiele brandstoffen.”

Neerzittend protest in Smedenstraat

Het leek dus een eerder rustige manifestatie, maar al vlug bleek dat de manifestanten nog wat meer in hum mars hadden. Via de Steenstraat en Zuidzandstraat, trokken ze te voet en met spandoeken richting ‘t Zand, dat ze overstaken om vervolgens midden op de rijweg van de Smedenstraat te gaan neerzitten in protest.

De politiecommissaris met dienst liet aan de manifestanten verstaan dat ze zouden opgepakt worden als ze de rijweg niet snel ontruimden. Op een bepaald moment kregen ze nog drie minuten om weg te gaan. Ongeveer de helft ervan besloot de bevelen van de politie te volgen maar de rest bleef dus zitten.

Daarop liet de politie versterking aanrukken, met ook een grote politiebus om ze weg te voeren en bestuurlijk aan te houden. Het gros liet zich dan gedwee naar de politiebus begeleiden maar een viertal bleef halsstarrig zitten of zelfs liggen. Ze werden door de politiemensen dan ook bij handen en voeten in de politiebus gesleurd. In totaal was de Smedenstraat zo’n drie kwartier afgesloten voor het verkeer.

(PDV)

The post Klimaatactivisten die rijweg in Brugge blokkeren opgepakt door politie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

KIJK. Serena Williams doet nieuwe poging om in jeansrok te passen na zwangerschap en krijgt steun: “Gooi die rok weg, je lichaam is perfect”

Oud-toptennisster Serena Williams (42) heeft het haar doel gemaakt opnieuw te passen in een jeansrok van Valentino. Williams deelde eerder al twee video’s over pogingen om af te vallen na haar zwangerschap en doet dat nu opnieuw. Verschillende fans vinden het alvast niet nodig dat de zangeres haar doel verderzet. “Koop een nieuwe rok, je ziet er geweldig uit” en

Lees meer »

De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd

De Platse in Sint-Andries kreeg een volledige heraanleg. Er kwam een gescheiden rioleringsstelsel en er is ook gezorgd voor meer groen en een betere toegankelijkheid. Vanaf maandag 8 juli kunnen de inwoners en bezoekers van Sint-Andries genieten van het vernieuwde plein.
The post De Platse in Sint-Andries is volledig vernieuwd appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

KIJK. 4.000 fans onthalen dolenthousiast ‘Familie’-cast voor première van epische seizoensfinale: “Of de bom ontploft?”

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om ze

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

De teleurstelling is groot, niet in het minst bij Jan Vertonghen, wiens ongelukkige owngoal het verdict voor de duivels betekende.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Plop-Up Shop aan de kust opent feestelijk de deuren: “Primeur voor Nieuwpoort”

Op vrijdag 28 juni werd in de Albert I Laan de Plop-Up Shop feestelijk geopend, een unieke mijlpaal voor Nieuwpoort en de allereerste Plop-Up winkel aan de Belgische kust. Het evenement vond plaats om 16 uur en werd bijgewoond door Carl Lenaerts, CEO van Plopsa, en Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. De opening werd extra speciaal door de aanwezigheid

Lees meer »