Buurtbewoners in Veurne boos op vandaal die jonge bomen “van leven beroofde”: “Wereld is om zeep”

Na Heuvelland en Vleteren worden nu pas geplante boompjes geviseerd in Veurne. Zo’n twintig jonge boompjes werden kapotgemaakt langs een landelijk weggetje, tot grote verontwaardiging van de buurtbewoners.

“Deze bomen werden van het leven beroofd door vandalisme. De wereld is om zeep.” Buurtbewoners plaatsten deze boodschap op een ineengeknutseld bord aan het begin van de Booitshoekestraat bij het kruispunt met de Toekomstlaan in Veurne.

Het bord lijkt de vele fietsers en andere passanten op de landelijke weg te waarschuwen voor het uitzicht van de jonge boompjes die verderop in de straat zijn doorgezaagd en geknakt. Tegelijk ventileren de buurtbewoners op deze manier hun ongenoegen over het bomenvandalisme.

“Zonde”

Natuurliefhebber Bart Goudeseune (39), die in de Veurnse gemeenteraad zetelt voor N-VA, kwam zaterdag ter plaatse om de boompjes te bestuderen.

“Pas geplante jonge boompjes die ver genoeg staan van de weg doen toch niks verkeerd? Dit is zonde”, reageert hij. “En trouwens, hier stonden vroeger veel grotere bomen. Het ging om essen, maar deze zijn verwijderd omwille van de essenziekte. Ik vraag me echt af wat het motief zou kunnen zijn van de dader.”

21 bomen

Politiezone Spoorkin kwam vaststellingen doen. “Er werd een buurtonderzoek gevoerd, maar de uitkomst is negatief: niemand heeft iets gezien of gehoord”, verklaart Peter Billiouw, korpschef van politiezone Spoorkin. “Het gaat in totaal om 21 bomen.”

“Het is betreurenswaardig, blijf toch van andermans gerief”, zegt schepen van Leefmilieu Pascal Sticker (Veurne Plus) in een eerste reactie. “Bij mijn weten werden ooit eens boompjes geknakt in de streek van De Moeren, maar in onze stad kunnen we voorlopig niet spreken van een fenomeen.”

Precedenten in Westhoek

In de ruimere regio van de Westhoek wordt het wel een fenomeen: eerder dit jaar werden een twintigtal jonge boompjes afgekraakt op het platteland van Vleteren en de voorbije twee jaar werden al een vijftigtal boompjes geknakt in Heuvelland. Beide gemeentebesturen stapten naar de politie, maar dat blijft voorlopig zonder resultaat.

“Ik hoop dat hier dit najaar opnieuw bomen geplant worden. Dat zou een belangrijk signaal zijn: met vandalisme bereik je helemaal niets”, besluit Bart Goudeseune.

(TP)

The post Buurtbewoners in Veurne boos op vandaal die jonge bomen “van leven beroofde”: “Wereld is om zeep” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »

Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen

Haike Demuylder en Ruben Raedt, eigenaars van babyboetiek Orsetto, openden Casa Osito, een vakantiewoning in Spanje volledig gericht op gezinnen met jonge kinderen. “Kindvriendelijke, volledig uitgeruste vakantiewoningen in het buitenland zijn quasi onbestaand.”
The post Haike en Ruben mikken met Spaanse vakantiewoning op jonge gezinnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten

Marie-Charlotte Vanhaverbeke en Ellen Distave hebben de handen in elkaar geslagen om een leegstand pand in de Langestraat in Oostende een tijdelijke invulling te geven. Nog tot 21 juli heeft concept Store Lily hier een pop-up ingericht met koopjes. En dat was al meteen een succes.
The post Pop-up Lily in Langestraat wil leegstand in de kijker zetten appeared

Lees meer »

Waarom zijn de aardbeien dit jaar zo lekker, maar ook zo duur?

De aardbeien zijn fors duurder dan vorig jaar. Voor een bakje van vijfhonderd gram betaal je makkelijk vijf euro, terwijl dat vorig jaar slechts drie euro was. “Maar ze zijn ook lekkerder, en daar is een hele goeie reden voor”, zegt Gert Reijnders van de Linkertse Aardbeienautomaat in Linkhout bij Lummen.

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren”

Tijdens het weekend van 5 tot en met 7 juli vindt de vijfde editie van Cava-Festibar plaats in Snellegem, een driedaags feestweekend van én voor Huis Snello.
The post Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »