Vooruit-fractieleider laakt houding burgemeester in dossier residentie Margaux: “Ik stel mij hier grote vragen bij”

Tijdens de jongste gemeenteraad vertelde de burgemeester dat hij de 5.000 euro die de gemeente had ontvangen voor een stukje bouwgrond zal terugbetalen aan de ontwikkelaar. Hij voelt zich hierin gesterkt door een mail van de administratie Opmetingen en Waarderingen (het vroegere ‘kadaster’). Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche reageerde geschokt.

In februari had de gemeenteraad het bewuste stukje bouwgrond gratis overgedragen aan de ontwikkelaar van Residentie Margaux in de Kortrijkstraat. Vooruit was het hier niet mee eens en diende een klacht in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur en de gouverneur. Die oordeelden dat het gratis wegschenken van het perceel onwettig is en in strijd met de beginselen van behoorlijk bestuur, het zuinigheidsprincipe en het zorgvuldigheidsprincipe. Met andere woorden: de gemeente mag een stuk bouwgrond niet gratis wegschenken aan een vastgoedontwikkelaar. De gouverneur vernietigde dan ook de beslissing van de gemeenteraad uit februari. In maart kwam er dan een nieuwe beslissing, waarbij het stuk bouwgrond voor 5.000 euro werd verkocht.

“Gemeente kreeg gelijk”

Burgemeester Windels keerde terug naar die gemeenteraad van februari. “Wij stelden toen dat een kosteloze grondafstand te verantwoorden was, omdat de oorsprong van het perceel geheel onduidelijk was. Aansluitend op deze beslissing volgde er een hele polemiek, waarbij van alle daken werd geschreeuwd dat de burgemeester gratis gemeentegrond weggeeft aan een projectontwikkelaar uit Sint-Martens-Latem. Dit dossier werd in de schandaalsfeer geduwd. Er volgde vertraging van het bouwdossier. Het spreekt voor zich dat de bouwheer in dit dossier reputatieschade opliep. Aansluitend hebben onze diensten de vraag gesteld aan het kadaster om de historiek van het perceel te onderzoeken. Na vier maanden kregen we uitsluitsel”, zegt de burgemeester.

Politiek spel

Zo’n twee jaar geleden stond de burgemeester al op de voorpagina en uitvoerig binnenin de folder van Residentie Margaux, die iedere dorpsgenoot in de brievenbus kreeg. © Repro PADI

“Het kadaster bevestigde dat het perceel is geschrapt. De gemeente heeft dus over de hele lijn gelijk gekregen. Dit dossier zorgt wel voor een zure nasmaak bij mij persoonlijk, maar ook bij de ontwikkelaar en de kopers. Allemaal mensen die in een verhaal zijn meegesleurd dat hen finaal veel geld heeft gekost. Maar bovenal is het ook een zuur verhaal voor onze administratie. Naast het betreuren van dit schabouwelijke politieke spel hoop ik vooral dat in de toekomst goed wordt nagedacht voor alle mogelijke bedenkelijke communicatieve registers worden opengetrokken. De 5.000 euro die de gemeente mocht ontvangen, gaat terug naar de ontwikkelaar.”

“Ontwikkelaar krijgt hier zomaar 40 m² bouwgrond cadeau van de gemeente” – Enigo Vandendriessche, Vooruit-fractieleider

Vooruit-fractieleider Enigo Vandendriessche reageerde geschokt na de woorden van de burgemeester. Hij zei dat de gouverneur wel degelijk die beslissing had vernietigd en dat hij in zijn betoog iets niet meedeelde. “De burgemeester is nu al zeven maanden op zoek naar een reden om toch zijn cadeau te kunnen geven aan het vastgoedbedrijf. De mail van het kadaster verandert niets aan de situatie. De gemeente was juridisch eigenaar op het moment van de overdracht en moet dus, zoals de gouverneur oordeelde, een marktconforme prijs vragen voor het stuk bouwgrond. Blijkbaar moest en zou de burgemeester een cadeau doen aan de ontwikkelaar. En wij mogen ons hier dan geen vragen bij stellen?”

Onschuldig bezit

“Blijkbaar kon de burgemeester hier moeilijk mee leven, want hij bleef ook na de veroordeling van de gouverneur zeven maanden zoeken naar een reden om toch het cadeau te kunnen geven. Bij het dossier van de gemeenteraad zat ook een mail waarin de notaris van de ontwikkelaar bevestigt dat de gemeente wel degelijk eigenaar was van het perceel: Er is sprake van eigendomsbezit van de gemeente aangezien er meer dan 30 jaar onschuldig bezit was. Onze stelling blijft dus helemaal overeind. De ontwikkelaar zal nu dus zomaar 40 m² bouwgrond cadeau krijgen van de gemeente. Ik stel mij hier serieus vragen bij.”

The post Vooruit-fractieleider laakt houding burgemeester in dossier residentie Margaux: “Ik stel mij hier grote vragen bij” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Ervaren redder getuigt na overlijden jongetje (7) tijdens schooluitstap: “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water”

Toen ze samen een ijsje wouden eten, bleek dat er een kindje ontbrak. Aan de zwemvijver van De Mosten voltrok zich deze week een drama dat iedere ouder, begeleider en redder in het hart treft. Redder Sibian De Gussem maakte al 9 reddingen mee. “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water.”

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag vol verrassingen”

Het schooljaar zit erop en dat was meteen ook het laatste van juf Katrien Mestdagh bij Prizma Heilige Familie Basisschool Bosmolens in Izegem. De kleuterjuf mag vanaf nu genieten van een welverdiend pensioen en daar kijkt ze heel erg naar uit.
The post Juf Katrien (61) gaat met welverdiend pensioen Prizma Heilige Familie Bosmolens: “Genoten van een laatste dag

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »

Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5 kilometer met 23 kunstwerken op 14 locaties

Zaterdag ging de derde editie van de Triënnale Kortrijk van start. Die heeft als thema After Paradise: wat na het ‘paradijs’? Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck nodigen een twintigtal nationale en internationale kunstenaars uit om op veertien binnen- en buitenlocaties in het centrum van Kortrijk hedendaagse kunstinstallaties te installeren.
The post Triënnale Kortrijk van start: parcours van 5

Lees meer »