Nieuwe organisatie Chat’oei uit startblokken: “Zwerfkattenprobleem prangender dan ooit”

Enkele Hanenaars met een hart voor dieren zijn achter de schermen druk bezig met de opstart van Chat’oei, een nieuwe organisatie die zich inzet voor de zwerfkatten op grondgebied De Haan. Ze zetten daarmee het werk voort van Jeannine Strubbe en haar vzw Catsitterclub, die destijds ook goed werk leverde. Op Werelddierendag schoot Chat’oei uit de startblokken.

Op 4 oktober – Werelddierendag – werd aan twee lokale supermarkten een inzamelactie voor kattenvoer gehouden. Een initiatief van Chat’oei, een nieuwe vrijwilligersorganisatie die zich inzet voor zwerfkatten. “Jarenlang ontfermde Jeannine Strubbe zich over de zwerfkatten in onze gemeente, maar haar vzw Catsitterclub werd een paar jaar geleden opgedoekt en wij zetten haar werk nu dus voort”, vertelt voorzitster Heidi Moke, die destijds ook mee aan de wieg stond van de vzw Knokkenvoordieren. “Ik ben zelf al van kinds af een grote dierenliefhebster, en niet elk dier is geboren in een gouden nestje… Jammer genoeg heeft dit vaak ook te maken met verwaarlozing.”

Chat’oei staat momenteel nog in de kinderschoenen. “Onze eerste betrachting is nu de zwerfkatten in onze gemeente in kaart te brengen, zodat we er een beter zicht op krijgen. Daarna gaan we ze, met hulp van de milieudienst van De Haan, systematisch proberen te vangen om te kijken of ze al dan niet gechipt zijn”, legt Heidi uit. Bij het uitlezen van de chip wordt ook nagezien of de kat niet als ‘vermist’ opgegeven staat. “Er wordt dan eerst gezocht naar de eigenaars vooraleer verdere stappen worden ondernomen.”

Uitgehongerd

“Vaak zijn zwerfkatten dermate uitgehongerd, dat het helemaal niet zo moeilijk is om ze te vangen. Best wel schrijnend eigenlijk”, zegt Jansy Debusschere, die samen met zijn echtgenote Katelijne Schallier Agence Cambré uitbaat in De Haan. “Wij kwamen destijds met de vzw Catsitterclub in contact door een zwerfkat die hier altijd rondhing aan frituur Erly. Die werd door de klanten met frikandellen gevoederd”, vertelt Jansy, die het dier uiteindelijk zelf in huis nam. “Senna is ondertussen negen jaar, en vandaag het meest aanhankelijke beestje ooit. Echt een schatje is het. Als je dieren maar liefde en tijd geeft, komt dat wel goed.”

Als een zwerfkat gesteriliseerd of gecastreerd wordt, krijgt het dier een knipje in het linkeroor zodat het niet nog eens naar de dierenarts gebracht wordt. “Bij twijfel gaat het dier even in quarantaine, de gemeente volgt het dan verder op en regelt de neutralisatie indien nodig. We werken ook nauw samen met het Blauwe Kruis”, legt Heidi uit. Volgens Jansy zijn zwerfkatten vaak ook getraumatiseerd. “Elke zwerfkat heeft wel een rugzakje. Veelal heeft dat te maken met mishandeling of verwaarlozing: laatst nog werd aan het containerpark een heel nest kittens gedumpt. Slechts enkele daarvan hebben het overleefd.”

“Katten zijn spirituele wezens”, gaat Heidi voort. “In het oude Egype werden ze zelfs vereerd. Maar ze worden ook vaak niet goed begrepen. Er is enorm veel onwetendheid omtrent katten. Een hond zoekt een baasje, een kat zoekt een slaaf, wordt er weleens gezegd. Een kat moet je bijvoorbeeld geen trucjes proberen aan te leren. Maar mits een aantal kleine aanpassingen in huis kan je het jouw kat al veel meer naar z’n zin maken.” De organisatie wil daarom ook tips en gratis advies geven.

Ook Marleen Maes van Groen zet mee de schouders onder de organisatie. “Ik leerde Heidi hier destijds kennen via onze partij en vond het mooi dat ze zich zo belangeloos voor dieren inzette. Elke gemeente is tenslotte zelf verantwoordelijk voor z’n eigen zwerfkattenbeleid”, zegt zij.

Corona

Het zwerfkattenprobleem in De Haan is volgens Heidi prangender dan ooit. “In de coronaperiode namen veel mensen een kat of hond in huis, die dan achteraf gezien toch geen ideale match bleek. Dat zorgde niet alleen voor een toevloed in de asielcentra, ook op straat zien we daarvan nu de gevolgen”, klinkt het.

Chat’oei is terug te vinden op Facebook. Zelf een zwerfkat gespot? De voorzitster is te bereiken op het nummer 0499 32 77 44 of via [email protected].

The post Nieuwe organisatie Chat’oei uit startblokken: “Zwerfkattenprobleem prangender dan ooit” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

Drummer Neil Cooper te gast in Heule

Opvallend bezoek in Café De Heerlijkheid in Heule. Donderdagavond verraste Neil Cooper, drummer van de bekende Britse groep ’Therapy?’ de leden van ‘Kortrijk Drumt’ met een exclusieve drumsessie. Neil Cooper ontdekte Kortrijk drumt tijdens een festival.
The post Drummer Neil Cooper te gast in Heule appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Geen wijnopener bij de hand? Zo krijg je de fles toch open

Wat als… je een flesje wijn wil openen, maar geen wijnopener bij de hand hebt? Dan haal je een paar kaarsen uit, want ook daarmee krijg je de kurk van een wijnfles. Dat hebben enkele mannen uitgeprobeerd. “Je moet wel een klein beetje geduld hebben”, klonk het achteraf. “Pas na een dikke minuut konden we de fles ontkurken.”

Lees meer »

“Probeer een eerlijke sprinter te zijn en wil andere renners niet hinderen”: Jasper Philipsen reageert voor het eerst op “onverwachte” declassering

Jasper Philipsen liet dan toch nog van zich horen na zijn tweede plek en latere declassering in de zesde Touretappe. “Ik ben ontgoocheld door de onverwachte declassering”, zegt hij in een statement. De sprinter van Alpecin-Deceuninck was na afloop bijzonder kwaad. Philipsen vloekte er op de ploegbus op los, zijn vriendin Melanie moest hem daar zelfs gaan kalmeren.

Lees meer »

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Bestelwagen brandt uit na kop-staartaanrijding tussen vier wagens op brug

Op de Moerbrugge Brug in Oostkamp gebeurde woensdagmiddag een verkeersongeval waarbij vier voertuigen betrokken raakten. Er was sprake van een kop-staartaanrijding, waarna het laatste voertuig vuur vatte. Een bestelwagen brandde volledig uit. Ook het wegdek van de brug liep schade op. Het is nog niet duidelijk of de brug voor langere tijd wordt afgesloten voor herstellingswerken.

Lees meer »

Piano’s Maene na 85 jaar grootste van Europa geworden

Zo gauw er een paar afleveringen van de Netflix-reeks Knokke Off of van de VTM-talentenjacht The Voice op het scherm verschijnen, duikt er wel ergens een piano op van Piano’s Maene. Met de verkoop en verhuur van meer dan 5.000 piano’s per jaar is de Ruiseleedse pianobouwer zonder meer het grootste pianobedrijf in Europa. We spraken met ceo Stefaan Vanfleteren

Lees meer »

Zwemshow Meens Zwemkring lokt 114 zwemmers naar ’t Badhuis

De jaarlijkse zwemshow van MZK, ofwel Meens Zwemkring, trok onlangs opnieuw liefst 114 zwemmers naar ’t Badhuis. Voor de ouders is dit jaarlijks een unieke kans om vanaf de rand en op de tribunes hun kinderen aan het werk te zien tijdens demonstraties.
The post Zwemshow Meens Zwemkring lokt 114 zwemmers naar ’t Badhuis appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »

Politie-interventie bij paleis van Versailles door geschil tussen verkopers

Er heeft donderdagnamiddag een interventie van de veiligheidsdiensten plaatsgevonden bij het paleis van Versailles, in de buurt van Parijs. Dat zou het gevolg zijn van een geschil tussen twee verkopers, waarbij een van hen een mes had getrokken. Dat meldt de krant ‘Le Figaro’, die sprak met een politiebron. Er zou geen sprake zijn van terreur.

Lees meer »